O experiență frumoasă, pe care orice columbofil adevărat și-o dorește în viață. Așa își rezumă columbofilii români prezența lor la Olimpiada Columbofilă Poznan 2019, desfășurată în perioada 25-27 ianuarie în Polonia. Ioan Pește, Adrian Mărculescu și Agustin Grigore sunt patru dintre crescătorii care au reprezentat România la acest eveniment. Toți au porumbei de top, campioni naționali, zeci de trofee în palmares și mulți ani de muncă. Participarea la olimpiadă, însă, parcă nu se compară cu nimic. "Este tot ce îți poți dori în acest sport, este vârful", spun la unison columbofilii. Cu ce impresii s-au întors și care sunt porumbeii cu care au participat, citiți în rândurile următoare.
Adrian Mărculescu: "248012-15 M este porumbelul la care am visat mereu"
Adrian Mărculescu este din Satu Mare și pregătește porumbei pentru competiții de peste 10 ani. La olimpiadă a participat cu un porumbel special, despre care spune că "a visat mereu să-l aibă". "Olimpiada a fost frumoasă, bine organizată din toate punctele de vedere, iar locația imensă. Am reprezentat România cu porumbelul 248012-15 M la categoria General, din postura de loc 1 în lotul olimpic al României și, în urma arbitrajului, porumbelul meu a fost clasat pe locul 8 în lume, cum îmi place mie să-i spun. Porumbelul este o încrucișare de Van Dick (mama) de la Demis Păduraru și Van Dick-Coremans (tatăl) de la Silviu Glodeanu. Un porumbel la care am visat mereu, mi-am dorit mult să îl concurez. La vârsta de un an, a reușit ca din 18 angajări să adune tot atâtea premii, dintre care câteva de vârf. La vârsta de doi ani, știind că provine dintr-o familie cu potențial (am avut și alți frați/semifrati extraordinari zburători), am încercat sa îl motivez individual și am reușit să urcăm împreună pe locul 3 național la categoria General. La vârsta de 3 ani, l-am concurat strategic, cu mai multă grijă și răbdare, fără a-l mai forța. Astfel, am reușit să ocupăm, din nou, locul 1 național General Maturi și locul 1 național Palmares General (campionat olimpic). Porumbelul a fost jucat numai în sistemul văduvie, a reușit să obțină clasări de vârf atât la 150 km, cât și la 680 de km", a explicat Adrian Mărculescu.
Ioan Pește, despre porumbelul cu care a participat: "E o femelă de 6 ani jumătate. Trebuia să se pensioneze de mai mult timp, dar a avut sânge în ea"
Columbofilul Ioan Pește, din Roman, a participat la olimpiadă cu un porumbel din 2012, clasat pe locul 3 național. "În olimpiadă a ocupat, însă, locul 15. Este vorba despre o femelă care se trage mai mult din porumbei autohtoni, zburată la natural. Are 6 ani jumătate. Trebuia să se pensioneze de mai mult timp, dar a avut sânge în ea. A participat la Madona în 2017, unde a luat locul 2 din 4229 porumbei, dar și în 2018, unde a luat locul 3 din 12.418 porumbei. La Bîrzai s-a clasat pe locul 31 din 1636 porumbei, iar la Seta, pe locul 41 din 7083 porumbei. Pentru mine a fost un an foarte bun. Faptul că am ajuns să particip la olimpiadă nu se compară cu nimic. Am văzut acolo ceva ce nu credeam că o să văd vreodată: 5 hale, mari, imense, foarte mulți columbofili, foarte frumos, un eveniment bine organizat. Urmează un nou sezon, sper să fie la fel de bun ca cel trecut", a declarat columbofilul.
Augustin Grigore, la olimpiadă cu "Tânărul fenomen", un mascul căruia îi plac etapele grele
Columbofilul Augustin Grigore, din Caraș Severin, a participat la olimpiadă cu un porumbel din 2016, pe care l-a numit "Tânărul fenomen". "Este un mascul care a avut locul 1 pe țară și locul 12 în olimpiadă. A fost cel mai bun la maratoanele cele mai lungi, pentru că cei din înainte lui, cu excepția a doi porumbei, au fost cu maratoane scurte. Am observat că aceasta este tendința: maratoanele să fie foarte scurte. Mie însă îmi plac maratoanele mai lungi. Porumbel meu - 0294119 – 2016 - a participat în 2017 la Leipzig (944 km) – locul 12, la Frankfurt Oder (1001 km) – locul 12 și la Berlin (1105) – locul 2, iar în 2018 a fost angajat la etapele – Dresda (800 km), nu i-a convenit la cele scurte, apoi a luat ceva mai multe puncte la Frankfurt, iar la Berlin (1100 km) a ocupat locul 16 pe județul Caraș Severin. A zburat doar la natural, până la etapele scurte a fost văduv, iar cu trei săptămâni înainte de primul maraton a intrat pe natural. Cât despre expoziție ce pot să zic?! Doar wow! Săli foarte mari, în jurul a 25.000 mp în cinci săli, foarte multe standuri, porumbei de top, o olimpiadă reușită și un eveniment profesionist. Înțelegi despre ce este vorba doar atunci când ești acolo. Este greu să te clasezi pe podiumul național darămite să reușești performanțe doi an la rând ca să poți ajunge la olimpiadă, unde se adună spuma, cei mai buni porumbei la nivel internațional. O mândrie pentru orice columbofil", a declarat Augustin Grigore.
Cei trei columbofili folosesc hrană și produse de calitate, recomandate de campioni mondiali
Pe lângă participarea la olimpiadă, cei trei columbofili mai au în comun un lucru important: folosesc hrană și produse de calitate, recomandate de campioni mondiali. "În 2018 am folosit prima dată Beyers, în special mâncarea, adică Premium Super Văduvie, Premium Brilliant, Premium Koopman, o mixtură super, făcută după rețeta marelui campion olandez Gerard Koopman. E cea mai bună mâncare pe care am folosit-o, drept dovadă că în continuare am să folosesc aceeași mâncare", spune columbofilul Adrian Mărculescu. De aceeași părere este și Augustin Grigore: "am descoperit Beyers acum un an jumătate. E o mâncare foarte bună. Eu o folosesc în combinație cu ce mai fac eu, important este să știi cum să potrivești mâncarea necesară porumbelului, să îl urmărești în timp și să vezi ce are nevoie". În ceea ce privește produsele care îi ajută pe porumbei să se recupereze, Electrolit Plus este cea mai bună opțiune. "Eu îl folosesc de aproape doi ani. E foarte bun, foarte concentrat, îi ajută foarte mult să se recupereze după etapele grele. Prețul este, de asemenea, foarte convenabil. Chiar recomand acest produs", a punctat columbofilul Ioan Pește.
Comentarii articol
Nu sunt comentarii pentru acest articol.