Columbofilul contemporan a ajuns sa inteleaga foarte bine sportul columbofil si pentru simplificare, compara adesea porumbelul cu sportivul de performanta. Acesta este un lucru foarte bun si poate reprezenta secretul catre succes. Numai ca, facand aceasta comparatie, care este mai logica si mai apropiata de realitatea umana, trebuie sa ne asiguram ca avem o imagine obiectiva asupra realitatii sportive.

Unul dintre principalele aspecte atunci cand vorbim despre sport este nutritia. Atunci cand mergem la un nutritionist, discutiile purtate cu acesta scot in evidenta cateva aspecte esentiale. Pentru o sanatate de fier, primul lucru care se pune in discutie este legat de provenienta mancarii si a continutului acesteia, de calitate si de totalul elementelor ce trebuiesc consumate.

Nu se discuta niciodata despre CAT DE COLORATA este mancarea, CAT DE FRUMOS MIROASE, CAT DE FRUMOS ESTE AMBALAJUL. Se discuta despre avantajele consumului produselor de calitate, chiar daca in cantitati putin mai reduse. Mai bine putin si bun decat mult si prost. Lumea tinde sa fuga dupa painea care costa 1,00 LEU, chiar daca este plina de E-uri si otravuri, in loc sa dea 1,1 LEI pe cea cu fibre si seminte.

1. Provenienta mancarii

Nu degeaba atunci cand se aude ca un produs provine din vestul Europei lumea il consuma cu incredere. In vest(Belgia, Olanda, Germania, etc.), in materie de hrana columbofila nimeni nu isi permite sa se joace. Cu atat mai bine daca provine dintr-un mediu BIO, care pune accentul pe ingrijire si dezvoltare naturala. Cat despre facaturi din tarile din est, lumea e satula si deja dezamagita.

Daca consumam mancare crescuta artificial si ajutata cu ingrasaminte, pesticide si alte substante ce ajuta comerciantul si producatorul de alimente, dar dezavantajeaza clar consumatorul, atunci performanta sportiva este din start sortita esecului.

Ficatul, cel mai important organ atunci cand vine vorba de performanta sportiva, primeste o lovitura directa inainte de a fi supus efortului competitional.

2. Continutul mancarii

Luna aceasta, august 2016, un columbofil renumit din Bucuresti a luat o mancare frumos clorata si a dus-o la analize. Ceea ce a aflat in urma acestor teste l-a ingrozit. Mancarea era ticsita cu pesticide. In atare conditii, porumbelul este condamnat la performante scazute, daca nu cumva chiar inexistente.

3. Calitatea mancarii si modul de depozitare

De multe ori, chiar daca semintele sunt de o calitate peste medie, datorita conditiilor de pastrare si depozitare si a neprofesionalismului persoanelor care sunt implicate in acest parcurs al hranii, de la producator la consumator, putem avea neplacerea de a descoperi hrana deteriorata, mucegaita, in care s-au dezvoltat civilizatii de insecte.

Asadar, degeaba cumparam numai caviar, daca acesta a fost tinut in soare si nu la frigider. Din contra, acesta devine otravitor si nu mai este un deliciu.

4. Carbohidrati, proteine, grasimi si uleiuri

Adesea auzim ca anumite seminte nu fac bine. Este exact ca in alimentatia umana: fierul nu face bine, doar daca este consumat in exces. La fel este si la porumbei. Auzim adesea ca mazarea nu face bine puilor si ma cam indoiesc de acest aspect. Nu face bine in cantitati considerabile doar atunci cand este vorba de concursuri. Dar in rest, mai ales ca puiul este intr- continua dezvoltare, se recomanda a fi administrata.

5. Estetica mancarii

Vedem adesea bile, bilute, pufuleti, peleti, care mai de care mai colorata, mai placuta ochiului si mai frumos mirositoare.

Nu asta cauta porumbeii nostril!!!

Culoarea = E-uri.

Mirosuri = chimicale.

Peleti = atragerea umezelii si inceputul deteriorarii hranei.

Nu mai fugiti dupa momeala secolului 21: marketingul!

Daca nu stiti incotro sa apucati, atunci va sfatuim sa trageti cu ochiul la campionii columbofili din Europa. Daca nume ca Gaby Vandenabeele, Familia Eijerkamp, Hugo Batenburg, Gunter Prange, Erik Limbourg, Jos Thone, Gerard Koopman, Ulrich Lemmens, Familia Verkerk, Marc de Cock, Rudy de Saer si multi multi altii va spun ceva, atunci sa stiti ca prietenul pe care ei se bazeaza nu este unul cu o masina frumoasa sau bine imbracat, accesorizat, ci este unul de nadejde, la datorie de peste 100 de ani: BEYERS BELGIUM.

CAMPIONII ALEG CALITATEA, CAMPIONII ALEG BEYERS!