Federația Română de Sport Columbofil (FRSC) iese din zona de "nucă tare" și își deschide ușile către toți membrii columbofili din România, după 10 ani de conservatorism. Incepând de anul acesta, va accepta în Adunarea Generală toate cluburile care au Ceritificat de Identitate Sportivă (CIS). Anunțul a fost făcut de conducerea federației sâmbătă, 12 ianuarie, într-o ședință deschisă, de informare, organizată în cadrul Expoziției Naționale FRSC de la Rădăuți. "Va fi modificat articolul potrivit căruia cluburile și asociațiile sportive trebuiau să funcționeze trei ani în cadrul federației pentru a putea primi ulterior dreptul de a face parte din Adunarea Generală. Nu va mai fi nevoie să aștepte această perioadă", a punctat Ioan Zavate, președintele FRSC. Modificarea va fi facută însă după întrunirea Biroului Federal și, apoi, a unei Adunări Generale Extraordinare. In cadrul aceleiași ședințe, s-a mai stabilit un lucru important: cluburile cu CIS, care nu activează în cadrul federației și implicit nu participă la campionatul național de sport columbofil, își vor pierde certificatul. "Vom face o solicitare la minister pentru a li se retragă CIS-ul, întrucât că nu-și respectă statutul", a mai precizat președintele FRSC.


"Conform statutului, toate cluburile cu CIS trebuie să fie afiliate federației și să participe în cadrul campionatului național de sport columbofil. Însă nu participă toate. Sunt structuri columbofile care nu-și respectă statutul, pentru că sunt induse în eroare de faptul că ar mai exista o federație sportivă, dar nu există decât una: Federația Română de Sport Columbofil este singura federație recunoscută de Ministerul Tineretului și Sportului. Noi vrem să facem câteva modificări la Regulamentul Național Sportiv și să ducem sportul acesta pe linia pe care trebuia să meargă: cluburile sportive cu CIS, afiliate federației, își vor depune candidaturile, se va face o Adunare Generală (AG) Extraordinară, în termenul prevăzut, departamentul juridic se va ocupa și vor face parte din AG. Ședința de sâmbătă nu a fost o ședință oficială, pentru că nu au fost toți membrii Biroului Federal și nu s-a îndeplinit cvorumul, prin urmare, nu s-a întocmit niciun document al acestei ședințe. Dar asta este o chestiune de timp, aceste modificări nu se fac de azi pe mâine, pentru că întâi trebuie să se întrunească Biroul Federal, care să convoace Adunarea Generală Extraordinară, iar apoi să se urmeze cursul legal", a explicat Marian Stan, secratarul FRSC.


Conducerea FRSC: "vrem să creștem numeric"


Potrivit președintelui FRSC, la acest moment sunt șase cluburi și două asociații județene, afiliate federației, care pot cere să facă parte din Adunarea Generală. "Prin forma actuală a statutului se prevede că o asociație sau club sportiv afiliat poate face parte din AG doar după ce își desfășoară activitatea timp de trei ani în cadrul federației. Noi vrem să modificăm acest lucru și să dăm dreptul tuturor cluburilor de a contribui la deciziile federației. Sâmbătă a fost o ședință de informare a structurilor din zonă, care au participat la expoziție, urmând ca toate diligențele să se facă în scris, la solicitarea cluburilor. Orice club care vrea să activeze în federație va trebui să descarce cererea de pe site, să plătească cotizația aferentă pentru numărul de membri pe care îi are și intră în federație. Dacă vor să facă parte din AG, își depun candidaturile, și când se adună vreo cinci-șase, intră toate în Adunarea Generală. Cluburile care nu au CIS pot beneficia de sprijinul nostru pentru a-l obține. Cele care îl au, dar nu își desfășoară activitatea în cadrul federației, și-l vor pierde pentru că vom face solicitare la minister să li se retragă întrucât nu sunt afiliate nouă", a explicat președintele FRSC, care a mai adăugat că aceste decizii au venit ca urmare a faptului că se dorește creșterea numărului de membri ai federației.