Columbofilul Victor Bădălău are 44 ani, este din Reșița, iar în 2018 unul dintre porumbeii săi a reușit să devină campion la Fond Pui zona Vest. Rezultatul nu este întâmplător, pentru că tatăl porumbelului său a fost la rândul lui campion la aceeași categorie în 2016. Desigur, meritul îi aparține și crescătorului pasionat de columbofilie de mic copil, despre care putem spune că a crescut odată cu porumbeii din gospodăria familiei sale. Deși la un moment dat a fost nevoit să renunțe la acest sport, a revenit câțiva ani mai târziu cu și mai multă ambiție. „Am fost etichetat ca «vecinul iubitor», pentru că aveam crescătoria de porumbei pe bloc. Din cauza vecinilor, însă, a trebuit să renunț, pentru că nu erau de acord și îmi făceau reclamații peste reclamații”, spune columbofilul. Ce l-a determinat să revină, cum i s-a părut sezonul 2018 și cu ce gânduri se pregătește de următorul sezon, citiți în rândurile următoare.
Victor, știm că în cazul multor columbofili „microbul” acestei pasiuni se trage din copilărie. Așa e și la tine?
Da, și la mine microbul se trage din familie. Bunica mea și tatăl meu aveau porumbei, dar nu îi zburau la concursuri... Pe vremuri, adică acum foarte mulți ani, ne strângem toți iubitorii de porumbei la piață, unde printre legume și fructe se vindeau și porumbei. Așa am intrat în contact cu columbofilii. Pe la 12 ani m-am înscris în asociație și am început să particip la concursuri; destul de slăbuț în primii ani. Pe la 16 ani am făcut tandem cu cineva cu care am și rămas până ne-am lăsat. Eram tandemul Bădălău+ Paniță. Aveam porumbeii pe bloc, lucru deloc pe placul unor vecini, care au început să ne facă reclamații peste reclamații până ne-am lăsat. Colegul meu s-a reapucat singur, la mine a durat ceva mai mult până am cumpărat un teren, dar cred că s-a meritat pentru că nu se compară cu nimic această pasiune.
Câți porumbei ai în crescătorie și la ce etape participi?
Am în jur de 75 porumbei, lot de zbor și matcă. Nu agreez ideea de a ține mulți porumbei, pentru că, având mai puțini, ai timp să te ocupi mai bine de ei. Particip la aproape toate concursurile, dar cel mai mult îmi plac cele de Maraton, pe distanțe cât mai lungi, la care porumbeii de obicei intră a doua zi, nu în prima zi, când se lansează. Puii nu-i zbor doar cu asociația mea, mă duc și concurez cu toate asociațiile de pe zona de vest. Asta chiar dacă porumbeii mei au cam cea mai mare distanță de parcurs, adică cu vreo 100-150 km mai mult decât ceilalți porumbei.
Cum a fost sezonul 2018?
A fost destul de greu pentru că la început a fost o vreme ploioasă, care a afectat puțin porumbeii. Am colegi care au avut mulți porumbei bolnavi și evident că i-a influențat și pe ai noștri... Cred că a fost cea mai mare concurență de până acum, inclusiv la Frankfurt și Berlin. Spre exemplu, la Berlin, unde au participat porumbei din toată țara, porumbelul meu a ieșit pe locul 40 din aproape 7000 porumbei... Pentru mine e un rezultat foarte bun. Și la nivel de zonă e o concurență foarte mare, sunt foarte mulți porumbei, foarte mulți crescători. E benefică concurența aceasta, mie îmi place, pentru că mă ambiționează. In cazul meu, rezultatele au venit treptat: în 2014 m-am apucat serios de columbofilie, iar 2016 a fost primul an în care am avut un porumbel concurat la Pui, care a zburat mai puternic și mi-a adus locul 1 pe zona Vest Fond Pui, fiind totodată primul porumbel din istoria zonei care a reușit acea performanță. Ulterior, acel porumbel a devenit tatăl campionului din 2018, tot la Fond Pui, tot pe zona Vest, însă locul 6 la nivel național. În 2017 am fost locul 3 Maraton FCI pe zona Vest. În rest, rezultatele locale pe care nu prea le contorizez...
Ce sistem de joc folosesti?
În 2018, pentru prima oară am folosit sistemul de văduvie, dar zbor și masculii și femelele, nu țin acasă femelele. Până anul trecut, am zburat la natural. Ultimele două maratoane, care sunt cele mai lungi, cele mai importante, le zbor la natural.. Doar la primul maraton am zburat la văduvie, la al doilea maraton au fost pe ouă, iar la ultimul maraton au avut pui măricei... De anul acesta, probabil o să-i zbor la văduvie cap-coadă, pentru că au scăzut distanțele la maratoane, ceea ce nu mi se pare ok. Din punctul meu de vedere, maratonul trebuie să fie maraton, să aibă de la 900 km, nu de la 760 km.
Îi antrenezi înainte de etape?
Da, antrenamente scurte, până în 50 km, nu fac antrenamente mai lungi. Îi bag la primul concurs cu asociația la 140-150 km, înainte de zborurile de Maraton, iar în săptămâna premergătoare le fac antrenamente cu lansare după ora 21:00, în jur de 50 km.
Crezi că e importantă mâncare pe care un crescător le-o dă porumbeilor?
Da, foarte importantă. Îi ajută să se recupereze. După un concurs greu, porumbeii se refac mult mai repede cu o hrană bogată în anumite semințe decât cu una mai săracă. În 2018 eu am folosit mâncare 100% Beyers și chiar sunt foarte mulțumit. Cred că e cea mai bună din câte am folosit până acum... În perioada asta a iernii, porumbeii mei mănâncă doar Beyers, pentru că am observat schimbări: se refac foarte repede, nu au avut probleme cu năpârlirea etc. Voi folosi și pe viitor același sistem de hrănire, plus tooată gama de produse de condiționare Beyers, combinate cu Pigeon HP.
Cu ce gânduri pleci în noul sezon?
Ca orice columbofil, mergem la „război” să câștigăm. Acum să vedem și ce o vrea Cel de Sus. Vom vedea la finalul anului. Cu naționalele am văzut că nu e nimic bătut în cuie, dar probabil voi participa la Berlin, pentru că e o distanță de aproximativ 1100 km. Am înțeles că Satu Mare și Bihorul vor organiza un Stendal, cred mă voi duce și acolo, că e aceeași distanță... Cel mai probabil voi participa și la primul maraton, chiar dacă va fi mai scurt, de 850 km, și eu nu agreez această idee. Apoi mă voi duce la naționale.
Comentarii articol
Nu sunt comentarii pentru acest articol.