Ionuț Șerban (31 ani) și Virgil Neculăescu (53 ani) sunt din județul Dâmbovița și formează un tandem columbofil de 15 ani. Au porumbei de la mai toți crescătorii renumiți din străinătate, dar și din țară, de la Chicheanu&Rusu și Stănescu&Dobre până la Fredy Vandenheede, Familia Freialdenhofen  și Delrue Vambruaene. Au câștigat numeroase premii și trofee, inclusiv titlurile de Maestru și Maestru Emerit, oferite de Uniunea Columbofililor Profesioniști din România. Anul acesta au descoperit produsele Beyers, le-au testat pe porumbeii din crescătoria lor, iar rezultatul i-a făcut să spună „recomandăm cu toată încrederea Beyers”. De ce? Ce îmbunătățiri au observat, ce premii au câștigat anul acesta și ce așteptări au de la următorul an, citiți în rândurile următoare.

 

Ionuț, când a început pasiunea voastră pentru porumbei?

Eu sunt membru columbofil din anul 2003, iar Virgil din anul 1980. El e mai vechi în sportul columbofil, fiind campion național încă din anii 2000. În 2009 am pus bazele tandemului Șerban & Neculăescu, de atunci activăm în cadrul clubului Voiajorul Pucioasa afiliat UCPR-ului. Încă de la început ținta principală a fost podiumul la nivel național, iar după patru ani de zile, am reușit să producem primul campion național, mai exact în anul 2014. Este vorba despre porumbelul 56111-13, campioana națională la Palmares Viteză Yearling. Si tot în 2014 am reușit să devenim Maeștrii ai sportului columbofil UCPR-ist. Anii ce au urmat au fost cu adevărat formidabili din punct de vedere sportiv, pentru că am câștigat foarte multe concursuri din categoria 100-750 km și am obținut multe rezultate frumoase la nivel național.

Câți porumbei aveți acum în crescătorie și la ce categorii de zbor participați?

Deținem un lot de aproximativ 300 de porumbei, 150 de reproducători și aproape 150 de zburători. Îi avem de la aproape toți campionii titrați din Vest: Marc De Cock, Fredy Vandenheede, Familia Freialdenhofen, Delrue Vambruaene,  Etien Devos, H.P Brockamp, Gebr Hagens, Jung Jumpid, Toni Deigner, Peter Groothest, Jack Steketee, Werner Böltyng, Kipp și Fiul, Marcel Aelbrecht  etc,  dar și porumbei din România, de la Chicheanu & Rusu și Stănescu & Dobre. Participăm la toate categoriile de zbor, începând cu Viteză și terminând cu Maratonul, însă în ultimii ani ne-am axat pe categoria Fond 500-800 km.

Ce sistem de joc folosiți? 

Văduvia, pentru că personal cred că e metodă mai simplă și nu necesită foarte mult timp pentru pregătirea porumbeilor. Practicăm văduvia cu ambele sexe, participăm cu masculii, dar și cu femelele. Din cauza numericului mare de zburători (aproximativ 150), antrenamentele private ne cam lipsesc din programul de pregătire al porumbeilor, uneori mergem cu ei, miercurea, la 70 km, dar preferăm mai mult antrenamentele din jurul crescătoriei. Astfel, porumbeii noștri zboară minimum 1 oră pe zi, la program, femelele dimineața, la ora 6:00, și masculii, seara după ora 18:00. 

Care sunt cele mai importante premii câștigate până acum?

Cu siguranță, cele mai râvnite trofee pe care le-am obținut, evident prin multă muncă, au fost plachetele de Maestru și Maestru Emerit în 2016.

imagine

Dar am obținut și numeroase trofee de top 3 Național. Aici amintim: 

1.Nat Fond Palmares 2 ani 2018 " Luky 59"

1.Nat As Fond Palmares 2 ani 2018 " Luky59"

1.Nat Crescător Fond 2018

1. Nat Crescător As Fond 2018

1. Nat Crescător Laureat Fond 2018

1.EXPOO Națională Ploiesti 2018 As Fond 2 ani

1.Expo Naționala Targoviste 2014 Palmares Viteză yarling

1.Nat. Palmares Viteză yarling 2014

2.Lot Național Demifond Balkaniada Sliven Bulgaria 2014

2.Nat RECORD 2018

2.Expo Națională Ploiești Record 2018

3.Expo Natională Ploiești General Maturi 2018

3.Expo Națională Târgoviște Mare Fond 1 an 2016

3.Nat Crescător Demifond 2 ani 2014

3.Nat Crescator Demifond 4 ani 2014

3.Nat Demifond 2 ani 2013.....

Și numeroase trofee la nivel județean.

imagine

Cum a fost anul competițional 2018 pentru voi?

Cel mai fantastic sezon competițional din 2009 încoace. Un an de senzație, spunem noi. Porumbeii s-au comportat exemplar, clasându-se mai mereu în primii 10 porumbei pe toată lansarea din aproximativ 20.000 de porumbei, iar la categoria Crescător, ne-am clasat pe de trei ori pe locul 1 pe lansare și o dată pe locul 2 din aproximativ 1500 de crescători, care se întind pe cinci județe: Dâmbovița, Prahova, Argeș, Ilfov, Giurgiu. Facem parte din una dintre cele mai puternice zone de zbor din țară, adică Dâmbovița, și avem ca adversari multiplii campioni naționali precum Marius Andrei, Adrian Dobrescu, Hamza Valeri, Carstea Sorin, Frații Deftu, Paul Noragiu, Cosmin Furnică. Anul 2018 este anul în care am folosit pentru prima dată întegral produsele Beyers.

Că tot ai adus vorba de Beyers, ce părere aveți despre aceste produse? Ați observat vreo îmbunătățire la porumbeii voștri de când le folosiți?

Da, am observat multe îmbunătățiri, pentru că anul trecut, în 2017, am avut parte de un sezon greu din cauza faptului că pe piața din România există foarte multe produse contrafăcute. Am avut neșansa să ne hrănim porumbeii cu mâncare de la o firma celebra, nu ii dam numele, mâncare care s-a dovedit a fi foarte slabă din punct de vedere al calitatității. Am observat asta la etapa 10 din cele 15 etape din sezon. În 2018 a fost pentru prima dată când am folosit mâncarea firmei Beyers, din fiecare sortiment câte doi saci, dar și o parte din produsele pentru Condiționare ale firmei Beyers. La sosirea din concurs, porumbeii primesc Electrolit Plus de la Beyers și seara, pe hrană, primesc RECOVERY PLUS. În ziua a treia, porumbeii primesc pe hrană Proteina Beyers. Cu siguranță un mare aport la acest frumos sezon 2018 îl au și produsele firmei Beyers. Raportul calitate-preț este mai mult decât excepțional, deoarece produsele Beyers sunt 100 % originale. Recomand cu toată încrederea tuturor columbofililor.

imagine

În încheiere, cu ce gânduri vă pregătiți de anul competițional 2019?

Evident, vrem să ne menținem sus, în vârful piramidei. Suntem conștienți că sportul columbofil evoluează odată cu viața de zi cu zi, dar nici noi nu ne lăsăm mai prejos. O provocare va fi reprezentată de Columbodroame, care din 2019 vor deveni, ca și în campionat, un obiectiv clar: să CÂȘTIGĂM!

imagine