Porumbelul RO 556655-2016, antrenat de Eacobuță Elisei din Bacău, este câștigătorul Maratonului Seta Provincia Moldova 2018

Maratonul Seta Provincia Moldova și-a desemnat câștigătorii. Din cei aproximativ 13.000 de porumbei voiajori, înscriși la start, trei dintre ei au reușit să se evidențieze datorită unor calități sportive excepționale. O femelă și doi masculi au câștigat podiumul, parcurgând într-un timp foarte bun cei 1100 km. Aceștia au fost răsplătiți cu premii în funcție de locul ocupat: locul I – premii Beyers în valoare de 300 lei, premii din partea dr. Norbert Peeters în valoare de 100 lei, premii HP în valoare de 100 lei, locul II – premii Beyers în valoare de 200 lei, premii din partea dr. Norbert Peeters în valoare de 100 lei, premii HP în valoare de 100 lei, locul III – premii Beyers în valoare de 100 lei, premii din partea dr. Norbert Peeters în valoare de 100 lei, premii HP în valoare de 100 lei. Cine sunt acești porumbei, din ce linie provin, cum au fost motivați și care este secretul performanței, din perspectiva celor care i-au antrenat, citiți în rândurile următoare. Veți vedea că rezultatele sunt surprinzătoare, că nicio metodă nu seamănă cu alta și că, de cele mai multe ori, performanța depinde doar de calitățile sportive înăscute.

Locul I – un porumbel hrănit cu mâncare naturală și antrenat înainte de sezon și între etapele de concurs

imagine

Pe locul I s-a clasat porumbelul RO 556655-2016, antrenat de Eacobuță Elisei din Bacău. Este o femelă de doi ani, cu origini de Cor de Heijde (75%) și Freialdenhofen (25%). Provine dintr-o familie talentată, fiind nepotul porumbelului care a câștigat la Vilnius. Secretul succesului de la această competiție? „Porumbelul a fost motivat să se întoarcă la ouă. A fost pe cuibar de ouă pe 14 -15 zile. Joc numai natural cu toți porumbeii, de la început până la sfârșit. Nu concurez la etapele de viteză, ci doar la cele de Fond și Maraton. Îi antrenez singur, doar cu mașina personală, înainte de sezon și între etapele de concurs, de patru-cinci ori, pe o distanță de 60 km. Folosesc, în general, produse naturale: miere de albine, usturoi, polen, întăritori și, când e cazul, folosim și produse din comerț. Mă bucur că premiul constă în produse Beyers, pentru că până acum nu am apucat să le încerc, iar aceasta este o ocazie bună”, explică Eacobuță Elisei.

Locul II – un porumbel de aproape trei ani, fără un program strict de antrenament

imagine

Pe locul II s-a clasat porumbelul RO 605453-2015, antrenat de doi frați din Suceava, Moroșan Simi și Costică. Este un mascul de trei ani, din linia Arjan Beens. Proprietarii s-au mirat de această performanță pentru că, din păcate, ei nu au suficient timp să se ocupe cum și-ar dori de porumbeii din crescătoria lor. Aceștia lucrează în Italia, astfel că cel care duce porumbeii la îmbarcare este un prieten de-al fraților Moroșan, pe nume Gică Pâtu. „Pe de o parte, ne-am mirat și noi că a ocupat un loc așa bun, pentru că ei nu au un program strict de antrenament. Băieții sunt plecați în Italia și nu se ocupă îndeaproape de ei. Au strâns în jur de 70 de porumbei din toată Europa din pură pasiune. Pe de altă parte, dacă ne gândim la linia din care provine, ar fi fost de așteptat. A câștigat anul trecut la categoria AS Maraton, plus la alte două maratoane de anul acesta. Porumbeii zboară doar la natural, nici nu prea ar avea cum altfel. Nu au o hrană specială, sunt hrăniți cu produse din comerț, la sac”, spune Gică Pâtu.

Locul III – un porumbel tardiv, crescut în libertate

imagine

Pe locul III s-a clasat porumbelul RO 369804-2017. Este un porumbel tardiv, de nici măcar un an, cu origini olandeze. „Este dintr-un pui olandez, găsit pe jos, prin centrul orașului Suceava, pe ploaie.  Mi l-a adus un copil, i l-am plătit și din el și un porumbel roșu pe care îl aveam a apărut acest porumbel. Nu știu dacă are un an. Zbor la natural, fără program, fără nimic. Le dau mâncare bună, dimineața le pun tot ce trebuie, mâncare, apă... Le fac diferite amestecuri, cu miere,usturoi, ulei de măsline din Italia, oregano, drojdie de bere. Le mai dau și mâncare la sac, folosesc produsele Beyers, precum Electrolit Plus sau E-Vitol. Dar important e ca ei să facă ce vor, nu îi fugăresc, sunt liberi! Eu mă apropii de o vârstă înaintată, fac 62  de ani în august, și, pentru mine, ei sunt o sursă de energie”, explică Bordea Neculai din Piatra Neamț, antrenorul porumbelului.