În ziua de azi, crescătorul de porumbei e conștient de faptul că hrănirea nu înseamnă doar grăunțe și grit. Bineînțeles, grăunțele sunt principala sursă de energie, proteine și fibre, însă acestea au conținut scăzut de minarale, microelemente și vitamine, atât de necesare susținerii efortului competițional și pentru a crește pui robuști.

Multă vreme, crescătorii au folosit grit pentru a suplimenta aportul de minerale în dieta zilnică a zburătorilor și reproducătorilor, însă abia recent au realizat că acel grit cu scoică nu conține toate mineralele și microelementele necesare pentru a duce la bun sfârșit sezonul de concursuri și reproducție. În regimul alimentar al porumbelului trebuie incluse, de asemenea, și vitaminele. Veteranii au înțeles această necesitate observând efectele benefice ale administrării spanacului și morcovului la porumbei.

Teoria nutriției la porumbei este chiar simplu de înțeles. Crescătorul trebuie să le ofere:

- Grăunțe pentru energie, proteine și fibre;

- Minerale și microelemente sub formă de grit și pulbere;

- Vitamine, care de obicei se administrează în apă, în combinație cu microelemente.

Surplusul energetic, vitaminele și proteinele pot fi administrate și sub formă de uleiuri speciale, pe grăunțe, în perioada concursurilor, când consumul energetic este foarte ridicat sau când adulții hrănesc pui.

Porumbeii pot supraviețui doar cu grăunțe și grit, însă nu vor putea atinge acel nivel de sănătate care să le permită să facă față cu succes presiunii generate de concursuri și reproducție intensivă. În cele din urmă, sistemul lor imunitar va claca sub povara acestei presiuni fizice extreme. O hrănire bună va ține sub control majoritatea problemelor de sănătate la porumbei. Spre exemplu, necesarul de minerale și microelemente va crește considerabil când porumbeii adulți hrănesc pui, însă gritul simplu nu va furniza toate mineralele și microelementele necesare unei stări de sănătate optime. Fără adaosul de minerale, într-un final vor apărea negreșit probleme cu ouatul femelelor, tricomonoză și alte afecțiuni. În timpul concursurilor, porumbeii au nevoie de o cantitate mai mare de energie, proteine și vitamine, precum și microelemente și minerale. Echipa de zbor va obosi repede și va tinde spre epuizare din cauza problemelor respiratorii și a tricomonozei umede atunci când nu li se administrează un surplus de vitamine și minerale.

Amestecurile de hrană (grăunțe) nu oferă porumbelului suficiente vitamine și minerale pentru a realiza performanțe de top. Crescătorul trebuie să aleagă un amestec care să ofere echilibrul energetic și proteic necesar pentru o anumită etapă din calendarul columbofil. Păsările aflate la reproducție sau năpârlire au nevoie de un amestec de grăunțe bogat în proteine, cu un procent diferit de aminoacizi esențiali, spre deosebire de porumbeii aflați în plin sezon competițional. Un astfel de amestec necesită cel puțin 6 tipuri de grăunțe pentru a atinge un nivel proteic optim (ex: balanța de aminoacizi esențiali). De obicei, lizina (un aminoacid foarte important pentru porumbei) este deficitară în majoritatea amestecurilor hrană.

Nivelul calitativ al proteine din amestecul de hrană poate fi îmbunătățit prin intermediul suplimentelor pe bază de proteină și aminoacizi. Toate grăunțele au conținut scăzut de calciu (0.01-0.02%) și sodiu (20-600 ppm). Fosforul, cuprul, zincul, magneziul și seleniul sunt și ele la un nivel scăzut. Concentrația de vitamine din semințe variază foarte mult. Semințele nu conțin vitamina A (porumbul conține carotenoizi) sau vitamina D. Iar nivelul de vitamina E și K este aproape insignifiant. Din clasa B-urilor, riboflavina, niacina și acidul pantoteic au adesea un procent scăzut, iar vitamina B12 lipsește. Asta înseamnă că vitaminele, mineralele și microelementele care lipsesc din grăunțe trebuie compensate într-o formă sau alta. Mulți crescători folosesc spanac și grit cu scoică, totuși nu este suficient pentru a echilibra cerințele nutriționale ale porumbelului atlet. Actualmente, aceste carențe pot fi contracarate doar prin folosirea de vitamine și minerale care se administrează de 1-2 ori pe săptămână, în apă sau pe hrană.

imagine

VITAMIN PLUS de la BEYERS este un concentrat vitaminic, preparat pentru a satisface cerințele de vitamine ale porumbeilor. Produsul este recomandat în timpul sezonului de concurs, în timpul perioadelor de recuperare, în timpul sezonului de năpârlire și în timpul perioadei de reproducție.

Se recomandă administrarea de VITAMIN PLUS după tratamentele medicale, vaccinări, curse dificile.

INSTRUCȚIUNI

• 20ml/2L de apa sau 1 kg hrana porumbei

• 2 x săptămână în perioada de năpârlire

• 1 x săptămână în sezonul de zbor

• Maxim 3-4 zile consecutive după un tratament sau după cursele dificile.

Conține dextroză, clorură de sodiu, propilen glicol, vitamine și provitamine: Vitamina A 37500 UI, Vitamina D3 50000 UI, Vitamina E 500 mg, Vitamina B1 250 mg, Vitamina B2 125 mg, Vitamina B3 500 mg, Vitamina B5 500 mg, Vitamina B6 125 mg, Vitamina B12 25 mg, Vitamina C 25000 mg, vitamina K3 150 mg.