Jelle Jellema scrie istorie și în anul 2019, având un sezon la care marea majoritate a columbofililor visează. A reușit performanța de a termina în top 100 la fiecare cursă de distanță lungă care a fost găzduită de ZLU sau NPO. Cu al treilea premiu la la Bracelona, al șaselea la Narbona, al șaselea și al șaptelea la NPO Perigueux, numele lui Jelle Jellema începe să fie din ce în ce mai cunoscut în lumea columbofililor. Numeroasele sale rezultate de top au dus la o serie de titluri importante din cadrul campionatelor.
După cum poate mulți știți, timp de mulți ani, Jelle a participat la curse împreună cu tatăl său Ultsje din Steggerda, Friesland, reușind să obțină victorii importante împreună. Cele mai importante curse pe care cei doi le-au câștigat sunt: General International Long Distance 2002, International Ruffec 2003, National Loft Champion Multiday Long Distance 2007, International Long Distance 2007. La aceste curse au reușit să câștige locurile 1 și doi, ceea ce le-a început să le aducă faima in rândul columbofililor.
Începând cu anul 2009 a început să participe singur la curse in Nijverdal. Primii ani nu au fost unii ușori pentru Jelle, dar începând cu anul 2012, totul a început să meargă spre bine, după cum arată calificările și titlurile obținute de atunci.
Conform spuselor lui Jelle, sunt mulți factori care determină succesul cuiva în sportul curselor de porumbei. Acești factori sunt următorii, în ordinea importanței lor:
⦁ Asigurarea unei locuințe bune pentru porumbei
Un factor important este ca locul pentru porumbar să fie poziționat cu fața spre sud.
Lungimea porumbarului trebuie să fie una considerabilă (cel puțin 25 de metri). Acest spațiu trebuie să fie compartimentat în mai multe secțiuni, în fiecare secțiune trebuind populat cu porumbei pe diverse categorii (tineret, porumbei de curse mai vârstnici, etc). Un alt factor important în ceea ce constă asigurarea unei bune locuințe este sistemul de ventilație utilizat. Primul sistem de ventilație este sistemul de boxa (tavanul este inchis, iar aerul intră doar pe geamul deschis), iar al doilea sistem este cel de horn sau coș (aerul intră în porumbac prin grilaje aflate în apropierea părții din față a porumbacului). Inițial Jelle a folosit sistemul de boxă, dar a observat că nu a fost foarte eficient. Alături de Bennie van Dijk și alți columbofili, au reușit să modifice sistemul de ventilație și anume au montat în tavanul fiecărei secțiuni panouri care se puteau deschide, iar partea cea mai înaltă a acoperișului a fost deschisă. La fiecare secțiune au inchis ușile, dar au montat mici trape în uși, astfel porumbeii putându-se mișca cu ușurință dintr-un compartiment în altul. Chiar dacă sistemul de ventilație a fost rezolvat, totuși Jelle a observat că porumbacul era destul de întunecat, ceea ce putea duce la o performanță scăzută a porumbeilor. Astfel, a vopsit pereții interiori albi, reușind să găsească cele mai bune condiții de locuit pentru porumbei. Dacă una dintre aceste condiții nu este atinsă, porumbeii nu vor putea performa, chiar dacă sunt cei mai buni porumbei de curse.
⦁ O îngrijire foarte bună
În opinia lui Jelle, un porumbel trebuie să aibă întotdeauna sufiecientă mâncare. De
aceea întotdeauna trebuie hrăniți din belșug pe toată durata anului. Atunci când sunt în plin sezon, Jelle recomandă porții în plus care conțin semințe grase, cum ar fi semințele de cânepă și arahide. Vaccinarea este obligatorie pentru că ajută porumbeii să își creeze rezistența naturală de care au nevoie, de aceea în luna ianuarie este indicat ca porumbeii să fie vaccinați împotriva febrei paratifoide și paramixovirozei, iar porumbeilor tineri li se vor face și vaccinul împotriva pustulelor. Pe lângă vaccinare, Jelle recomandă deparazitarea o dată pe an, în luna aprilie.
⦁ Un pedigree bun
În momentul de față,colonia lui Jelle este bazată în principal pe porumbei din Piter
Beerda Beerda (Ter Idzard) și Zwart Goud. Jelle și-a dorit foarte mult să păstreze calitățile excepționale ale acestor porumbei de top. Timp de 20 de ani, împreună cu specialiști din domeniu, au reușit să reproducă un porumbel de top care să fie bun pentru împerecherea selectivă. Pentru împerecherea selectivă a folosit porumbița Saffier, care a înregistrat rezultate foarte bune de foarte multe ori. Porumbeii rezultați în urma împerecherii, au fost împerechiați cu alți porumbei de top proveniți dela columbofilii Arjan Beens, Harold Zwiers si Nico Volkens. În urma acestor împerecheri, succesul a fost garantat. Cu toate acestea, Jelle are următorul sfat: ”dacă nu dețineți un porumbel de top care și-a dovedit capacitățile de mai multe ori, nu încercați împerecherea selectivă. În schimb puteți încerca încrucișarea; este cea mai scurtă cale către succes”.
⦁ Selecția strictă
În calitate de crescător, atât Jelle, cât și ceilalți columbofili, sunt în căutare de
porumbei care pot zbura pe timp de noapte, cât și pe timp de dimineață. Un factor foarte important în acest sens este antrenamentul zilnic. Așadar pentru toti porumbeii dintr-un porumbac trebuie să li se organizeze un program strict de antrenament atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte.
⦁ O bună strategie de curse
La începutul fiecărui sezon, Jelle preferă să înscrie la curse porumbeii care se află în a
12-a zi de împerechere. Astfel, porumbelul care se află în perioada de împerechere va dori să se întoarcă acasă. De asemenea, de-a lungul timpului a reușit să învețe perechi de pui să zboare în întuneric. Jelle niciodată nu împerechează porumbeii cu vârsta de un an, deoarece a observat că jumătate dintre ei nu vor trece de selecția pe care el o face,acest lucru fiind valabil și pentru următorii ani. Este conștient că 2-3 maratoane sunt prea mult pentru un porumbel de un an, dar o selecție strictă este necesară pentru menținerea unei echipe de cursă puternice. Abilitate unui porumbel de a zbura pe timp de noapte, sau cel puțin o parte din noapte, este absolut necesară pentru a intra în competiție cu cei mai buni. Jelle consideră că porumbeii de acum sunt capabili să zboare pe distanțe mai lungi, dar acest lucru nu este unul foarte bun în acest sport.
Comentarii articol
Nu sunt comentarii pentru acest articol.