Jos Thone a fost din nou unul dintre numele de rezonanţă ale sezonului 2013 în Belgia, obţinând nu mai puţin de 8 victorii provinciale. Încă un sezon încununat de succes pentru familia sa de porumbei. În plus, încă 5 locuri de 1 la nivel zonal obţinute de porumbeii Thone (3 în propria crescătorie, 2 în alte crescătorii). Rezultă că 2013 a reprezentat încă un sezon extraordinar pentru Thone. Jos şi-a refăcut simţită prezenţa în sportul columbofil la finele sezonului 2012, cu victoria naţională din cadrul etapei La Souterraine împotriva a 19,150 de pui. Câştigătoarea locului 1 pe lansare a fost Sachi, o fiică din Frost, care este frate cu porumbelul olimpic Avril. O revenire impresionantă după ce Jos şi-a vândut toţi porumbeii în cadrul unei licitaţii publice din 2010. Rezultatele sale remarcabile sunt un răspuns pentru toţi cei care nu au crezut într-o revenire de succes. Suficient pentru noi cât să facem o vizită crescătorului din Niel-bij-AS pentru a vedea cum se desfăşoară lucrurile în crescătoria sa. Cine sunt reproducătorii de azi şi care sunt obiectivele lui Jos Thone pentru viitor? Cât de multe s-au schimbat după licitaţia organizată de PIPA în 2010? Cum a reuşit să obţină o victorie atât de impresionantă într-un timp atât de scurt?
Cu un pas înaintea vremurilor sale
Jos e foarte receptiv la nou, întotdeauna fiind cu un pas înaintea vremurilor sale. E un crescător dedicat pasiunii sale, cu viziune, fiind unul dintre actorii principali ai sportului columbofil modern. Columbofilul Jos Thone nu ratează niciodată ocazia de a câştiga un premiu de top. Poate fi asemănat cu Messi sau Ronaldo din columbofilie, transformând orice ocazie într-un gol.
Jos a fost un pionier al sportului columbofil din mai multe puncte de vedere şi prima persoană care a organizat un campionat de tip columbodrom în Belgia. Se pare însă că Belgia nu a fost cu adevărat pregătită la vremea respectivă pentru acest tip de competiţie, dar între timp lucrurile au evoluat în bine. Designul crescătoriei lui Jos a fost copiat de mulţi crescători. De asemenea, Jos s-a numărat printre primii columbofili care au îmbarcat acelaşi porumbel la cinci etape naţionale de fond într-un singur sezon. Acum a devenit o practică comună şi mulţi crescători de fond au îmbrăţişat această strategie. Și acestea sunt doar câteva exemple de pionierat.
Jos e şi unul dintre primii columbofili care s-a angajat în aşa-zisele împerecheri comune, devenite din ce în ce mai populare.
Împerecherile comune, un nou trend în columbofilie
Există diverse motive pentru care se pun bazele unor astfel de parteneriate, acestea oferindu-ţi în principal o paletă mai largă de posibilităţi. Iar Jos s-a folosit excelent de acest concept nou în Belgia. Jos şi-a dobândit faima internaţională în calitate de crescător de top, fiind văzut drept crescătorul care poate obţine maximul de la porumbeii săi. Porumbeii Thone au devenit o garanţie a succesului în sportul columbofil, iar compartimentul său de matcă pare să reproducă un număr nelimitat de păsări valoroase, care i-au permis lui şi multor altor crescători să găsească drumul spre glorie. Rezultatele unei crescătorii în timpul sezonului competiţional sunt de obicei un indicator al calităţii ei şi este de la sine înţeles că porumbeii din Niel-bij-As au performat la nivel înalt.
Jos Thone e un crescător pasionat de reproducţie şi permanent aflat în căutarea celor mai bune combinaţii. Obiectivul e să te menţii în faţa competitorilor încercând în permanenţă să-ţi îmbunătăţeşti calitatea porumbeilor pe care îi cultivi. Limita e cerul. Și rezultatele obţinute până acum de Jos în concursuri demonstrează că a devenit un expert.
Jos Thone şi-a dobândit reputaţia internaţională a unui mare campion, care poate face minuni în crescătoria sa. Mulţi crescători şi-au manifestat interesul de a învăţa de la el şi astfel au fost puse bazele primelor parteneriate: crescători de la celălalt capăt al lumii au venit în Niel-bij-As pentru a cumpăra aşii naţionali ai Belgiei, câştigători de concursuri naţionale sau reproducători celebri. Aceştia sunt crescători care ştiu ce fac şi unii dintre ei l-au rugat pe Jos să păstreze la el o vreme porumbeii scumpi achiziţionaţi de la acesta, cu scopul de a-i împerechea cu cele mai bune păsări rămase în compartimentul de matcă. Astfel de decizii au fost dificile pentru Jos, dar în multe cazuri atât Jos cât şi cumpărătorul porumbelului au avut de câştigat de pe urma înţelegerii. Puii au fost împărţiţi între cei doi şi unii dintre ei au fost concuraţi chiar din crescătoria lui Jos, lucru care a mărit considerabil valoarea reproductivă a noilor achiziţii. După licitaţia publică de la sfârşitul anului 2010, au continuat să existe cereri de porumbei din lumea întreagă, dar Jos a decis să limiteze numărul schimburilor şi al înţelegerilor, oferind mai puţini porumbei decât înainte.
Unul dintre aceste parteneriate a fost cu omul de afaceri John Hanson din Australia. Acesta e un excelent columbofil, în căutare de porumbei de top şi care, în cele din urmă, a intrat în legătură cu Jos. Cu timpul, vizitele au devenit ceva obişnuit şi n-a fost deloc o surpriză când a călătorit până în localitatea Thorn din Olanda pentru a lua parte la licitaţia publică din 2010. John Hanson a câştigat la licitaţie nu mai puţin de 7 campioni ai lui Thone, incluzând aici pe Sedna, reproducătoarea de bază a crescătoriei, fiul ei Sedmos, incredibila femelă Jutta şi nepoata ei Chloë, dubla câştigătoare internaţională Nadira, olimpicii Faro şi Arinze. Transportul porumbeilor spre Australia este foarte strict reglementat şi interzis în anumite circumstanţe, aşa că John Hanson i-a făcut propunerea lui Jos ca noile achiziţii să rămână la el, aşa cum procedaseră şi în trecut. Probabil a fost cea mai bună alegere, deoarece femelele Sedna, Jutta şi Nadira deja aveau 7-8 ani. Jos a putut să-şi oprească pui din ele în fiecare sezon, deci a beneficiat în continuare de valoarea inestimabilă a acestor reproducătoare.
Andy Larentzakis din Canada (proprietarul lui Cavendish), Mike Chadwick din U.K. (proprietarul lui Frost), Sky Chen (proprietarul lui Last Samurai) şi Ali din Irak (proprietarul lui Prince Ali, Dochter 848, Inteelt Harry, Blauwe Joosen şi Halfbroer Ike) au fost interesaţi să-şi lase în continuare achiziţiile scumpe în crescătoria lui Jos ca să fie împerecheate cu cei mai buni reproducători deţinuţi de Thone la momentul respectiv. Lui Jos i s-a permis să-şi oprească pui din aceste împerecheri comune, iar pe unii i-a şi zburat. Ceilalţi pui reproduşi merg la proprietarul partenerului de cuplu, care poate decide să-i vândă, să-i ofere lui Jos, să-i concureze ori să-i angajeze la columbodroame. Incredibilul porumbel Crow al lui George Crow s-a întors în crescătoria din Niel-bij-As pentru a face parte din lotul de reproducţie al lui Jos.
Acesta a fost secretul revenirii spectaculoase a lui Jos după licitaţia din 2010. Porumbeii rezultaţi în urma acestor împerecheri comune i-au permis lui Jos Thone să reproducă într-un interval scurt de timp un grup select de zburători de clasă. Rezultatul a fost victoria naţională de la La Souterraine şi nu mai puţin de 8 victorii provinciale şi 3 zonale în 2013.
Marquez Prats - Thone
Jos Thone s-a mai implicat şi într-un proiect în care l-a avut partener pe regretatul Carlos Marquez Prats. Jos şi-a cumpărat un teren de casă pe o stradă aflată vizavi de prima crescătorie. Ideea a fost să-şi construiască o crescătorie destinată exclusiv concursurilor de maraton, principalul obiectiv fiind Barcelona. Între timp, Carlos Marquez Prats a fost obligat să se mute din Geetsbets şi s-a pus de acord cu Jos să creeze împreună o echipă pentru Barcelona. Această echipă de maraton urma să fie concurată din noua crescătorie a lui Jos. Au încheiat şi un contract în acest sens şi astfel a luat naştere tandemul Marquez Prats – Thone, obiectivul fiind obţinerea de rezultate de top în cadrul etapei clasice de la Barcelona. Din păcate însă, Carlos Marquez Prats a decedat şi reproducătorii au fost vânduţi. Zburătorii au continuat să fie concuraţi, aşa cum fusese prevăzut în contract. Acest contract s-a încheiat în 2013 şi astfel s-a dizolvat şi tandemul.
Din 2014, noua crescătorie a început să fie folosită de către cei doi fii ai lui Jos, Xavier şi Maxim, care studiază în cadrul unor universităţi din Belgia şi Elveţia, ambii fiind pasionaţi de columbofilie. Această crescătorie va fi folosită pentru a găzdui şi concura porumbeii pe care prietenii lui Jos vor dori să-i ţină aici. Gândiţi-vă la porumbeii deţinuţi de Ali, Guz Baerts şi alţii.
Un crescător ce abordează toate categoriile de distanţă
Această abordare i-a permis lui Jos să creeze o echipă formată din 10-15 oameni care să-l ajute zilnic în crescătorie. Datorită acestei echipe, Jos a reuşit performanţele de top, plus că astfel nu a mai fost nevoit să facă totul de unul singur. Dar a rămas în continuare cel care supraveghează toate activităţile unei echipe extrem de motivate în jurul lui. La urma urmei, Jos e un crescător de top, căruia îi place sentimentul de a-şi vedea porumbelul sosind din cursă după o prestaţie de excepţie. Acest lucru îi oferă acea pulsaţie de adrenalină atât de greu de descris în cuvinte. Marea lui provocare este să crească porumbei, să-i transforme în cursieri de top şi să obţină rezultate excelente la toate categoriile, de la viteză până la maraton.
Jos Thone devenit celebru la nivel internaţional fiind cunoscut ca un adevărat crescător de General. E unul dintre puţinii care excelează atât la viteză, cât şi la mare fond, incluzând aici concursul de la Barcelona. Descendenţii din Nadira oferă o bază pentru concursurile de maraton, cei din Sedna I pentru etapele de fond şi mare fond (500-800 km), descendenţii din Jutta sunt îmbarcaţi pentru mare demifond (300-600 km), iar linia lui Frost (frate cu Avril) este destinată categoriei viteză. Aceste linii sunt combinate (sau încrucişate) cu liniile provenite din parteneriatele lui Jos, contribuind astfel la formarea unei noi linii de bază. Jos ştie care sunt ingredientele unei suşe puternice şi datorită acestui lucru a reuşit să-şi îndeplinească obiectivele în numai 3 sezoane şi să obţină rezultate excelente în 2013.
Jos Thone, un familist convins
Jos nu mai participă la evenimente columbofile aşa cum o făcea înainte. Preferă să stea acasă şi desemnează pe altcineva să-l reprezinte la astfel de întruniri. A decis s-o lase mai uşor şi din cauza faptului că suferă de o afecţiune oculară, numită retinocoroidopatie. Un medic specialist oftalmolog a reuşit să-i stabilizeze afecţiunea, dar Jos continuă să aibă presiunea oculară crescută. Ia zilnic medicamente însă cea mai bună profilaxie este odihna. De aceea preferă să se concentreze pe tot ce are legătură cu propria crescătorie. Îi place să fie în compania familiei şi a prietenilor şi are întâlniri cu potenţialii clienţi. De asemenea, a fost de acord să reprezinte Belgia şi sportul columbofil din această ţară în străinătate în calitate de ambasador. Belgia fiind ţara numărul 1 în sportul columbofil, Jos consideră că porumbelul de concurs belgian este principalul bun de export, alături de cartofii prăjiţi, ciocolata şi berea. Acesta este motivul pentru care Jos urmăreşte să includă porumbelul de curse modern pe lista bunurilor de patrimoniu internaţional.
O poveste fără sfârşit
Jos Thone este înconjurat de o echipă extraordinară, iar familia Thone este mai motivată ca niciodată. Adversarii lui ştiu că sunt întotdeauna pregătiţi să câştige premii importante, mai ales datorită faptului că au o colecţie de porumbei excepţionali. Porumbeii lor par să deţină acel surplus calitativ care îi face mai inteligenţi, mai puternici şi mai rapizi decât oponenţii lor. Aceşti porumbei pot excela în toate condiţiile climaterice şi au fost creaţi şi cizelaţi de marele maestru Jos Thone. Este o colecţie de porumbei cu un potenţial uriaş, care i-au adus lui Jos renumele internaţional.
Sursa: pipa.be
Comentarii articol
Nu sunt comentarii pentru acest articol.