La sfârșitul lunii decembrie 2019, pe site-ul PIPA s-a încheiat licitația în care crescătorul olandez Jos Martens a oferit la vânzare 15 porumbei tineri din cele mai bune exemplare ale sale, zburători sau reproducători.

Cu siguranță Jos Martens nu este un crescător foarte cunoscut printre columbofilii români, însă numele lui a căpătat deja o aură aparte în Olanda și Belgia ultimului deceniu, bucurându-se acum de o notorietate binemeritată printre cei mai titrați crescători din Vest, tineri sau mai în vârstă. Toți îi recunosc, la unison, talentul de crescător, intuiția și viziunea de columbicultor, dar mai ales valoarea excepțională a coloniei sale.  

Pentru Jos, încununarea carierei columbofile se poate spune că a venit în 2018, când și-a adjudecat cea de-a treia etapă de maraton internațională, fiind totodată și singurul crescător olandez cu 3 concursuri internaționale câștigate în palmares, toate desfășurate în condiții climaterice extrem de dure:

Locul 1 Internațional Tarbes 2010 (15,034 p.): cu masculul ”De Tarbes”;

Locul 1 Internațional Marseille 2015 (10,238 p.): cu masculul ”André”;

Locul 1 Internațional Perpignan 2018 (12,349 p.): cu masculul ”Helios”.

 

Iar aceste 3 locuri de 1 la nivel internațional sunt doar vârful de iceberg al unei cariere prodigioase a maestrului din Stein.

Numitorul comun al celor 3 responsabili cu laurii victoriilor internaționale este masculul ”Der Sjef”, numit astfel în semn de omagiu adus de către Jos tatălui său, și el un iubitor al concursurilor de anduranță. Acest mascul albastru, care în toamna lui 2019 se prezenta într-o formă fizică impecabilă pentru vârsta lui, este cu siguranță cel mai bun reproducător cu care Jos Martens a lucrat vreodată, un diamant șlefuit de către maestrul din Stein încă din perioada carierei sale ca zburător yearling. Despre acest reproducător formidabil vom publica în curând un material amplu și detaliat.

imagine

Der Sjef, reproducătorul etalon și pilonul de bază al coloniei Jos Martens

 

Revenind la paragraful introductiv al acestui articol, se cuvine să explicăm de ce am adus în discuție licitația de mai sus. Deoarece în cadrul ei Porumbei360.ro a reușit achiziționarea a două exemplare deosebite, pe care vi le vom prezenta în acest material. De asemenea, colaboratorul și prietenul nostru, legendarul Dr. Peeters Norbert, a reușit să-și adjudece nu mai puțin de 6 porumbei din acest lot de 15. Mai mult, printre acești 6 tineri achiziționați la licitație de către dr. Peeters se află și o fiică din ”Der Sjef”, cel mai râvnit exemplar din acest lot de 15, singurul pui oferit vreodată din acest reproducător legendar în cadrul unei licitații publice.

Încă o dovadă a aprecierii de care se bucură Jos Martens din partea Dr. Peeters și o confirmare a valorii de netăgăduit a coloniei sale de maraton.

imagine

imagine

Primul exemplar achiziționat din licitația PIPA de către Porumbei360

 

imagine

imagine

Al doilea exemplar achiziționat din licitația PIPA de către Porumbei360

imagine

imagine

Fiică ”Der Sjef”, cel mai scump exemplar vândut în cadrul acestei licitații și singurul care a făcut obiectul unei vânzări publice, va ajunge în crescătoria de matcă a legendarului Dr. Peeters Norbert. Prețul de achiziție al acestei femele a fost de 5.200 EURO.  

 

imagine

imagine

Fiică ”209”, locul 1 Nat. ZLU Maraton 2014-2015, achiziționată de legendarul Dr. Peeters