Cei mai buni porumbei de la Derby  National Malta 2018 s-au întors acasă după un drum de 1165 km. Din cei 2430 înscriși la start, trei au reușit să înregistreze cel mai bun timp și, astfel, să urce pe podium. Crescătorul Dan Matache din Tecuci are, pentru al doilea an consecutiv, cel mai bun porumbel de la această etapă. În 2016 a câștigat locul I la categoria Crescător, în 2017 – locul I Crescător și locul I Porumbel, iar anul acesta – locul II  Crescător și locul I Porumbel. Cum a ajuns la aceste performanțe? Dan Matache spune că „secretul stă în păsările de calitate. Trebuie să concurezi cu cei mai buni porumbei.  Bine, contează și ca păsările să fie sănătoase, să fie bine hrănite. Toate aceste aspecte se împing între ele. Dar în cazul meu, vă zic că am constatat că rasa e e foarte  importantă, pentru că am porumbei de atâția ani, îi hrănesc cu hrană autohtonă, îi antrenez așa îi cum antrenează toți ceilalți columbofili, însă doar cei de calitate reușeșc să devină campioni”. Pe locul II se află un porumbel care aparține crescătorului Mihai Aslan din Botoșani, iar pe locul III, un porumbel ce aparține unui crescător din Tecuci – Florin Apostu. Mai multe detalii despre aceste păsări, în rândurile următoare.

RO-6711715-15 este porumbelul care s-a clasat pe locul I. Este vorba despre o femelă din 2015, care, așa cum spuneam în rândurile de mai sus, aparține crescătorului Dan Matache, care concurează alături de soția sa. „Înainte de a se căsători se numea Văideanu, noi am vrut să păstrăm numele acesta în memoria bunicului nostru. Am avut o relație deosebită cu el, ne-a susținut în niște lucruri. Nu era pasionat de porumbei, ci doar de familie și de dragostea pentru familie”, explică Dan Matache.

imagine

Dan Matache, alături de sotia sa

 

Cât despre porumbelul câștigător, acesta „provine dintr-un porumbel  Roger Wijnands  și unul Jef van Wanroy (mama). A zburat la natural, pentru că a stat pe pui mic, de câteva zile, și a fost antrenată regulat în jurul crescătoriei, dimineața și seara, cât mai târziu. Folosesc mâncare autohtonă, nimic special, pentru că sunt de părere că secretul, dacă-l putem numi așa, stă în porumbeii de calitate. Am porumbei de mic copil, din 2005 particip la competiții, și mi-a luat ceva timp să înteleg treaba asta. Pentru mine, începutul a fost destul de greu, pentru că am avut contact cu persoane neserioase și am crescut porumbei de slabă calitate. Așa că, dacă ar fi să le dau un sfat celor aflați la început de drum, le-aș spune să ia porumbei de calitate, pentru că ăsta este cel mai scurt drum spre performanță”, explică Dan Matache.

Locul II – un mascul zburat la natural

imagine

Pe locul II se află porumbelul RO-2068527-17. Este un mascul care aparține crescătorului Mihai Aslan din Botoșani. „Pe părinții acestui porumbel îi am de acum trei ani de la un crescător care a investit foarte mulți bani în porumbei, pe nume Alexuc Cristi din Botoșani. Nu știu din ce motiv s-a lăsat de sportul ăsta și atunci eu am cumpărat de la el 80 de porumbei. Nu mi-a dat pedigree, nu știu ce este la origine, dar uite că e foarte bun. A zburat la ntural, pentru că nimeni nu m-a învățat cum să joc. A fost metoda care mi-a fost la îndemână. Folosesc mâncare autohtonă, adică grăunţe, rapiţă, oregano şi vitamine. Îi antrenez pe o distanţă de 50 km şi îi las să zboare în jurul crescătoriei. În rest, nimic special”, explică crescătorul din Botoșani.

Locul III, un mascul cu origini Wijnands

imagine

Locul III a fost adjudecat de Florin Apostu din Tecuci, cu porumbelul RO – 512267-16. Este vorba despre un mascul foarte bun, care a ocupat și locul 18 la GOLDAP de anul acesta. „Provine dintr-un mascul ce l-am primit de la Dan Matache, din porumbeii Wijnands, iar mama este de la Moise Dinu, de la Carteus. A zburat la natural, după ce a stat 12 zile pe ouă. A fost antrenată atât cu Asociația A. S. C. Voiajorul Tecuci, din care fac parte, dar și în privat, între etape, cel puțin de două ori, pe o distanță de 30 km. Cu asociația s-au făcut antrenamente până la Rădăuți-Prut, iar apoi programul sezonului, etapele de Fond și de Maraton. Mi-ar fi plăcut să le pot oferi mai multe în ceea ce privește hrana, dar nu am avut posibilitatea. Folosesc mâncare autohtonă, adică  rapiță, grâu, porumb, mazăre. Am încercat și produsele Beyers, sunt foarte bune, însă nu-mi permit să le folosesc mereu”, spune Florin Apostu.