... ca daca n-ar fi fost asa, nu s-ar mai fi povestit. Si daca nu as fi fost prezent acolo, sa vad si sa inteleg cu ochii mei, nu as mai fi scris astazi.

E vineri, 9 iulie 2021, data pe care toti columbofilii vestici o asteapta cu sufletul la gura. De fapt, dupa fenomenala victorie a lui Alin Karscu din 2020, este data pe care toti columbofilii, inclusiv noi, romanii, o asteptam cu sufletul la gura. Stau uneori si ma gandesc la cat de usor se revolutioneaza creierele noastre. Daca pana sa castige Alin Barcelona in 2020 nimeni nici nu indraznea sa cuteze la a castiga aceasta etapa, astazi, spre totala mea suprindere, sunt romani care se urca pe umerii lui Alin, impingandu-l pe acesta in jos(doar pe facebook, evident) si cred ca Barcelona este o etapa pe care ar putea-o castiga orice roman, asa... simplu si batand din palme. Iar meritul lui Alin nici nu se mai ia in considerare. Pentru 1% dintre columbofili, adica pentru columbofilii on-line, Alin e un oarecare, chiar daca victoria lui s-a produs in fata unor nume colosale: Jelle Jellema, Cor de Heijde, Hugo Batenburg, Kipp un Sohne, Jacky de Bruine, Jos Martens, Roger Wijnands, Wim Muller si multi, multi altii, ale caror nume apar in pedigreele celor mai buni porumbei pe care ii detinem si pe care ii zburam si noi, in Romania. E bine sa fim optimisti, dar sa nu uitam sa fim REALISTI! Si revenind la minunata zi de vineri, 9 iulie, cand cu totii ne uitasem la vreme cu o seara inainte si am vazut ca pe tot traseul nu ar fi existat un nor de ploaie, vantul batea din fata, uniform pentru toata lumea. Numai ca, supriza: cursa de Barcelona se amana din cauza vremii. Cu totii am ramas surprinsi. Am inceput sa ne sunam si sa ne intrebam de ce s-a luat aceasta decizie ciudata?! Vremea arata impecabil si premisele pentru o Barcelona foarte echitabila si destul de grea erau pe masa. Cum s-a putut decide asa ceva? La pranzul aceleiasi zile, olandezii lanseaza o etapa NPO (NPO = etapa cu lansare intarziata - ca si mie mi-a luat ceva timp pana sa inteleg ce e cu NPO si ZLU). Asadar, in aceeasi zi, oalndezii fac o etapa de maraton si culmea, etapa este de nota 10. Belgienii insa amana Barcelona pentru doua zile si decid lansarea pentru duminica, pe 11 iulie. 

Duminica 11 iulie - Barcelona 2021

Se lanseaza, spre deosebire de toti anii si toata istoria cursei de Barcelona, dimineata la prima ora. Vremea pe traseu: asa si asa. Vantul: bate dinspre Germania, adica dinspre est, spre vest, in ocean. Pariorii, chiar si cei neexperimentati, deja stiu cine va castiga: toata coasta de vest, din nordul Frantei si Belgia. Pierzatori: clar Germania si se spera si la Olanda. Seara incep sa intre porumbeii. Si intra... doar in Franta; cateva zeci. Si un porumbel in Belgia. Scenariul era clar pentru toata lumea. Vantul si stolul au dus porumbeii in acea zona. Porumbelul, daca nu are conditii vitrege, un vant din fata sau ceva care sa sparga stolul, el merge grupat si se trezeste prea tarziu ca trebuie sa rupa pentru a ajunge acasa. Ei, spre deosebire de 2020 cand stolul a fost spart de caldura si vant din fata, de aceasta data a mers grup, spre nord-vest. A doua zi incep sa intre si in Olanda, apoi si in Germania, dar zona de sus (fata de unde este situat Alin). Ii vedeam si mahnirea, dar si nelinistea. Stia ca este un an in care rezultatele se vor lasa asteptate. Ca orice jucator profesionist si pasionat, nu isi gasea locul in curte. 

imagine

(foto: Alin Karscu)

 

Alin Karscu 2021

Alin antreneaza pe parcursul intregului an 2021 un lot special pentru aceasta etapa, insumand un numar de 6 porumbei. Din cei 6 porumbei (3 masculi cu 3 femele), cu 2 saptamani inainte de imbarcare imi trimite un film si o poza, pe care le urc si aici. 

imagine

(foto: femela DV 07236-19-604)

Asadar, pentru etapa la care zbori natural, ai nevoie in mod special de femele, pentru ca ele sunt baza in acest sistem de joc. E drept ca si masculii mai fac surprize si "DE 309" e un exemplu in acest sens, dar in 2020, din 3 angajati, Alin are un avans considerabil cu femela Queen of the Night fata de primul mascul sosit. Dar, uite ca in 2021, dintr-o echipa de 6 porumbei, ramane doar cu 3 masculi si o femela. Nimic nu-i taie din optimism si din setea de victorie, mai ales ca presiunea anul acesta este si mai mare. Este pentru prima data cand simte ca are ceva de demonstrat si isi pregateste meticulos cei 4 masculi si o femela. Chiar imi trimite un film cu ei inainte de imbarcare, plin de speranta.

 

Din nefericire, etapa de vineri, 9 iulie, cu sanse egale pentru toata lumea, amanata pentru duminica, 11 iulie, cu sanse minime pentru Germania si mai ales pentru Germania de Sud, unde locuieste si Alin, nu este ceea ce Alin a sperat, alaturi de noi toti. De la Barcelona are un singur porumbel sosit: "DE 309". Mai jos este filmul cu acesta din urma, recueprat accidentat. 

Mai in gluma sau mai in serios, tinand cont ca lansarile vor avantaja tot timpul stolul mare, care presupune sa fii mai la nord si mai spre vest, in acele zile vorbeam numai despre lichidat crescatoria si mutat intr-o zona mai decenta. Glume amare, dar realiste, de altfel. Nu poti astepta o minune o data in viata intr-o zona care te dezavantajeaza total. Daca tot e Germania, macar sa fie mai in nord si mai spre vest. Evident, Germania nu este tara avantajata la etape internationale si datorita pozitionarii, dar si pt ca din 15000 - 20000 de porumbei, doar 1000-1500 sunt cu inele nemtesti. Dar Alin si cu sotia lui s-au acomodat in Germania, si un inceput total diferit nu le-ar mai fi la indemana la varsta lor si cu 4 copii din urma. 

Alin, iti multumim pentru ceea ce ai facut pentru Romania si pentru semenii tai. Ne-ai dat increderea necesara pentru a merge mai departe si pentru a ne simti egali cu toti columbofilii puternici ai Lumii. Nu uitam ca e o competitie dura, extrem de dura, si nu uitam de calitatea columbofililor vestici. Porumbeii tai tot sange din vest aveau: Emiel Materne, etc. Si inca o data sa nu uitam cu cine concurezi. Imi vine in minte proaspatul exemplu cu Jelle Jellema, care a sarbatorit al 6-lea an consecutiv in primii 10 National Barcelona pe Olanda si despre care am scris aici: VIZITA CLUB JELLE JELLEMA. Cor de Heijde are nenumarate podiumuri, iar exemplele pot continua...

Asta a fost pledoaria de aparare a valorii nationale columbofile - Alin Karscu, despre care afirm si consider, cu rezultatele pe masa, ca este cel mai valoros maratonist roman de pana acum.