Modificările stabilite de Consiliul Director al FNCPR anul trecut (despre care puteţi citi aici) i-a împărţit pe maratoniştii din România în două tabere: pro şi contra. În timp ce unii sunt de părere că limitarea numărului de etape de maraton nu ar face decât să obstrucționeze performanțele porumbeilor buni, alții sunt de părere că o astfel de măsură ar oferi tuturor șanse egale în campionatul național și ar contribui, totodată, la consolidarea provinciei Moldova. Echipa porumbei360.ro a stat de vorbă cu mai mulți columbofili de top din România - Ioan Pește, Elisei Eacobuță, Florin Petrache, Cristian Pughiuc, Gheorghe Preda, Vicențiu Scripcaru, Sorin Iftime, Victor Bădălău și Daniel Cobzaru - i-a întrebat ce părere au despre acest subiect și de care parte a baricadei se află. Ce ne-au răspuns, citiți în rândurile următoare.
Nota bene! Pentru că cei mai mulți dintre columbofilii intervievați au declarat că nu sunt de acord cu aceste modificări și pentru că nu ne dorim să fim acuzați de lipsă de imparțialitate, așteptăm (pe pagina de Facebook - Porumbei360.ro sau la sectiunea comentarii a acestui articol) și opiniile altor crescători de porumbei indiferent de care parte a baricadei se află.
Prof. Mihai Vasiliu: „Dacă vrem performanță, trebuie să ridicăm ștacheta, nu să-i limităm pe jucători”
De partea membrilor Clubului Nord Maraton Fălticeni sunt sute de crescători din țară. Unul dintre aceștia este Prof. Mihai Vasiliu, unul dintre cei mai importanți columbofili din țară, cu o experiență de peste 60 ani. „La ora actuală, sportul columbofil tinde să devină unul de performanță, nu de masă. Este ca și cum ai limita un săritor în înălțime, care sare 2,10 m, dar tu îi impui să sară 1,90 m, ca să poată sări și ceilalți atât. Trebuie să ridicăm tot timpul ștacheta, dacă vrem performanță. Cei care pot să zboare Maraton Extrem două-trei etape, să-i lăsăm să zboare atât cât sunt limitele biologice ale porumbeilor, iar ceilalți să vină din urmă, să-i ajungă și chiar să-i depășească. Dacă ne întoarcem la sport de masă, atunci scădem ștacheta. Asta este o boală veche, luată de la FCI, pentru că cei de acolo, conducătorii nu sunt sportivi de performanță în adevăratul sens al cuvântului; marea majoritate sunt columbofili, salariați și au doar interesul de a aduna cât mai mulți membri columbofili, pentru că de la ei vin cotizațiile. O altă meteahnă, nu numai la noi, ci și în alte domenii, mai ales în politică. Nu ați văzut că atunci când se dă o ordonanță, apoi se dă alta, care să o abroge? Așa fac și cei de la FNCPR cu regulamentul sportiv. Într-un an fac un regulament cu niște criterii, spun că va fi valabil patru ani, și după un an îl schimbă. Ei vor să facă campioni pe fiecare stradă, pentru că văd numai partea pecuniară a sportului. Vor să aibă cât mai mulți membri, că de la ei le vin paralele. Eu am făcut parte din conducerea uniunii vreo 40 ani, am lucrat cu toți președinții, dar nimeni nu a luat vreun leu salariu de la uniune. Acum, toți stau pe niște salarii fantastice. Mesajul meu pentru ei este să lase sportul columbofil să progreseze, iar cei care nu pot, să stea deoparte”, a declarat Prof. Mihai Vasiliu.
Ioan Pește: „dacă eu nu pot să am Ferrari, nici tu nu trebuie să ai?!”
„Eu sunt de acord cu tot ce a scris Ionuț Tănase (n.r. președintele Clubului Nord Maraton Fălticeni) în petiție și în scriosoarea deschisă adresată președintelui FNCPR. Nu ar trebui să fie limită la Maraton, fiecare provincie trebuie să aibă libertatea de a zbura cât vrea. Dacă vrea să zboare 20 maratoane, să o facă. La fel și la celelalte categorii, dacă vrea să zboare 100 de etape Viteză, să o facă. Fiecare să facă performanță în cadrul categoriei care îi place. Să nu aibă limitări. Dacă își permit, să zboare cât vor. Acum, dacă eu nu pot să am Ferrari, nici tu nu trebuie să ai, deși ești milionar?! În funcție de cum se organizează fiecare, apar și rezultatele”, a punctat columbofilul Ioan Pește.
Elisei Eacobuţă: „cum în Olanda, în Belgia și în Germania au voie să zboare 8, 9, 10 maratoane, așa dă-mi și mie posibilitatea să zbor măcar tot atâta”
„Nu e ok, pentru că se schimbă categoriile în fiecare an și pierdem Palmaresul și nu mai ajungem niciodată cu porumbeii în afară, să le arătăm valoarea. Nici limitarea etapelor de Maraton nu e ok, pentru că obstrucționează performanțele porumbeilor buni. Ce treabă am eu cu cel care nu poate să facă 3-4 etape? E problema lui. Ei, cei din conducere, s-au gândit să ofere tuturor șanse egale în capionatul național, să joace toți 3-4 etape, iar din ei să se aleagă cel mai bun porumbel. Dar pe plan internațional, nu mai avem performanțe, pentru că un porumbel din Olanda zboară 8-10 maratoane pe an și eu vin cu un porumbel care a zburat trei maratoane, pentru că atâta posibilitate am. Dar dacă nu-mi dai voie să zbor pentru campionatul național, dă-mi voie pentru cel olimpic. Și așa cum în Olanda, în Belgia și în Germania, au voie să zboare 8, 9, 10 maratoane, așa dă-mi și mie posibilitatea să zbor măcar tot atâtea”, spune columbofilul Elisei Eacobuță.
Gheorghe Preda: „Nu știu de ce ne obligă să facem ce vor ei. Practic noi îi plătim ca să facem columbofilie după regulile lor”
„Eu nu sunt de acord cum nu prea sunt de acord în general cu ceea ce decid ei. Nu am fost de acord nici cu Palmaresul de trei ani pe care l-au scos. Zic că fac regulamentul în funcție de ceea ce se întâmplă în vest, dar dacă ne uităm acolo, vedem că sunt câte 10-12 maratoane într-un sezon. Și pe noi ne obligă să zburăm trei din trei, fără nicio rezervă. Asta deși toate celelalte categorii au rezerve. Ei zic că un porumbel nu prea poate să zboare mai mult de trei sezoane, dar s-a dovedit în anii din urmă că au fost porumbei care au zburat și cinci maratoane într-un sezon, nu numai trei. Nu știu de ce ne obligă să facem ce vor ei. Practic noi îi plătim pe ei ca să facem columbofilia după regulile lor. Nu ne lasă liberi să zburăm ce vrem. Eu aș vrea să fie etape nelimitate la toate categoriile. Dacă pot să ducă 5 etape, să ducă”, spune columbofilul Gheorghe Preda.
Cristian Pughiuc: „așteptăm o stabilitate de mulți ani, dar nu mai vine”
„Nu mi se pare corect. Eu sunt din Moldova, adică din Botoșani, zonă în care se pune foarte mult accentul pe această categorie. Maratonul trebuie să primeze. Eu aș vrea ca numărul de etape să fie nelimitat, cum este în străinătate. Dacă s-ar putea, mi-ar plăcea să joc maratoane în fiecare săptămână. Cred că este visul oricărui columbofil pasionat de această categorie. Schimbările nu-mi plac, cum nu le plac nici colegilor mei. Așteptăm o stabilitate de mulți ani, dar nu mai vine. Parcă ne aflăm într-o continuă mișcare. Acum vreo 12 ani în urmă le-am propus colegilor mei din zona Moldovei să ne separăm, să creăm o confederație regională, să jucăm doar ce ne pasionează, chiar pe niște pariuri. Se puteau face niște lucruri frumoase. Cei din conducerea FNCPR nu sunt bătuți în cuie, sunt aleși de către reprezentanții asociațiilor și, dacă s-ar mobiliza, ar putea să-i schimbe. Dar cum la noi nu există unitate, se ajunge la situații de genul acesta”, spune columbofilul Cristian Pughiuc.
Florin Petrache: „este un regres columbofil”
„Susțin categoria Maraton Extrem și posibilitatea jucătorilor de a participa la un număr mai mare de etape de Maraton. Este nedrept pentru cei care au realizat în anul anterior rezultate la Maraton Extrem să scoți această categorie în condițiile în care fiecare dintre concurenți speră să se regăsească și la Palmares. Exemplul țărilor din Vest, care au o tradiție la această categorie, este de apreciat, numarul mare de etape, 7 dacă nu mă înșel, permite celor care îndrăgesc aceste concursuri să joace tot sezonul, cu echipe diferite, atât în cazul porumbeilor tineri la Maratoane ca Marseille, Agen, cât și în cazul celor mai bătrâni la Barcelona, Pau. Consider că limitarea numărului de etape, cât și scoaterea anumitor norme (greu de realizat din punctul meu de vedere, cum ar fi Maraton Extrem sau palmaresurile pe 3 ani) este un regres columbofil”, este de părere crescătorul de porumbei Florin Petrache.
Vicenţiu Scripcaru: „De multe ori, hotârârile le iau niște indivizi care nu prea au de-a face cu Maratonul”
„Nu sunt niște schimbări benefice. Limitarea etapelor nu mai oferă columbofililor psobilitatea de a repara ceva din punctaj, nu mai poți face nimic. Din câte știu eu, categoriile Viteză, Fond și Demifond beneficiază în continuare de niște avantaje, nu sunt limitate și, totuși, facem parte din același campionat. Şi atât timp cât categoriile inferioare au anumite avantaje, și Maratonul, fiind considerat o categorie superioară, ar trebui să aibă și el mai multe șanse. Nu sunt de acord cu modificările, dar nu știu cât contează părerea noastră. De multe ori, hotârârile le iau niște indivizi care nu prea au de-a face cu Maratonul”, spune columbofilul Vicențiu Scripcaru.
Sorin Iftime: „Nu, nu e ok, pentru că vom ajunge să zburăm la Maraton niște porumbei de Fond și Demifond și nu asta este politica sportului columbofil”
„Nu prea sunt de acord. E un lucru rău, la noi în zonă se joacă categoria aceasta și, din câte văd, nu e pe placul multora modificarea anunțată. Eu zic că Palmares Maraton Extrem trebuia să rămână. Nu e ok nici limitarea numărului de etape. Anul acesta am zburat patru etape Maraton și sunt porumbei care le-au clasat pe toate. Eu zic că ar trebui să dezvoltăm categoria Maraton, nu să o îngrădim, partea mai delicată este că în comitetul de conducere nu prea sunt jucători de Maraton și mi se pare aiurea să decidă destinele Maratonului niște oameni care nu joacă la această categorie. Este punctul meu de vedere, al unui columbofil care joacă numai etape de Maraton, nu mă interesează alte etape. Mă afectează foarte mult, mai ales că am adus mulți porumbei din străinătate, care zboară la 1000 km, iar acum văd că se limitează și numărul de km, și numărul de etape. Nu, nu e ok, pentru că vom ajunge să zburăm la Maraton niște porumbei pur de Fond și Demifond și nu asta este politica sportului columbofil”, spune columbofilul Sorin Iftime.
Victor Bădălău: „șirul erorilor voite și schimbarea RNS-ului după bunul lor plac mă scârbesc”
„Nu sunt de acord cu aceste schimbări, cum nu sunt de acord cu mai multe articole ale noului RNS. Din punctul meu de vedere, stopează evoluția columbofiliei române. Există crescători care iubesc zborurile de Viteză, de Demifond, de Fond și, nu în ultimul rând, de Maraton. Maratoniștii adevărați, adică cei ce zboară distanțe de la 900 km în sus, s-au trezit peste noapte că ori le-au fost micșorate drastic categoriile (760 km +), creându-se astfel un avantaj incorect zburătorilor de General sau Fond, ori le-au dispărut definitiv din RNS categoriile (Maraton Extrem, Palmares Maraton Extrem). Totodată, neputința conducătorilor noștri, care în anii anteriori nu se regăseau nici măcar în top 500 la aceste categorii, au dus-o la extrem prin limitarea etapelor de Maraton la un număr de maxim 3. Șirul erorilor voite și schimbarea RNS-ului după bunul lor plac pe mine, personal, mă scârbesc. Mă gândesc serios ca din anul 2020 să renunț definitiv la acest sport frumos pe care anumiți oameni l-au transformat în ceva de coșmar”, susține crescătorul de porumbei Victor Bădălău.
Daniel Cobzaru: „Pe mine nu mă interesează un loc de vârf, ci constanța porumbelului. Trebuie căutată o cale de mijloc”
„Eu sunt de acord, toată lumea la fel să joace. De ce să profite altul și eu nu? Că tot pe etape joc. Alții joacă 900, 1000 și eu vreau să joc 1500? Am avut anul trecut două etape de peste 1300. Mă compar cu cel care joacă 900? Am avut numai două etape din 3. Eu nu sunt de partea nimănui, dar mă gândesc și la binele asociației mele. Lumea zice că s-au câștigat locuri de vârf. Pe mine nu m-a interesat niciodată locul de vârf, pentru că degeaba iau locul 1 sau 2 și restul, masa, sunt outsideri. Noi trebuie să facem ca provincia să fie puternică. Una e ca din 25 de porumbei trimiși la un concurs să clasezi 20 și alta e să clasezi numai 5. Pe mine nu mă interesează un loc de vârf, ci constanța porumbelului, eu vreau să-mi creez o familie de porumbei, nu că am luat locul 1 și a auzit cineva de mine. Trebuie căutată o cale de mijloc, problemele se rezolvă, dar cu calm, nu cu scandal. Da, eu îi înțeleg pe ceilalți, toată lumea e nemulțumită, dar cum ei au o etapă de seminațional Madona, pe care nu știu cine a pus-o, așa și noi, cei de la Bacău în jos, ar trebui să avem o altă etapă de seminațional, iar atunci putem juca și Extrem și toată lumea este mulțumită”, spune columbofilul Daniel Cobzaru.
Dr. Tudor Marian: „se încearcă distrugerea categoriei de Maraton”
„Nu sunt de acord, este absolut corect ca lumea să fie nemulțumită, pentru că este greșită tendința: se încearcă distrugerea categoriei de Maraton. La 800 km ăla nu e maraton. Nu are nevoie să facă nu știu câte Fonduri ca să meargă la Maraton. Porumbelul pregătit, care are experiență, adică la vârsta de 3 ani, poate fi lansat de la 300 km la peste 900 km fără nicio problemă. Însă crescătorii și cei care organizează fac greșeli. Limitarea numărului de etape de Maraton nu e o problemă. Corect ar fi patru. Cum celelalte categorii au rezerve, așa ar trebui și Maratonul să aibă, dar nu e o nenorocire. În principiu, porumbeii de excepție pot să facă trei din trei, chiar dacă sunt foarte rari și există riscul de a pierde porumbei de valoare. E foarte greu să faci într-un sezon, la două săptămâni, trei etape de peste 900 km. Ar trebui lăsate la trei săptămâni, adică la 21 zile, nu la 14 zile. Așa ar fi ok”, a explicat Dr. Tudor Marian.
Comentarii articol
Nu sunt comentarii pentru acest articol.