Cei mai buni porumbei și crescători care au participat la Maratonul Lozowa vor primi din partea echipei Porumbei360.ro produse de la cele mai importante branduri columbofile. Este vorba despre Narcis Pavelescu, câștigătorul locului 1 la categoria Porumbei, care va primi produse de la Beyers în valoare de 500 lei, dar și despre Alexandru Marian Țărăscu și Petre Petre, câștigătorii locurilor 2, respectiv 3 la aceeași categorie, care vor primi porduse tot de la Beyers, în valoare de 300 lei, respectiv 100 lei. Columbofilii câștigători la categoria Crescători vor primi produse de la legendarul medic veterinar Dr. Peeter. Aceștia sunt Lucian Popa - locul 1 (premii în valoare de 300 lei), Narcis Pavelescu - locul 2 (premii în valoare de 200 lei) și tandemul Badea+Petcu - locul 3 (premii în valoare de 100 lei).

Concursul a reunit 360 de columbofili, care au adus la start 3.477 porumbei. Dintre aceștia, 1.043 au clasat, iar peste 200 s-au întors acasă încă din prima zi. Cel mai bun rezultat a fost obținut de o femelă cu origini Wijnands și Etienne Meirlaen, care aparține columbofilului Narcis Pavelescu, locul 2 la categoria Crescători ai acestei competiții. "Mă bucur că am reușit să clasez cei mai mulți porumbei în prima zi. Din cei 16 porumbei pe care i-am angajat, 10 au clasat, iar 7 s-au întorsc chiar în prima zi. Cel mai bun rezultat mi l-a adus o femelă din 2017, ai cărei părinți îi am de la tandemul Stănescu+Dobre (tatăl femelei) și de la Costel Soare (mama femelei). A fost zburată la natural și a participat la patru antrenamente înainte de competiție, pe o distanță de maximum 60 km", a povestit columbofilul.

"În columbofilie este important să ții cont de trei elemente: casă, masă și rasă"

Pe locul 2 se află tot o femelă, însă din 2018. Aceasta aparține crescătorului Alexandru Marian Țărăscu din comuna Lungulețu, Dâmbovița, care mai are încă cinci porumbei clasați. Pe locul 3 este un mascul argintiu, din anul 2017, care aparține crescătorului Petre Petre din Stoenești. "Tatăl porumbelului este un mascul de Erik Limbourg cu Hagens, iar mama este 100% Hagens. A fost zburat la natural și a participat la antrenamente numai dimineața, 50 minute - maximum o oră... Cu trei zile înainte de îmbarcare, l-am dus eu cu mașina mea la Gherghiț. Nu a fost motivat, pentru că nu sunt adeptul motivării. În columbofilie este important să ții cont de trei elemente: casă, masă și rasă. Toate contează, altfel nu reușești să dai randament. Eu încerc să le ofer condiții foarte bune în crescătorie, să selectez cei mai buni porumbei și să le ofer cea mai bună mâncare. Folosesc o hrană combinată, jumătate de Beyers Long Distance (Fond și Maraton), special concepută pentru distanțele lungi, jumătate de la o altă firmă. Dar, mai presus de toate acestea, trebuie să ai și puțin noroc de la Dumnezeu, că altfel muncești degeaba", a explicat crescătorul Petre Petre.