Cei mai buni porumbei voiajori care au participat la Tokmak „Naționalul Olteniei” 2018 au ajuns cu bine acasă. Din cei aproximativ 7.200 de porumbei înscriși la start, doar trei au reușit să câștige podiumul și, implicit, premiile oferite de Porumbei360, importatorul unic si exclusiv in Romania pentru Beyers, Dr. Norbert Peeters și Pigeon HP: locul I – 500 lei, locul II – 400 lei, locul III – 300 lei. Sunt antrenați în crescătorii din Argeș, respectiv Dolj, de columbofili adevărați, care au deprins de-a lungul anilor tainele acestui sport. Cine sunt aceștia și care sunt micile lor secrete, citiți în rândurile următoare.

Locul I - femelă hrănită exclusiv cu produse Beyers

imagine

Cel mai bun porumbel de la această competiție este femela RO 16-388360, antrenată de Claudiu Cirstian în crescătoria sa din Argeș. Are doi ani, iar la origini este Marc Verschaelde. „Tatăl  este Marc Verschaelde-Vanbruene x Emil Denys, iar mama este reprodusă dintr-un porumbel original Marc Verschaelde (George Carteus-consangvin Super AS x Linia lui Adonys Barcelona-Emil Denys). A concurat la văduvie, pentru că eu așa concurez cu toți cei aproape 50 porumbei pe care îi am în crescătorie. Femela aceasta este hrănită exclusiv cu produse de la Beyers. Sunt foarte mulțumit de ele, este al doilea an de când le folosesc și tot al doilea an de când concurez la etapele de maraton. Antrenez doar masculii, o oră, dimineața, în ziua îmbarcării. Femelele zboară cu o zi înainte, tot dimineața, o oră jumătate. Ele intră mai greu la loc, dar zboară mult mai bine și, din punctul meu de vedere, au nevoie de mai puțin antrenament”, spune Claudiu Cirstian.

Locul II - un mascul văduv, foarte bine antrenat

imagine

Pe locul II s-a clasat porumbelul RO 16-0048084, un mascul din 2016. Tatăl este un porumbel Kuyper, iar mama, produs de Sorin Florea. Este antrenat de frații Oprișescu în crescătoria lor din Dolj și zburat la văduvie.  „Pregătirea sportivă depinde de cum zboară. Dacă zboară o jumătate de oră intens, pe mine, unu’, mă mulțumește. Dacă zboară jumătate de oră în jurul casei, dar nu în forță, îi țin ceva mai mult în antrenament. Spre exemplu, înainte de această competiție, masculii au fost foarte bine antrenați oră, timp în care veneau-plecau-veneau-plecau. Îi hrănesc cu mâncare specifică sportivilor, la care mai adaug minerale și diferite amestecuri. Folosesc un porumb roșu, produs la mine în grădină, dar și porumb normal,  cânepă, rapiță, în funcție de cum cred eu că evoluează recuperarea. Totul e la mâna mea, după cum îi simt eu. Mâncarea le-o administrez în funcție de forma lor. Porumbelul e văduv, la fel ca toți ceilalți. E sistemul pe care îl prefer de câțiva ani și care, din câte văd, îmi aduce rezultate bune”, explică Marius Oprișescu.

Locul III – o femelă Jan Aarden, care a stat pe pui 20 zile

imagine

Pe locul III s-a clasat porumbelul RO 17-423513. Este o femelă din 2017, antrenată în tandem de doi prieteni din Argeș, Stela Cătălin și Dorin Popescu.  „Jucăm doar la natural. Femela câștigătoare a fost pe ouă timp de două săptămâni. Atât ea, cât și ceilalți porumbei, sunt hrăniți numai cu produse Beyers. De la această marcă folosim mâncare depurativă, care ajută la curățarea organismului de toxine, suplimentul ulei de usturoi, care ajută la consolidarea rezistenței naturale, cel cu drojdie, care ajută la fortificarea penajului și a sistemului osos, dar și Broncho Sprint, tratamentul pentru căile respiratorii ale porumbeilor”, precizează Dorin Popescu. „El se ocupă îndeaproape de antrenamentul păsărilor. Lucrează la uzină și, dacă pleacă la 5:30, le dă drumul și intră, dacă nu, îi ia la uzină și le dă drumul de acolo. Iar înainte de competiții, cu o zi sau maxim două,  îi duc eu 60 km spre București. Tot dimineața, pentru că seara e mai greu, este soare, le intră în ochi, sunt multe cabluri și am pățit să nu se mai întoarcă. Anul acesta am avut mai mult timp de ei, dar am zburat mai puțini porumbei. Am început cu vreo 33, iar acum avem vreo 20. Am zis să fie mai lejeri și văd că se cunoaște. Mâncare bună, întreținere ușoară. Folosim doar produse Beyers, pentru că sunt de încredere. Și nu spunem asta doar așa, să facem impresie bună, și incognito, dacă veniți, tot numai produse Beyers găsiți. Am început cu ele și, dacă am văzut că sunt bune, continuăm tot cu ele”, explică Cătălin Stela.