Constantin-Marius Bujorescu activează ca membru columbofil în Târgu Jiu din anul 2004 și, în anul 2010, a format împreună cu tatăl său Tandemul „Bujorescu Marius + Tatăl”, de la care a și moștenit pasiunea pentru porumbei. Are crescătoria formată din 7 compartimente, situată la mijlocul distanței dintre Târgu Jiu și Craiova și în rîndul columbofililor români se identifică prin felurile inedite în care își antrenează porumbeii și prin locurile importante obținute la competiții, pe care și le-a adăugat în palmares.

imagine

 - Constantin Bujorescu, alături de Toni Moanta și Mihai Marica - 

Ați obținut în iunie, la etapa Bilgoraj, locul 1. Ce ne puteți spune despre competiție și despre porumbelul cîștigător?

Competiția a avut loc pe data de 25 iunie. Aceasta a fost prima etapă în Polonia pentru Gorj, după 10 ani de pauză, pentru că nu s-a mai zburat acolo. A fost o etapă foarte așteptată. Cel care a câștigat-o este un mascul – seria porumbelului este1175051-14. E un mascult numit „Leneșul” – asta pentru că era foarte leneș pe Ucraina; adică el clasa, dar de fiecare dată după jumătatea clasamentului. Au venit doar două păsări în prima zi în Gorj, la etapa aceasta. Același porumbel este primul din istoria Gorjului care zoară Tartu Internațional și clasează – 1525 de km.

Despre „Leneșul”

imagine

  2017 -> 1175051-14 M "LENESUL"

- 25.06.2017 -> Reușește să învingă tot județul la etapa BILGORAJ - 663km, venind în prima zi la 21:14 (doar 2 păsări ajung în județ în prima zi);

- Apoi e angajat la Wlodava (peste 700km) și ajunge acasă a doua zi la ora 06:00, dar nu prinde clasare și pierde Palmaresul la FOND 2 ani;

- 25.07.2017 e angajat la TARTU INTERNATIONAL 1525km și reușește să ajungă acasă, fiind primul porumbel din Gorj care zboară și clasează TARTU.

imagine

imagine

Cînd ați atins perfomanța în columbofilie și de unde ați moștenit această pasiune?

M-am apucat în 1997, cînd aveam 9 ani – dar putem spune că atunci m-am apucat doar să cresc porumbei. E o moștenire de familie columbofilia – bunicul meu a fost primul care a avut porumbei în zona aceasta, unde locuiesc. El era directorul școlii din Căpreni, Gorj și a murit cînd tatăl meu avea 9 ani și i-a spus lui atunci să aibă grijă de porumbei. Cînd am avut și eu 9 ani, el mi-a adus mie porumbei și așa m-am apucat și eu – în ’97. Membru columbofil activ sunt din anul 2004. Primele rezultate au apărut în anul 2009, cînd am fost campion pe județ la general – anul în care mi-am luat și primul ceas electronic. Pînă atunci cîștigam și îmi anulau etapă de etapă, cu cele mecanice. În 2009 am fost campion la general și, din cîte îmi amintesc, și vicecampion la demifond. După, în 2010, mi-au furat porumbeii - tot lotul de zbor. Am reînceput în 2014, 2015 și 2016 – cînd am făcut cam 100 de norme la maraton.

Care sînt etapele pe care le preferați?

Cele de la 1000 de km în sus, 1000+ - cele de maraton extrem.

Cîți porumbei aveți acum la lotul de zbor?

Încep cu în jur de 40 de porumbei.

Cum îi selectați? Aveși porumbei de la crescători celebri?

Primii porumbei de maraton provin de la Galae Marian, Moanta Toni și Frații Marica. Ulterior am achiziționat descendenți din originali de: Janssen, Carteus, Limbourg, Helmond, Batenburg, Denys, Theelen, Vereecke, Desmet, Jellema, Wijnands, Kastelijn, Kipp, Paessen, Velden, Wegen și Hermes. Din țară, am adus direct sau indirect frați, nepoți sau pui direct din campioni de la Butucanu, Cobzaru, Preda Gheorghe, fratii Marica Andrei și Marius, Mantescu Răzvan, Voinea+Nando, Cazacu Alexandru, Posirca Constantin, Dumitrache Marian, Staicu C. Simionescu + Schinteie, Luci Caploiu, Nita Ionel, Familia Stefan, Chirica Cornel, Munteanu Vasile, Peto Ianos, Carasel Mihai, Gorun Paul, Preda Ion și Olteanu Cosmin.

M-am axat mult pe porumbeii din anii ‘80-‚90 ai României și ei merg și acum – cel puțin la mine. Am de la cîștigătorul de la Moscova – Moanta Toni, care e cîștigătorul Olteniei la Tartu International acum, după atîția ani – după 12 ani cîștigă iar Tartu Leneșul, porumbelul meu, e de la el 75%. Mă bucură că sînt primul care aduce de la Tartu.

imagine

-Hope, locul 5, fond, 2 ani; Expoziție Oltenia-

imagine

-Locul 3 Maraton Național; Expoziție Oltenia-

imagine

Aveți vreun antrenament special, pe care îl faceți înainte de marile etape? Zboară porumbeii anumite drumuri?

Înainte de fiecare etapă de maraton încerc să îi duc cu mașina, personal, la 50-60 de km – dimineața cît mai devreme și seara cît mai tîrziu; minim 2-3 antrenamente de acest fel.

Ce sistem de zbor practicați?

Natural, pînă anul acesta – anul acesta am început cu văduvia, dar în momentul în care am ieșit pe Polonia am trecut înapoi la natural. Consider că este cea mai bună metodă pentru a concura cu succes la etape de peste 1000 km. În ceea ce privește puii, eu sînt mai ciudat – îi duc la direct la 150 de km la primul antrenament – se alege praful; dacă e și ploaie, cu atît mai bine. Campionul din 2013 a trecut prin antrenamente din acestea ciudate, dar am avut și noroc că porumbeii au venit acasă, putea să se întîmple vreo catastrofă.

În ceea ce privește produsele, de cît timp folosiți Beyers?

De anul acesta.

Ce anume aveți de la Beyers?

Am doar produse, pentru că hrană nu am reușit să aducem în Gorj încă. Am folosit, printre altele, Bioflorum Plus, Energy Oil, Vitamin Plus, Electrolit Plus, Condition Plus și Herba Zyma.

Observați anumite schimbări la porumbei?

Da, e o diferență mare la recuperare. Am folosit, urmînd sfaturile celor de la porumbei360.ro, combinația aceasta Electrolit cu Herba Zyma cu Amino Plus - și se recuperează porumbeii mult mai bine. În ultimii ani am folosit produse de la toate firmele disponibile pe piața româneasca însă din 2017 am încercat toata gama de produse Beyers (diferența e uriașă). Cu produsele Beyers porumbeii arată dupa etape ca și cum nu ar fi zburat (recomand cu încredere).

imagine

Minim 50 prezențe în TOP 10 la nivelul clubului MARATON TURBUREA.

imagine

imagine