În perioada 30 noiembrie - 1 decembrie 2019, în localitatea băcăuană Dărmănești, a avut loc cea de-a doua ediție a Expoziției Regionale U.C.P.R., zona E-SE, expoziție la care echipa Porumbei360 a primit invitația de a participa și anul acesta.
Un eveniment columbofil excelent pus în practică de echipa organizatorică, care s-a achitat cu brio de sarcinile ce i-au revenit, mai ales că cea de-a doua zi a expoziției a coincis anul acesta cu sărbătorirea zilei naționale a României.
Într-o atmosferă primitoare, de sărbătoare, peste 500 de vizitatori au avut ocazia să vadă expuși cei mai buni porumbei ai Moldovei la toate categoriile de distanță, inclusiv câștigătorii etapelor derby naționale. Porumbei valoroși, public numeros, standuri cu produse complementare, voie bună printre participanții la masa festivă, așadar toate ingredientele necesare unui eveniment reușit.
La sfârșitul primei zile de expoziție, înainte de festivitatea de premiere, domnul Cosmin Constantinescu, unul dintre principalii organizatori ai evenimentului, ne-a acordat și un scurt interviu.
Domnule Constantinescu, alături de colegii dumneavoastră ați organizat o expoziție reușită, care ne-a întrecut așteptările, cu public numeros și într-un ambient plăcut. V-aș întreba pentru început care au fost greutățile pe care le-ați întâmpinat anul acesta în organizarea evenimentului?
În primul rând, desemnarea porumbeilor deoarece am fost expuși 560 de porumbei, un numeric destul de mare, din toată zona de est și sud-est a țării, de la Botoșani până la Ialomița. În al doilea rând, a trebuit să ținem legătura cu toți tehnicii-sportivi și președinții cluburilor columbofile pentru desemnarea porumbeilor, lucru care nu e ușor. Dar am trecut cu brio și peste aceste dificultăți și totul a ieșit bine. Fișele de expoziție au fost realizate de către domnul Banu Constantin, responsabilul programului de clasamente al Uniunii Columbofililor Profesioniști din România. Boxele de expoziție ne-au fost puse la dispoziție tot de către Uniune și, în rest, munca noastră, a colectivului de organizare.
Cât de mult a durat pregătirea acestei expoziții?
Am început în urmă cu o lună de zile pentru că desemnarea porumbeilor și stabilirea ierarhiei de expoziție este un proces care durează. Dar amenajarea propriu-zisă a sălii și repartizarea în boxe a porumbeilor a durat numai o zi.
Despre locația unde s-a ținut expoziția ce ne puteți spune?
După cum știți, este aceeași sală de sport pe care am folosit-o și anul trecut. Aceasta nu ne-a fost închiriată, ci oferită gratuit de către primăria orașului Dărmănești, în colaborare cu doamna Vâlcu Nicoleta, directorul Școlii Gimnaziale Nr.2 Dărmănești. Suntem o comunitate care ne ajutăm în proiectele pe care le întreprindem și de aici reușita demersurilor noastre. Discursul inaugural a fost ținut de domnul Buzatu Mihai, viceprimar al orașului Dărmănești, urmând ca la festivitatea de premiere să fie prezent și domnul primar Constantin Toma.
În deschiderea expoziției, au ținut o scurtă alocuțiune viceprimarul comunei Dărmănești, domnul Buzatu Mihai (în centrul imaginii), și președintele Uniunii Columbofililor Profesioniști din România, domnul Bondilă Emil. Alături de dumnealor, Cosmin Constantinescu și Titi Ciurlică, doi dintre membrii echipei de organizare (în stînga imaginii), și doamna Vâlcu Nicoleta, directorul Școlii Gimnaziale Nr.2 (dreapta imaginii).
Sunteți mulțumit de participare? Am observat că multe lume a fost astăzi prezentă aici.
Da, foarte mulțumiți. Față de anul trecut, cred că ne-au călcat pragul mai mult cu 200 de vizitatori, estimând un număr de 500 de persoane. Nu-i rău pentru o expoziție regională și sperăm ca fiecare an de acum încolo să aducă o îmbunătățire la acest capitol.
Anul acesta, care a fost cea mai mare provocare pentru dumneavoastră din punct de vedere organizatoric?
Toate au mers bine pentru că am avut o echipă de oameni competenți în jurul meu, majoritatea fiind membri de la clubul columbofil unde activez și eu. Iar când oamenii se implică și își dau interesul, provocările sunt depășite cu ușurință.
Din punct de vedere personal, ce obiectiv v-ați propus pentru viitor?
Obiectivul numărul 1 pe care mi l-am propus să-l ating va fi înființarea unui columbodrom în zonă. Proiectul este deja început și îmi doresc ca la jumătatea lunii martie să-l deschidem. Pentru început, o capacitate de 500 de porumbei, găzduiți într-un modul de 12 x 4 metri. Columbodromul se va numi ”La porțile Nemirei” pentru că ne învecinăm cu munții Nemira, care sunt cei mai înalți și mai cunoscuți din zonă. Legat de campionatul național în care particip ca membru UCPR, eu m-am ocupat mai mult de partea organizatorică la nivelul clubului. Dacă acum 3 ani, în 2016, abia număram 20 de membri, în prezent suntem 70 de membri care concurăm. Deci progresul se vede. La fel ca și această expoziție, care anul trecut a început dintr-o joacă, din dorința noastră de a avea și în zona Moldovei un eveniment columbofil care să ne reprezinte și care, iată, anul acesta vine cu un salt calitativ evident. Mulțumim pe această cale tuturor celor care s-au implicat în organizare și vizitatorilor care ne-au trecut pragul.
Comentarii articol
Nu sunt comentarii pentru acest articol.