Sorin Florea nu mai are nevoie de nicio prezentare. Orice columbofil a auzit cel puţin o dată de el, de porumbeii lui, de realizările sau de colaborările sale la nivel internaţional. Echipa Porumbei 360 a stat de vorbă cu acesta şi a încercat să afle câteva impresii despre una dintre marile victorii din 2019 ale echipei Florea Sorin: locul I în campionatul Taiwan. De asemenea, l-am întrebat cum se vede viața, implicit columbofilia de la nivelul său, ce planuri de viitor are și ce sfaturi le dă celor aflați la început de drum în acest domeniu.

Domnule Sorin Florea, am văzut că aveti un parteneriat productiv cu o echipă de columbofili taiwanezi. Când a început această colaborare?

A început în vara anului 2017, prin intermediul doamnei Sophia Lin, care mi-a fost prezentată de către Nicoleta Dobre - unul din membrii echipei noastre columbofile.

Împreună cu echipa dvs ați câştigat campionatul în Taiwan. Povestiţi-ne cum au fost etapele, cât de diferite sunt de cele din România, cu ce porumbei aţi participat...

Competiția se numeşte Spring Competition şi este organizată de TAOYUAN District Pigeon Association. A început pe 7 aprilie 2019 şi a ţinut două săptămâni, reunind un total de 404 crescători şi 10 190 porumbei. După perioada de calificări în care porumbeii au trebuit să parcurgă până la 200 de km deasupra oceanului Pacific, au rămas în primă fază 5500 de porumbei, iar în a doua fază - 2465. În aceste două săptămâni au avut loc cinci curse din trei în trei zile peste suprafaţa Oceanului Pacific, porumbeii fiind lansaţi tot timpul de pe vapor; temperatura minimă a fost de 32 gr. Celsius, umiditatea de peste 90%, iar vântul a bătut puternic din faţă.


La startul competiției, Team Florea Sorin a înscris 11 porumbei. Prima cursă a fost la 230 km. Au participat 2465 de porumbei din care s-au întors 921, iar din cei 11 porumbei ai echipei Florea Sorin s-au întors şapte. A doua cursă a fost la 260 km. Din cei 921 porumbei care au luat startul, s-au întors 527, Team Florea Sorin având la final cinci porumbei întorşi din cei şapte. A treia cursă a avut loc la 290 km, iar din cei 527 de porumbei, care au luat startul, s-au întors 487. Toţi cei 5 porumbei Team Florea Sorin s-au întors. În finală, la 320 de km, au luat startul 487 de porumbei, din care s-au întors 277. Team Florea Sorin a avut trei porumbei întorşi din cei cinci, în prima zi sosind doar 13 porumbei. Condiţiile au fost extrem de dure, în ziua finalei temperatura oscilând între 32 şi 37 grade Celsius. Umiditatea a fost de peste 90%, vântul puternic, însă cu toate acestea, unul din cei trei porumbei ajunşi în finală a ocupat primul loc.

Cum ați ales cei 11 porumbei care au luat startul primei curse în Taiwan?

Întotdeauna, când alegem porumbeii, ținem cont de anumite criterii. În funcție de locul de unde va fi zburat sau unde va fi finala, ne uităm să vedem cam care au fost condițiile meteo în ultimii trei-cinci ani, apoi creionăm o zi a finalei cu condiții meteo cât mi apropiate de realitate. De obicei alegem porumbeii de talie mică-mijlocie, cu o musculatură foarte bine dezvoltată, suplă, cu un spate puternic, cu aripi și încheieturi bune, adică alegem porumbeii perfecți, pentru că altfel nu vor putea face față condițiilor. Porumbelul trebuie să fie de top din punct de vedere fizic de top, de calitate, iar apoi – unde nu putem să ne uităm noi – să aibă și ceva creier, pentru că dacă corespunde din punct de vedere fizic, îl mai ajută și creierul, atunci avem șanse să câștigăm o finală.

Din ce linie provine porumbelul câștigător și ce se va întâmpla cu el?

Este un porumbei din doi părinți originali de Janssen, un pui, de fapt, de anul acesta, pentru că în Taiwan nu se zboară porumbei maturi. Încă ne gândim dacă va intra în compartimentul de reproducere sau va fi vândut la licitație. De fapt, oricum toți porumbeii câștigători vor fi vânduți într-o licitație, dar există posibilitatea să fie cumpărat și să rămână la noi, în lotul de reproducere, sau să fie vândut la licitație și să-l ia altcineva și să meargă într-o altă crescătorie. Urmează să ne decidem.

Zilele trecute v-a vizitat o echipă de crescători taiwanezi pentru a selecta anumiţi porumbei care vor pleca în Taiwan. Câţi porumbei au ales? Cum li s-a părut în România?

Aşa este, aceşti crescători sunt parteneri ai dnei Sophia Lin şi anume Dl. Gary Liu si Dl. Dr AJ Guo. Au fost interesaţi de anumiţi crescători şi de anumite rase de porumbei printre care Janssen, porumbei de Van Loon, porumbei de Gaby Vandenabeele, porumbei de Bart Geerinngcks, Gino Clique, Gaston Van de Wouwer, Erik Limbourg şi Raw Sablon. Au fost foarte impresionati de materialul genetic din pedigree-ul porumbeilor, cât si de calitatea extraordinară a acestora. Timpul scurt petrecut în România nu le-a permis să viziteze ce avem noi mai de preț în țară, dar au fost impresionati plăcut de București.

Sunteți considerat cel mai mare colecţionar de porumbei voiajori din Europa, cel mai mare investitor în porumbei al ultimilor ani din Europa, cel care a achiziţionat cel mai scump porumbel (oficial) intrat vreodată în România şi columbofilul cu cele mai complete colonii de porumbei din marii zburători şi reproducători ai Europei. Cum se vede viaţa, implicit coolumbofilia, de la acest nivel?

Viaţa de columbofil este frumoasă de la orice nivel, pentru că vorbim despre pasiune, hobby şi dragostea pentru aceste fiinţe minunate: porumbeii. Este o pasiune moştenită de la tatăl meu, căruia îi mulţumesc pentru toate acestea şi nu numai.

Ne puteți spune câte ceva din planurile dvs de viitor?

În primul rând investițiile în porumbei de mare calitate vor rămâne prioritatea numărul unu. Vom face continuu acest lucru. Numai astfel vom putea deține și îmbunătății fondul genetic existent în crescătoriile noastre. Îmi doresc ca pe viitor Team Florea Sorin să devină un furnizor de calitate, iar porumbeii reproduși în crescătoriile noastre să poată face diferența în orice crescătorie vor fi introduși. Un alt plan de viitor este legat în continuare de buna relaționare cu actuala conducere a FNCPR. Convingerea mea este că suntem cunoscuți prea puțin la nivel internațional. În vizitele care vor urma şi pe care le am programate în agenda acestui an voi continua să fac cunoscut potențialul uriaș al columbofiliei din țara noastră. Prin ceea ce am făcut ca țară, merităm cel puțin o privire mai atentă din partea unor țări care din punct de vedere columbofil (şi nu numai) se află cu mult înaintea noastră. Titlul de Ambasador al Columbofiliei din România mă obligă să fac mult mai mult în acest sens. Un alt proiect la care mă gândesc este acela de a reuși să aducem la un dialog constructiv cele trei federații din România. Este greu de înțeles cum nici până astăzi nu reușim nimic în acest sens. O sigură federație la nivel național ar aduce o recunoaștere imediată a valorii campionatului intern. Şi asta în beneficiul imediat al tuturor părților implicate. Pentru partenerii mei din străinătate acest lucru este de neînțeles... Am foarte multe planuri de viitor legat de columbofilia din ţara noastră, aşa cum le văd eu. Totul se poate discuta, însă, trebuie identificați actorii responsabili și deschiși spre un dialog sincer și real. Părerea mea este că doar așa vom putea pune bazele unui sport columbofil sănătos în ţara noastră, dar mai ales respectat și recunoscut în străinătate.

Dacă ar fi sa daţi un sfat columbofililor la început de drum, care ar fi acela?

Primul lucru care ar trebui să guverneze sportul columbofil este CINSTEA. Așadar, îi îndemn pe toți columbofili români să își însușească această calitate. În sportul columbofil ea este baza unor relaţii reciproce corecte. Plecând de aici, am de făcut câteva remarci: un tânăr începător trebuie să conștientizeze efortul uriaș pe care trebuie să îl depună pentru a face performanță. Fără a acorda timpul cuvenit pentru a face performanță, nu vor putea face nimic notabil, decât întâmplător. Apoi, trebuie să își găsească un mentor, o persoană dispusă să îl ajute la început de drum. Un mentor înseamnă o persoană care va fi modelul tău pentru mulți ani. De la el poți învăța multe... Când să cumperi, de unde să cumperi, de la cine să cumperi. Apoi va trebui să învețe și ce anume să cumpere. Mulți începători cad victimă a neștiinței și nesiguranței lor. Pentru a identifica porumbeii buni pe care dorești să îi cumperi îți trebuie mulți ani în care să înveți. Contează foarte mult de la cine înveți, altfel riști să te zbați o viață întreagă în mediocritate. Un alt adevăr care trebuie reținut de către columbofilul începător este unul absolut: valoarea nu așteaptă trecerea anilor. Şi ce poate să fie mai frumos decât un elev care reușește să își depășească maestrul. Este un motiv de mândrie pentru amândoi. Două vieți împletite pentru un țel comun : PERFORMANȚA! Ce poate să fie mai frumos?!