Uniunea Columbofililor Profesioniști din România (UCPR) a câștigat procesul cu Federația Națională a Crescătorilor de Porumbei din România (FNCPR) prin care i se solicita să înceteze aplicarea logo-ului Federației Columbofile Internaționale (FCI) pe inelele matricole. FNCPR nu avea protecție prin marcă pentru inelele matricole, a cerut 300000 lei garantie si 100000 lei despagubire, iar ulterior a renunțat la acțiunea introdusă la Tribunalul București și a fost obligată să plătească 2380 lei - cheltuieli de judecată.

"Pe o siglă internațională nimeni nu poate să fie propietar"

In spatele acestei situații se află, însă, o serie de nereguli: "FNCPR a înregistrat sigla FCI la EUIPO (Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală) fără să aibă drept de proprietate, ceea ce este un abuz. Nu a avut nici acceptul Federației Internaționale. Au renunțat la proces pentru că au vazut ca nu au dreptate si ca pierd. Apoi au cerut înregistrarea la OSIM și pentru această clasă. Noi, UCPR, împreună cu profesorul Gheorghe Gheorghiu, doctor în drept și drepturi de propietate, invenție și mărci, am anticipat că va face acest lucru și am contestat înregistrarea la OSIM. Suntem hotărâți să nu lăsăm lucrurile așa, mai ales că au avut îndrăzneala să depună la dosar o scrisoare falsă de consimțământ, pentru că varianta în engleză a acesteia nu coincidea cu cea în română. Insă nu se potolesc, tot consideră că sunt propietarii siglei. Dar pe o siglă internațională nimeni nu poate să fie propietar, numai dacă cel de drept, FCI, concesionează, îi dă dreptul să o folosească în numele lor", a declarat Emil Bondilă, președintele UCPR.

In cererea de chemare în judecată, FNCPR a solicitat instanței să constate pe baza probelor administrate în cauză că UCPR a încălcat drepturile lor exclusive pe care le deține în calitate de titular al mărcii combinate FCI, să o oblige să constituie o garanție în valoare de 300.000 lei, destinată să asigure despăgubirea reclamantului (FNCPR) - titular al mărcii, să o oblige la plata daunelor-interese în valoare de 100.000 lei, determinate de contrafacerea mărcii noastre și să dispună scoaterea definitivă din circuitele comerciale a inelelor care poartă marca lor (FCI), dar și să le distrugă.

UCPR către FNCPR: "constatăm, încă o dată, că susțineți interese personale opuse"

Președintele UCPR, Emil Bondilă, a explicat în cadrul unui răspuns la notificarea FNCPR de încetare a folosirii mărcii FCI întreaga situație: "Așa cum bine cunoașteți, de mai mult timp încercați să ne obstrucționați activitatea, prin diverse mijloace ilicite, fapte ce au condus la scindarea mișcării columbofile în România, cu impact major la nivelul Federației Internationale Columbofile. Privitor la inelele matricole, acestea sunt absolut necesare pentru fiecare columbofil pentru a practica acest sport, iar faptele dvs. sunt cu atât mai abuzive, aspecte pe care vom fi nevoiți să le facem publice forurilor competente, inclusiv că vă arogați dreptul de deținere în proprietate a însemnelor federației internaționale. Noi nu încălcăm însemne protejate prin marcă care să vă aparțină, ci folosim propriile însemne pe inelele matricole, iar afirmațiile ce le faceți sunt calomnioase. Vă reamintim acțiunea pe care ați introdus-o la Tribunalul București (dosar nr. 31039/3/2018) și la care ați fost nevoiți să renunțați întrucât, nu aveați protecție prin marcă pentru inelele matricole, aspect invocat în întâmpinarea noastră, după care ați cerut protecție la OSIM. Cât privește amenințarea cu solicitarea de daune, noi nu v-am provocat nici o daună, ci din contră, ne-am dorit să colaborăm la întărirea și dezvoltarea mișcării columbofile, însă constatăm, încă o dată, că susțineți interese personale opuse".