Dan Roatiș este unul dintre tinerii cu adevărat pasionați de porumbei, care și-a canalizat foarte bine energia în acest sport și a reușit să obțină rezultate excepționale la mai multe competiții naționale. La 28 ani, Dan a uimit audiența la Frankfurt Național 2018: s-a clasat pe locul I cu porumbelul RO 14 – 488216, un porumbel care, de altfel, a reușit performanța de a se menține pe primul loc pe tot parcursul concursului, nefiind depășit de niciun alt participant. Acestei reușite i se mai adaugă alte câteva, iar viitorul se anunță a fi promițător. Așadar, vă invităm, în rândurile următoare, să-l cunoașteți pe Dan Roatiș, un tănăr columbofil din Satu Mare, hotârât să ajungă pe cele mai înalte culmi ale columbofiliei.
 
Dan, spune-ne când și cum ai descoperit că îți plac porumbeii și că vrei să ai propria ta crescătorie?
 
imagine 
Porumbeii mi-au plăcut de mic copil. Aveam un prieten mai în vârstă care avea mai mulți porumbei voiajori, pot să zic că la el i-am descoperit. Treptat, am început să cresc și eu câțiva, dar nu aveam inele. Mi-a zis «hai cu mine să-ți iei inele ». Am cumpărat, iar cu ocazia aceea am făcut cunoștință și cu alți crescători, care au fost deschiși să-mi dea câteva sfaturi, dar și vreo 8 -10 pui de porumbei. M-au îndemnat să intru în grupul lor, să particip la ședințele lor, m-am dus și uite așa, încetul cu încetul, m-a prins sportul acesta și am devenit membru al Asociației Voiajorul Satu Mare. Sunt vreo 13 ani de când cresc porumbei voiajori, primii fiind de la domnul Luca Petru din Satu Mare, care a fost până la un moment dat mentorul meu în columbofiliei.
 

Acum câte păsări ai în crescătorie?

Dacă  la început aveam câțiva, treptat, colecția mea s-a mărit, astfel că azi am 180 de porumbei, dintre care 50 de păsări de matcă, 100 de pui și 30 de sportivi maturi. Baza crescătoriei sunt porumbei Jan Aarden,  care îl are la origine pe faimosul porumbel Dolle . Sunt achizitionati direct din Olanda de la crescătorul Michael Buijk. Pe lângă acești porumbei dețin porumbei  din faimoasele crescătorii Horvath Karoly și Horvath Janos din Ungaria. De asemenea, dețin porumbei cu rezultate foarte bune și de la un prieten foarte bun, Pop Marcel, care concurează în Italia.

imagine

Contează mult să ai păsări de la crescători renumiți?

Da, foarte mult! Calitatea păsării face diferența. Sigur, contează și pregătirea, și hrana, dar, din punctul meu de vedere, cel mai mult contează pasărea, originea ei. Până acum doi ani, nu investeam cine știe ce bani. Porumbeii proveneau în mare parte de pe la prieteni, care îmi știau pasiunea și mi-i făceau cadou. Dar de prin 2016 am început să cumpăr păsări de calitate, iar asta se vede. Vara aceasta, cel târziu în toamnă, sper să ajung în Belgia, la idolul columbofililor – Vandenabeele. Vreau să-i vizitez crescătoria, să stau de vorbă cu el și să aflu câte ceva dintre secretele lui în columbofilie. Are numeroase premii câștigate, o experiență vastă în domeniul acesta și am ce învăța de la el.

Spuneai mai înainte că sunt importante, pe lângă calitatea păsărilor, și mâncare, dar și pregătirea. Tu ce mâncare le dai și cum le antrenezi?

Practic văduvia totală, angajând la concurs atât femelele, cât și masculii. Prefer această metodă de a concura cu porumbei deoarece mi se pare cea mai bună metoda de a ține în formă porumbei pe toată durata sezonului competițional. Îi antrenez porumbei de 2-3 ori pe săptămână până la localitatea Valea lui Mihai, fiind cea mai îndepărtată localitate de pe teritoriul țării pe linia de zbor a porumbeilor fiind aproximativ 65 de km aerian. În pregătirea porumbeilor mă sfatuiesc și cu bunul meu prieten și coleg columbofil Sabău Florin. În ceea ce privește hrana porumbeilor sportivi, aceasta  provine în exclusivitate de la Beyers. Folosesc toate sortimentele de mâncare de la această firmă, inclusiv produsele de recuperare. Electrolit Plus este foarte bun. Anul acesta am descoprit produsele Beyers și sunt foarte mulțumit de ele.

2018 e un an competițional bun?

Da, pentru mine e cel mai bun. Am peste 50-60 % păsări clasate! La  prima etapa de maraton GRIMA din acest sezon am ocupat locul 6 la crescători din 130 participanți și locul 6 la Pasăre din 1800 de păsări participante. La Frankfurt, însă, a fost cea mai mai surpriză. Am obținut locul 1 din 8668 de porumbei. 

imagine

Porumbelul RO 14 – 488216 , câștigător al locului I Frankfurt Național 2018

 

Pe viitor, ce planuri ai?

Îmi doresc că câștig cât mai multe competiții și să ajung pe cele mai înalte trepte ale columbofiliei. Nu e ușor să faci față în acest sport, dar dacă faci din el un stil de viață, reușești să faci și performanță. Implică mult sacrificiu și nu mă refer aici doar la bani, ci și la timp. Să te trezești mereu la ora 04:00 dimineața ca să-i duci la antrenament, înseamnă să fii cu adevărat pasionat de asta. Noi suntem un grup de tineri aici, în Satu Mare, care ne ambiționăm unul pe altul, ne întrecem să devenim și mai buni, cred că asta ne determină să depunem și mai mult efort.