Trecut - Prezent - Viitor

Originar din Gataia, jud.Timis, Alin s-a nascut intr-o familie modesta de la tara, intr-o frumoasa zi de primavara in 1983. Alaturi de fratele lui Cosmin, au indragit de mici copii porumbeii. Dragostea pentru aceste frumoase inaripate i-a facut sa renunte la multe din lucrurile frumoase ale copilariei si adolescentei in favoarea porumbeilor si a concursurilor la care au participat.

Mai jos regasim relatarea lui Alin despre ceea ce a trait in columbofilie, inca din frageda copilarie:

Acum toata lumea il cunoaste pe Alin Karscu, romanul care a urcat tricolorul pe cea mai inalta treapta a podiumului de la Barcelona 2020 si care deschide pentru columbofilia romana o poarta mare spre Europa columbofila, dar prea putini sunt aceia care cunosc trecutul, care stiu la cate am renuntat in viata mea, la cat am muncit si cat am pierdut pe alte parti ca sa ajung unde am ajuns azi... Am inceput acest sport in frageda copilarie alaturi de fratele meu Cosmin. Doi copii saraci... am sapat gradini toamna, am mers cu ziua la lucru... am muncit mult pentru a face rost de bani ca sa ne putem plati taxele la Asociatie, sa putem concura porumbeii si sa achizitionam din cand in cand o pasare buna pentru reproductie.

imagine

(Alin Karscu - dreapta - alaturi de fratele sau, Cosmin - stanga)

Dumnezeu mi-a facut "un dar", mi-a aratat ce inseamna greul, lipsurile si neajunsurile in viata, pentru ca acum, in prezent, sa pot aprecia tot ceea am realizat in viata mea si sunt mandru ca toate au fost cu putinta doar prin munca si sacrificii.

Primii porumbei i-am achizitionat la varsta de 13 ani, iar doi ani mai tarziu eram membru la clubul din Bocsa. Nu era bucurie pentru noi mai mare decat sa asteptam porumbeii de la antrenamente sau concursuri. Erau clipe de vis, erau momente unice pentru " Karscu Alin & Cosmin"... Asta era bucuria si ocupatia noastra. Nu stiam de telefon, calculatoare sau retele de socializare. Veneam de la scoala, aruncam ghiozdanul si in pod la porumbei, cu spaclul in mana, petrecand ore in sir cu porumbeii. Au fost clipe frumoase! Cat mi-as dori azi sa le pot retrai...

Am inceput prin a aduce porumbei de la domnul Curea C-tin, care a fost ca un tata pentru noi, mentor, prieten si un frate mai mare de la care am invatat primele lectii in colmbofilie. Pana in anul 2008 am zburat si concurat la toate categoriile de distanta, dar in primavara lui 2008 am luat decizia de a renunta la tot ce nu are "Sange de Maraton" si de a aduce doar porumbei de maraton in crescatoria noastra. Astfel, am adus porumbei din nou de la Curea C-tin si Dinu, Mermezan Lucian, Raymund Hermes, Gebrd. Herbots, Van der Wegen...

Dupa aceste achizitii, dupa tot ce am facut in crescatoria noastra, dupa o selectie dura, dupa sute de ore de munca si multe antrenamente, 2011 ne aduce primul titlu de "Campion National al Romaniei".

Rezultate obtinute in Romania:

• 1 Nat.Maraton Crescatori Romania 2011

• 1 Magdeburg zona Vest- 1040 km - 1846p '11

• 1 Magdeburg Crescatori zona de Vest din 286 participanti

• 1 Bamberg 940 km - 1491p '12

• 6 Bamberg 940 km - 5850p '12

• 3 Nat. Berlin zona 2 - 955 km - 780p '11

• 10 Nat.Berlin 955 km - 3945p si 947 crescatori '11

• 4 & 9 Nat. Schwerin zona 2 - 1157 km '15

Nu vreau sa fac o lista plictisitoare de rezultate. Am asternut pe hartie cateva din realizarile noatre la nivel national, zonal sau judetean obtinute in Romania.

Am ajuns pe cea mai inalta treapta a podiumului National in Romania... Am reusit ceea ce mi-am dorit si... totusi "Nu" era de ajuns... Nu simteam si nu traiam nimic deosebit. Stiam ca pot mai mult de atat, credeam asta din tot sufletul, vroiam sa fiu un nume mare in columbofilie, la fel ca toti aceia pe care ii studiam la acea vreme: Emiel Matterne, Kipp und Sohn, Wegen, Wim Muller si alti castigatori de Internationale. De mic imi doream sa particip la Barcelona si celelalte internationale...DAR CUM???

Din nou "Dumnezeu imi arata ca ma iubeste si ca nimic nu este intamplator in viata". Astfel, in noiembrie 2015 sosesc la Rastatt in Germania impreuna cu sotia mea. Aici ne stabilim repede, gasesc si o crescatorie, pe care o renovez si care e compusa din 5 compartimente: 2 masculi vaduvi, 1 femele vaduve, 1 reproductie, 1 pui. In august 2016 aduc primii porumbei la Rastatt in noua crescatorie si anume, 16 cupluri din cei mai buni reproducatori si zburatori ai mei din Romania.

Acum intervine o alta problema: Germania este total diferita de Romania din toate punctele de vedere. La inceput am avut probleme foarte mari cu rapitoarele. Metoda de zbor pe care trebuie sa o abordez aici este diferita, clima, relieful din imprejurimea crescatoriei, traseul pe care il au de parcurs porumbeii (la internationale) in drumul lor spre casa este doar pe langa munti. Zborurile sunt foarte grele, cu pierderi mari, in general la porumbeii tineri, atunci cand lansarile se fac cu toata Europa.

Orice inceput e greu in viata, dar nu mi-am pierdut nici o clipa "speranta si increderea"...am luat fiecare amanunt in parte, am analizat realist ce si cum trebuie sa fac, am indreptat anumite greseli pe care le-am facut in primii ani aici si astfel, in 2020 pregatesc o alta strategie la lotul de zbor. Dupa ce in ultimii doi ani am zburat la vaduvie totala, atat masculii, cat si femelele, in anul 2020 incep sezonul de concursuri la vaduvie totala, zburand ambii parteneri, pana la Limoges 625 km, dupa care porumbeii sunt imperecheati si lasati pe oua, apoi pui mici, astfel incat la imbarcarea de la Barcelona sa am o pozitie de cuib foarte buna, pui de 5-8 zile. Astfel, am imbarcat 3 porumbei la etapa de Barcelona 2020, 2 dintre ei avand pui de 6-7 zile si una oua de 4 zile. Rezultatul a fost unul de vis, reusind sa ocup locurile 1,19 si 23 National Germania si 1, 317 si 331 International Europa din 12315 porumbei angajati si 2466 de crescatori participanti la clasicul Catalan.
Barcelona 2020 este implinirea unui vis avut inca din copilarie, este ceva unic si maret in viata mea si nu numai.

imagine

(Queen of The Night la sosirea de la Bordeaux - cu 3 saptamani inainte de Barcelona 2020 - la ora 22.00)

Barcelona 2020 demonstreaza inca o data ca "Romanul are valoare", competitia din Romania este puternica, investitiile majore facute in porumbei de valoare isi spun cuvantul inca o data, selectia facuta in campionatul din Romania de mine a dat roade si in Europa, deci se poate sa stam la masa si sa concuram de la egal la egal cu vesticii.

Sa se repete acest rezultat de vis in viitor? Nu stiu... Este foarte greu, aproape imposibil, dar daca particip la un concurs este normal sa imi doresc sa il si castig. Si eu cred ca voi mai avea rezultate bune la nivel National si International. Vom vedea ce ne va rezerva viitorul.

Dupa cum am spus la inceput, voliera mea este relativ mica, cu doar 10 metri lungime si detin un numar limitat de porumbei. Anual 60-65 de zburatori, 15-20 de cupluri in lotul de reproductie si aproximativ 65-70 de pui. Toti puii participa la concursuri in toamna, la zborurile cu puii, aproximativ 6 etape de concurs pana la 300-330 km. Doar cei care zboara toate etapele si arata bine la mana trec in compartimentul de zburatori pentru anul viitor. Nu las tardivi pentru lotul de zbor, pentru ca aici in Germania, dupa ultima etapa de concurs cu puii, 15-20 septembrie pana la 1 martie, porumbeii stau inchisi din cauza rapitoarelor.


Sa dai sfaturi este usor... Sa le pui in practica este mai greu, dar inarmati-va cu multa rabdare si puneti suflet si pasiune in ceea ce faceti, fiti realisti si sinceri cu dumneavoastra atunci cand va analizati munca, rezultatele si performantele vin "in urma plugului" si nu peste noapte.


Achizitionati porumbei putini si de valoare, de la crescatori in care aveti incredere si care sunt in top mai multi ani, achizitionati porumbei de calitate, nu hartii frumos colorate.

Eu cred cu tarie ca porumbeii buni dau porumbei buni si bun cu bun este drumul cel mai scurt spre succes.

imagine

(Alin Karscu alaturi de Alesya - fata cea mare - la imbarcarea porumbeilor)

 

Privind in urma, de la primul contact pe care l-am avut cu porumbeii, la 13 ani si pana in ziua de azi, daca ar fi sa o iau de la inceput in viata, as face-o din nou alaturi de porumbei. Asta este pasiunea vietii mele, asta vreau sa fac tot restul vietii. Dupa COPII si FAMILIE, PORUMBEII sunt cel mai important lucru din viata mea. 

 

Cu aceste minunate ganduri isi incheie prezentarea crescatorul si omul, romanul nostru, Alin Karscu, cel care a reusit ca din reproducatori cu inel romanesc sa creeze cel mai bun porumbel din istoria etapei de Barcelona, in 2020 ocupand cea mai inalta pozitie a clasamentului.

Ca sa vedeti ca aceasta victorie nu este singulara, iata care sunt rezultate obtinute de catre Alin Karscu in anul competitional 2020:

1 International Barcelona 1005 km - 12315 porumbei.

1 International Barcelona Hens - 4331 porumbei.

1 National Barcelona Germania - 1026 porumbei.

5 As-Hens National Maraton Germania.

5 As-Cock National Maraton Germania.

7 As Hens National Maraton Germania.

7 Regional Bordeaux 807 km.

8-9-10 National Bourges 1918 porumbei.

10 Regional Barcelona.

12 Regional Barcelona.

13 International As-Cock I.G.W.

19 National Barcelona.

19 National Marseille.

23 National Barcelona.

38 International Marseille - 8253 porumbei.

 

 

Pentru cei care doresc sa achizitioneze material genetic de calitate, din cei mai reprezentativi porumbei ai lui Mister Barcelona 2020 - Alin Karscu, se afla in desfasurare o licitatie in exclusivitate pe PORUMBEI360.RO: https://www.porumbei360.ro/licitatii/alin-karscu, unde vor putea fi gasiti 10 yearlingi de 2020, dintre care un frate, o sora si o nepoata din emblema crescatoriei " QUEEN OF THE NIGHT".