Modificările din regulamentul sportiv, stabilite în noiembrie 2018 de Consiliul Director al FNCPR, a stârnit numeroase nemulțumiri în rândul columbofililor. Aceștia nu sunt de acord cu înlocuirea categoriei Maraton Extrem cu alta denumită Maraton Grand Prix, pentru că astfel dispare categoria Palmares Maraton Extrem și se comite o nedreptate porumbeilor care în 2018 au făcut norma, dar în 2019 nu o mai pot realiza. De asemenea, columbofilii pasionați de Maraton sunt nemulțumiți și de impunerea numărului de etape la care pot participa în cadrul acestei categorii pe parcursul sezonului competițional. În încercarea de a trage un semnal de alarmă că deciziile luate nu sunt pe placul multor crescători de porumbei din țară, Ionuț Tănasă, președintele Clubului Nord Maraton Fălticeni, a inițiat o petiție online (disponibilă aici) în care cere conducerii FNCPR să țină cont de dorințele pasionaților de Maraton. De asemenea, acesta i-a trimis președintelui Marius Tunduc o scrisoare deschisă în care îl roagă să rezolve problema, pentru ca iubitorii sportului columbofil să aibă în continuare posibilitatea de a face performanță la această categorie. Nu a primit, însă, niciun răspuns. L-am contactat și noi pentru a-l ruga să clarifice situația, în special pentru a afla dacă schimbările anunțate vor fi implementate în sezonul competițional 2019, dar nu a dorit să facă declarații. Procesul Verbal al ședinței Consiliului Director al FNCPR, desfășurat pe 17 noiembrie 2018 (disponibil aici) și draftul Regulamentului Național Sportiv (disponibil aici) indică faptul că schimbările vor fi aplicate în următorul sezon.
Columbofilii se simt minţiţi şi păcăliţi de conducerea FNCPR, pentru că încearcă să impună nişte schimbări care nu sunt pe placul lor, dar mai ales, nu au fost votate în cadrul conferinţei naţionale. „Conducerea aleasă de noi și toate modificările de regulament se hotărăsc în cadrul conferinței naționale, organul suprem de decizie, care reuneşte reprezentanţii judeţelor. Acestia votează şi astfel se adoptă sau nu propunerea făcută. În cazul de faţă, nu a fost aşa ceva. A fost doar o consultare online cu asociaţiile judeţene, organizată de conducere toamna trecută și în cadrul căreia s-a venit cu câteva propuneri. Ca să înțelegeți cum a stat treaba, ei ne-au întrebat dacă suntem de acord să înființăm categoria Maraton Grand Prix, dar nu ni s-au prezentat consecinţele, faptul că va elimina Maraton Extrem şi implicit Palmares Maraton Extrem. Neştiind asta, noi am spus . Dar, repet, nu a fost o conferinţă statutară. Din punctul nostru de vedere, este ilegal ceea ce se încearcă, dincolo de partea morală, că se iau decizii împotriva noastră, dar pe banii noştri”, a explicat Ionuț Tănasă.
„Președintele motivează că sunt asociații care nu pot să zboare patru etape, dar asta nu înseamnă că și noi, cei care ne-am dezvoltat, trebuie să stăm pe loc 10 ani până se dezvoltă celelalte”
Maratonistii se simt nedreptăţiţi de impunerea unei limite de etape la care pot participa într-un sezon competițional. „Problema este foarte dureroasă pentru că dispare și Palmares Maraton Extrem, asta înseamnă că porumbeii care în 2018 au făcut norma, în 2019 nu mai pot realiza norma Palmares. Apoi, federația ne impune să zburăm numai trei etape de Maraton în condițiile în care toți ceilalți, care participă la Viteză, Fond și Demifond au cinci etape din 12. Norma la Viteză constă în cinci etape, dar ei joacă 12 pe an. Cei de la Demifond trebuie să facă patru, dar ei joacă șase sau șapte, iar noi suntem obligați să jucăm doar trei. Spre exemplu, în 2018, la Suceva, a fost primul an din istoria columbofiliei când s-au jucat patru etape de Maraton. Mulți spuneau că nu se poate, uite că s-a reușit. Noi am vrea să facem din nou patru etape sau chiar cinci, pentru că este un sport și mi se pare normal să avem progres, nu să ne limităm, să ne oprim din evoluție. Președintele motivează că sunt asociații care nu pot să zboare patru etape, pentru că sunt slab dezvoltate, nu au logistică, nu au numărul de porumbei, nu au mașină, dar asta nu înseamnă că și noi, cei care ne-am dezvoltat, trebuie să stăm pe loc 10 ani până se dezvoltă ele. Cum ar fi ca Germania să stea pe loc până se dezvoltă Albania?! Nu trebuie să fii columbofil ca să înțelegi că astea sunt niște nereguli impuse aiurea”, a mai explicat Ionuț Tănasă.
Scrisoare către președintele Marius Tunduc: „în spatele dumneavoastră suntem noi, membrii cotizanți, plătitorii cei mulți pe umerii cărora stați”
Acesta i-a trimis și o scrisoare deschisă președintelui FNCPR, în care îl roagă să ia măsuri pentru a rezolva nemulțumirile iubitorilor de Maraton. „A refuzat să răspundă, ceea ce mi se pare anormal, pentru că oricât ai fi de orgolios, când primești o scrisoare deschisă, trebuie să dai un punct de vedere”, a mai explicat Ionuț Tănasă. Iată ce a scris în scrisoare: "Domnule președinte, acest mesaj îl primiți din partea celui mai puternic club din FNCPR, specializat, axat și pasionat de zborurile de Maraton. Este foarte posibil ca în asentimentul nostru să mai fie câteva sute sau mii de columbofili, dar care din lipsa unei voci sau a unui lider în care să se regăsească: TAC. Sau mai bine zis DORM. Pentru că suntem zburători de Maraton, fără a desconsidera ceilalti colegi jucători de la alte categorii, vrem să vă prezentăm câteva aspecte de care dumneavoastră, ca președinte, trebuie neapărat să țineți cont și să găsiți soluții, pentru că avem încredere că o să puteţi să vă mulţumiţi membrii din federatie. În primul rând, cerem imperios păstrarea categoriei Maraton Extrem şi implicit a celei Palmares Maraton Extrem. De asemenea, nelimitarea numărului etapelor de Maraton. Exemplele pe care le dati dumneavoastră, că unii nu pot sau nu vor să joace patru etape de Maraton, nu sunt elocvente, ci sunt prost alese şi, din păcate, nespecifice sportului columbofil. Pentru că, da, noi facem sport columbofil şi nicăieri în lumea asta sportul nu a primit limitări. Ba din contră, în sport s-au doborât recorduri, s-au spart bariere şi s-a ridicat ștacheta. Nu deveniţi preşedintele limitaţilor și al neputincioşilor. Nu faceti decât să încurajaţi mediocritatea şi să-i puneţi pe scenă, în lumina reflectoarelor, pe cei care nu pot să urce pe podium. Dacă luăm o cupă, să o luăm pe merit, să o preţuim pentru că muncim pentru ea. Vrem să ţineţi cont că în spatele dumneavoastră, ca preşedinte, suntem noi, membrii, cotizanţii, plătitorii, cei mulţi pe umerii cărora staţi. Întâmplător sau nu, trebuie să ne oferiti ce vrem. Lasaţi oamenii, pe banii lor, să zboare cât vor. Da, asta vă cerem, să ne lăsaţi să zburăm. Cu deosebită consideraţie, preşedintele Clubului Nord Maraton Fălticeni, prof. Ionuţ Tănasă”.
Prof. Mihai Vasiliu: „Dacă vrem performanță, trebuie să ridicăm ștacheta, nu să-i limităm pe jucători”
De partea membrilor Clubului Nord Maraton Fălticeni sunt sute de crescători din țară. Unul dintre aceștia este Prof. Mihai Vasiliu, unul dintre cei mai importanți columbofili din țară, cu o experiență de peste 60 ani. „La ora actuală, sportul columbofil tinde să devină unul de performanță, nu de masă. Este ca și cum ai limita un săritor în înălțime, care sare 2,10 m, dar tu îi impui să sară 1,90 m, ca să poată sări și ceilalți atât. Trebuie să ridicăm tot timpul ștacheta, dacă vrem performanță. Cei care pot să zboare Maraton Extrem două-trei etape, să-i lăsăm să zboare atât cât sunt limitele biologice ale porumbeilor, iar ceilalți să vină din urmă, să-i ajungă și chiar să-i depășească. Dacă ne întoarcem la sport de masă, atunci scădem ștacheta. Asta este o boală veche, luată de la FCI, pentru că cei de acolo, conducătorii nu sunt sportivi de performanță în adevăratul sens al cuvântului; marea majoritate sunt columbofili, salariați și au doar interesul de a aduna cât mai mulți membri columbofili, pentru că de la ei vin cotizațiile. O altă meteahnă, nu numai la noi, ci și în alte domenii, mai ales în politică. Nu ați văzut că atunci când se dă o ordonanță, apoi se dă alta, care să o abroge? Așa fac și cei de la FNCPR cu regulamentul sportiv. Într-un an fac un regulament cu niște criterii, spun că va fi valabil patru ani, și după un an îl schimbă. Ei vor să facă campioni pe fiecare stradă, pentru că văd numai partea pecuniară a sportului. Vor să aibă cât mai mulți membri, că de la ei le vin paralele. Eu am făcut parte din conducerea uniunii vreo 40 ani, am lucrat cu toți președinții, dar nimeni nu a luat vreun leu salariu de la uniune. Acum, toți stau pe niște salarii fantastice. Mesajul meu pentru ei este să lase sportul columbofil să progreseze, iar cei care nu pot, să stea deoparte”, a declarat Prof. Mihai Vasiliu.
Comentarii articol
Nu sunt comentarii pentru acest articol.