Multiplul campion Călin Habaci locuiește în Arad și tot acolo are crescătoria din care, anul acesta, a reușit să antreneze 100 de porumbei pe care i-a pregătit pentru lotul de zbor și competițiile pe care le-a așteptat tot anul. Preferatele lui, cele de maraton, sunt și cele pe care deseori le câștigă și pentru care zboară porumbeii distanțe care cresc treptat, în funcție de numărul zilelor rămase până la lansare. Anul acesta a început să folosească produse Beyers și, declarându-se mulțumit de rezultate, își trece în palmares porumbeii victorioși și competițiile pe care le-a bifat, din topul primilor columbofili câștigători.
De cât timp v-ați apucat de performanță în columbofilie?
Prima dată am zburat la pui, în anul 2004.
Aveți anumite etape preferate, la care concurați?
Da, cu toții avem – mie, spre exemplu, îmi plac cele de fond – maraton. Acolo am fost campion național și olimpic pentru prima dată.
Care sunt cele mai importante locuri pe care le-ați obținut, cu care vă mândriți cel mai mult?
Am avut locul 1 de mai multe ori – apoi locul 1, 2, apoi 2, 3 – la scurte; la fond – locul 3 din 6.600 de porumbei, asta înainte de primul maraton. Am mai avut un loc 6 din 5.600 la marton și acum, la Stendal, locul 3 din aproape 3.500 de porumbei. Nu mă uit înainte pe rezultate aproximative niciodată – de fiecare dată mă uit doar atunci când știu că sunt afișate cele finale.
La primult maraton am locul 6 din 5.600 de porumbei, spre exemplu. La al doilea maraton, la Stendal, am locul 3. Cel de la Stendal a avut lansarea în urmă cu aproximativ trei săptămâni, iar celălalt în urmă cu șase săptămâni. La punctaj sunt mai mândru de locul șase obținut, pentru că e un număr mai mare de păsări. Sâmbătă acum a avut loc o etapă scurtă de viteză, la care am obținut locurile 1, 2, 4 și 5. Aceasta a avut loc în Ungaria.
Pentru ce etapă vă pregătiți?
În ultima vreme m-am pregătit intens pentru cea care a avut loc sâmbătă, pe 29 iulie, la Berlin. Au fost cam 5.600 de porumbei. Am înscris la Berlin 11 porumbei, nu am băgat mulți. Distanța a fost de 1.010 kilometri pentru mine. Problema a fost însă că a bătut vântul foarte puternic și porumbeii au intrat în Moldova. Pe Germania-Cehia, Slovacia-Ungaria, din Sud Vest - adică înspre moldoveni a bătut vântul cu 45 de km/h. Au câștigat cei cu 1.200 de km - și cu două ore avans și cu 200 de km înainte. Nu aveau cum să nu câștige ei.
Ce metode de zbor practicați?
Am zburat până la primul fond – primele 6 etape am zburat pe văduvie – dar zbor și femelele și masculii; nu zbor doar femelele sau doar masculii. După prima etapă de fond, înainte de a doua etapă de fond – maraton, i-am lăsat pe natural, să se împerecheze pe ouă și pe pui.
Puii câte zile au când îi angajați la etapă?
La primul maraton au plecat pe ouă, de câteva zile – 2, 3, 4 zile. La al doilea maraton au fost pe pui – între 5 și 7 zile. Când au venit de la al doilea maraton, am luat puii, i-am lăsat din nou să se împerecheze și acum au plecat din nou pe ouă – de 4-5 zile.
Când împerecheați prima dată porumbeii?
Depinde de prima etapă de zbor din an și depinde de prima etapă din fond. Așa calculez eu zilele, încât să-i împerechez fie pe prima etapă de fond, la prima pană aruncată. Nu pot să spun exact data – uneori poate fi mai repede, uneori poate fi mai târziu. Așa că atunci calculez zilele – 8-10 zile până se ouă, până intră pe etapă – le calculez în funcție de cum sunt puse în calendar fondurile și maratoanele care mă interesează.
Câți porumbei aveți la lotul de zbor?
Am avut 100 de porumbei – cu atât am început sezonul; toți maturi, porumbei buni, fără tardivi.
Ce zboruri au înainte de marile etape, cum îi antrenați?
Zboară toate etapele scurte, până la primul fond – 150, 250, 350, 560 de km. Plus că le mai fac eu antrenamente. Încep cu 20 de km, 30, 40, 50 – până la două zile îi duc. Apoi, sar la 80 și la 100 de km și, după, îi duc cu mașina asociației până la 160 de km. Încep cu distanțe scurte pe care măresc, treptat.
Ce produse folosiți?
Beyers. Ce altceva aș putea folosi? Am totul, de la A la Z, de la Beyers. Anul acesta am început să folosesc numai Beyers, deși până acum am folosit și alte tipuri de produse. Acum am zis să renunț la ele și să creez un nou început porumbeilor mei, cu ajutorul acestor produse.
Și ce schimbări ați observat la porumbeii dumneavoastră?
Se recuperează mult mai repede, față de felul în care se recuperau când foloseam alte produse. Își intră în formă foarte repede – mâncarea și produsele pe care le folosesc fac diferența și asta se observă foarte clar. Am Sport Light, am Gaby Vandenabeele, Energy Sport, Long Distance – acestea sunt cele pe care le folosesc frecvent. Am mai combinat înainte de curse și câte puțin din Koopman și din Günter Prange – asta e la hrană. În ceea ce privește produsele de condiționare, am Electrolit Plus, Amino Plus, Vitamin Plus, Condition, Mineral Plus și altele, din aceeași gamă. Adaug si Energy Oil. Am și Proteină și Gluco Sportul, care trebuie să menționez că e foarte bun pentru etapele de fond și demifond.
Comentarii articol