Luc Sioen și soția sa, Hilde, formează un cuplu excepțional nu doar în viața persoanlă, ci și în cea columbofilă. Împreună au câștigat numeroase premii, printre care: locurile 1, 2, 4, 5, 6 și  7 la National La Souterraine I si II (2015), locul 1 la National Poitiers (2013 și 2014), locul 1 International St-Vincent (2006), locul 3 International St-Vincent (20070, locul 1 National La Souterraine 2001, locul 1 National La Souterraine (1999) etc. Care este povestea acestui tandem, cum reușesc să-și împartă sarcinile și, mai ales, ce planuri de viitor au, citiți în rândurile următoare.

Când Luc Sioen a cunoscut-o pe Hilde, i-a spus, cu sfială, că era un crescător de porumbei, că porumbeii erau o parte importantă a vieții sale și că aceste păsări minunate i-au răpit mult timp și atentie. Deși nu avea nimic în comun cu acest domeniu, Hilde nu a văzut în asta un obstacol pentru relatia lor. Dimpotrivă, misterul acestor porumbei, care își puteau găsi drumul spre casă de la sute de kilometri depărtare, a intrigat-o. Când a vazut, pentru prima dată, crescătoria de porumbei, a fost puțin coplesita, însă a reușit să depășească repede acest lucru și, înainte să-și dea seama, era, pur și simplu, implicată în îngrijirea porumbeilor. De asemenea, i-a acordat tot sprijinul lui Luc în tot ceea ce se întâmpla cu porumbeii. După ceva timp, a observat însă ceva: nu-i plăcea faptul că se ocupa de păsări pe care nu le cunoștea și despre care nici măcar nu știa dacă vor mai fi acolo peste o săptămână, pentru că unele se pierdeau în timpul unui zbor sau erau vândute. Luc, care de mic copil s-a dorit sa fie propriul său șef,  a înțeles perfect acest lucru, a găsit soluția: împreună au construit o crescătorie separată, mai mică, de unde Hilde putea zbura porumbei tineri și apoi, mai târziu, cu porumbei maturi. Luc știa foarte bine că porumbeii lui de lungă distanta nu erau potriviți pentru aceste discipline: acesti porumbei nu avusesera rezultate bune ca tineri și ar fi prea lenti pentru cursele în care el era inscris. Si astfel, în 1998, Hilde a pornit, sprijinită de Luc si tatăl socru, cu porumbei tineri.

„Domnișoara La Souterraine”, primul și al 10-lea titlu național împotriva a 1.542 adversari

Au cumpărat o întreagă grupă de porumbei tineri din ‘Dream Breed Lofts’ de la Taveirne-Rigole și de la Koolskamp. Acești porumbei erau înrudiți cu super-porumbeii din crescătoriile campionilor de la Gust Taveirne și Frans Rigole (cum ar fi "Witslager Desender", 3364845-70, porumbelul campion național pe distanță lungă în anul 1975, "Een-Witpen" de la Theo Marchand, 3079342-64, porumbelul campion național pe distanțe lungi în 1969, "Blauwen Angouleme" 2085635-67 de la Germain Imbrecht , câștigător al Olimpiadei de la Dusseldorf). Hilde a început să aibă grijă de ei în mod unic, iar rezultatele au venit imediat. Tânăra ei echipă de porumbei a câștigat mai mult de jumătate din premiile de la  Tours, Blois, Chartres și La Souterraine. În competiția din La Souterraine, ea a câștigat împotriva a 196 de porumbei tineri. Ce start... Tonul fusese dat. Nu a durat mult timp însă până a apărut prima problemă:  Hilde dorea  să concureze cu porumbei tineri, dar acei porumbei care au obținut atâtea rezultate bune cu greu puteau fi eliminați, așa că au fost păstrați într-un  compartiment  numai al lor, al porumbeilor tineri. Pornind de aici, Hilde și oamenii din jurul ei i-au descoperit și mai bine talentele. Acești porumbei tineri s-au comportat și mai bine: 12/19 de la Chateauroux, 6/9 de la Bourges și 4 din 4 de la La Souterraine, incluzând primul și al 10-lea titlu național împotriva a 1.542 adversari. Porumbița câștigătoare a fost „domnișoara La Souterraine”, 3190101-98, o pasăre din runda de tineri din Taveirne-Rigole. Trebuie menționat că „domnșioara La Souterraine" a devenit ulterior mama lui "Goudklompje", la rândul ei mama lui "Il Grillo", locul 1 International St. Vincent.

„Indira”, un porumbel mai rapid decât alți 21.596

În 2000, s-a născut Indra Sioen, primul copil al cuplului, iar cursele cu porumbeii de mijloc s-au mai rărit puțin. În 2001, Hilde Vanoverschelde a repetat încă o dată performanțele de la La Souterraine. A doua victorie națională pentru familia Sioen a fost o certitudine. Porumbița câștigătoare a primit numele „Indira", în cinstea lui Indra Sioen, fiica lui Luc și a Hildei. "Indira" nu numai că a câștigat primul titlu național împotriva a 2.338 de adversari, ea a fost și cea mai rapidă din întregul domeniu de 21.596 de porumbei. În curând însă, Hilde avea să descopere însă că practicarea sportului intens și îngrijirea unui copil sunt două lucruri dificil de combinat, motiv pentru care Luc și Hilde au decis să se oprească cu distanțele mijlocii pentru o vreme. Între timp, în 2007, s-a născut fiul lor Cedric, iar Hilde era mai mult decât ocupată cu creșterea copiilor. Dar de îndată ce Cedric a fost dat la grădiniță, gândurile Hildei au zburat, din nou, la porumbei. Crescătoria era încă acolo, singurul lucru care lipsea erau porumbeii. Norocul ei a fost că nu a trebuit să-i spună lui Luc de două ori. El a avut grijă să cumpere porumbeii potriviți și, de această dată, să-și crească proprii porumbei tineri. Ba mai mult, cei doi au construit o altă crescătorie, concepută pentru a concura cu porumbei tineri. Modelul acesteia era inspirat după crescătoria porumbeilor tineri de la Kees Bosua și cea de la Rik Hermans, care era o copie a crescătoriei  de la Bosua.

Porumbei de la Willem de Bruijn

Ajutat de bunul său prietenul, Jan, Luc l-a întrebat pe Willem de Bruijn dacă ar putea cumpăra porumbei tineri din cei mai buni porumbei. Răspunsul a fost afirmativ, desigur, dar Willem de Bruijn l-a avertizat pe Luc Sioen să rămână realist: poți să ai cei mai buni porumbei, asta nu este nici o garanție că poți porni drumul cel bun. Dar pentru  Luc Sioen această informație nu a fost ceva nou. Ei au convenit asupra unui preț pentru opt din cei mai buni porumbei. Imediat după ce a aflat că porumbeii sunt pregătiți, Luc s-a dus la Reeuwijk pentru a-i lua. "Ca de obicei, am fost primit cu căldură de Willem de Bruijn, dar am avut un șoc când Willem a arătat un coș mare cu 24 de porumbei tineri în loc de 8. Am fost copleșit și i-am spus că nu aveam așa mulți bani la mine". Willem de Bruijn a râs și l-a liniștit imediat pe Luc: "Plătiți pentru 8 tineri, după cum am convenit, iar restul vi-i dau garanție. Vreau să aveți succes cu porumbeii mei, de asta  am pus câte un tânăr din toate cuplurile mele bune în coș. Cu 24 sunt mai multe șanse să fie unul bun printre ei decât cu 8". Pentru o clipă, Luc Sioen nu a știut ce să spună, apoi i-a mulțumit lui Willem din toată inima. Este vorba despre un serviciu pe care acesta din urmă i l-a făcut lui Luc. Însă adevăratul serviciu se va vedea când Luc va începe aibă propriile rase cu ajutorul acestor porumbei. Pentru că trebuie să se știe un lucru: Hilde participă cu porumbeii la concursuri, dar  cel care se ocupă de împerecherea lor este Luc sau, mai bine spus, Luc decide asupra strategiei de reproducere, ajutat de bunul său prieten,  Yves Vandecapelle, care are grijă aparte cu crescătoria.

Perechiile libere

Când porumbeii au fost pregătiți, ei au fost împărțiți în două crescătorii, avându-se grijă ca fratele și sora să nu nu stea în aceeași crescătorie.  Intenția lor era, totuși, de a lăsa  să se formeze perechi spontane. S-a decis acest lucru după ce s-a constatat că porumbeii care nu sunt fericiți, nu vor avea pui competitivi, ba mai mult de foarte multe ori se înmulțesc cu greutate. Soarta a fost cu ei, pentru că prin ceea ce unii ar numi "afinitate", s-a format un cuplu super, porumbelul "Explosief" din crescătoria lui Willem, nepotul porumbeilor „Apollo" și „Gipsy", și „Rik Hermans", nepoata lui „Jaarling Dondersteen". Din prima generație a acestui cuplu a făcut parte "Andrea", ocupanta locului 5 la La Souterraine. Din a doua generație a făcut parte "Nairo", campion la La Souterraine și "Xiao Li", al treilea clasat la  La Souterraine. Rezultate foarte bune care făceau să se vorbească despre un super-succes. Toate aceste rezultate erau însă doar o mică parte din succesul care avea să rezulte din împerecherea porumbeilor Hermans-De Bruijn.

Fantasticul an  2013

Dacă 2012 a fost anul descoperirilor, 2013 a fost anul rezultatelor excepționale. Iată câteva dintre acestea:

- Fontenay (301 kilometri) împotriva a 116 porumbei: locurile 1, 2, 3, 4, 10

- Orleans (340 kilometri) împotriva 145 de porumbei: locurile 1, 3, 4, 5, 7, 10

- Fontenay -  împotriva a 376 de porumbei: locurile 2, 3, 5, 7

- Fontenay -  împotriva a 229 de porumbei: locurile 2, 4, 8, 10

- Bourges (426 km) împotriva a  267 de porumbei: locurile 2, 13, 21

- National Chateauroux (zonă) (466 kilometri) împotriva a 4107 de porumbei: locurile 5, 9, 11, 12.

Mai exact, locul 2 Bourges a fost câștigat de un porumbel matur  de la Eric Vermander. Printre porumbeii câștigători s-a aflat și un campion de la Rik Cools, "Kati", 3088056-11. Acesta a câștigat printre altele:

- Argentina Argenton 37 împotriva a 12.187 de porumbei

- Chateauroux a 39-a împotriva a 17.984 de porumbei

- Naționala 36 din La Souterraine împotriva a 9.545 de porumbei

- locul 3  Montlucon Provincial împotriva a 2 609 de porumbei

Și apoi a urmat Poitiers ...

Pentru Poitiers, prognoza meteo cu vânturile de nord-est, a fost favorabilă pentru partea de vest. În competiție au participat 12.984 porumbei, dintre care 27 de la Hilde și Luc. Pentru că rezultatele din cursele anterioare au fost excelente, așteptările erau ridicate. Dar că vor câștiga locurile 1 și 4, Hilde și Luc nu s-ar fi putut aștepta niciodată. Cinci dintre porumbeii lor au terminat în primele 100 de locuri, împotriva a aproape treisprezece mii de păsări. Un rezultat de vis:

 

Poitiers National (520 de kilometri) împotriva 13135 de porumbei: locurile 1, 4, 57, 76, 77. Printre câștigători a fost un porumbel matur albastru "Nomi", 3142056-12, un pur Willem de Bruijn.

Cu o săptămână inainte, a venit al 12-lea de la National Chateauroux, împotriva a 4107 de porumbei, deci nu a fost o surpriză. A reușit sâ ajungă al 4-lea. După Poitiers, "Nomi" s-a clasat pe locul 7 în clasamentul a 3 curse naționale. Tatăl ei, Acapulco, este un fiu al crescătorului de vârf "Jeroen"  x "Olympic Sharon". Mama "Nomi" este "Adriana", rezultată din Coco x Carina, ambii, de asemenea, sportivi de vârf și proveniți din Reeuwijk. "Nomi" a fost pus la reproducție și este de acum mama a porumbelului 3034014-14, care a câștigat:

- locul 1 Pontoise împotriva a 1.251 de porumbei

- locul 92  Pontoise Provincial împotriva a 12.172 de porumbei

Cel de-al doilea porumbel de la Poitiers, care a castigat locul 4, este "Anouk", in acel moment considerat o stea in crescatorie, pentru că a câștigat:

- locul 2 Fontenay împotriva a 376 de porumbei

- locul 8 Fontenay împotriva a 229 de porumbei

- locul 5 Orleans împotriva 145 de porumbei

- locul 9 National Chateauroux împotriva a 4107 de porumbei

- locul 4 National Poitiers împotriva a 12.984 de porumbei

Tot în 2013,  Hilde a continuat să obțină rezultate foarte bune cu porumbeii săi:

- Fontenay împotriva a 268 de porumbei: locurile 4,7, 8, 11, 19, 21, 23, 26, 28

- Argenton (493 de kilometri) împotriva 483 de porumbei: locurile 2, 3, 4

- Argenton national împotriva a 2.650 de porumbei: locurile 29, 50, 52

- La Souterraine (531 kilometri) împotriva a 344 de porumbei: locurile 3, 4, 6, 8

- La Souterraine împotriva 11.236 de porumbei: locurile 23, 30, 69, 97 ...

- Tours (427 kilometri) împotriva 208 de porumbei: locurile 2, 3, 8, 9, 10

- Tours Provincial împotriva a 2.297 de porumbei: locurile 11, 15, 64, 71, 73 ...

 

În acel an, tandemul Luc și Hilde Sioen a ocupat locul 3 în competiția Gouden Duif și locul 7 National Champion KBDB Long-distance. Un alt porumbel care a obținut rezultate bune în 2013 a fost "Roxanne", 3142072-12, rezultat dintr-un tată Willem de Bruijn x mamă de la Rik Hermans. Ca pui, "Roxanne" a fost al 406-lea porumbel la  Argenton National împotriva 25949 de porumbei, dar, apoi, la categoria Yarling s-a dovedit a fi un adevărat campion, reușind să obțină următoarele locuri:

- locul 16  Provincial Fontenay împotriva a 4.802 de porumbei

- locul 5 National Chateauroux împotriva a 4,107 de porumbei

- locul 57 National Poitiers împotriva a 13.135 de porumbei

Rezultate bune și în 2014

Cu riscul de a deveni "plictisitori", vă mai spunem că 2014 a fost aproape o copie a anului 2013, inclusiv victoria de la National Poitiers. Iată câteva dintre rezultatele obținute în 2014:

- Clermont împotriva a 255 de porumbei maturi: locurile 4, 12

- Fontenay împotriva 265 de porumbei maturi: locurile 1, 28

- Tours împotriva 504 de porumbei  maturi: locurile 2, 7, 30, 31, 32 ...

- Tours împotriva 147 de porumbei Yearlingi : locurile 2, 4, 7, 11, 14 ...

- Bourges împotriva a 340 de porumbei maturi: locurile 3, 16 ...

- Bourges împotriva celor 202 Yearlingi: locurile 3, 7, 9, 10, 14 ...

- Fontenay împotriva a 182 de porumbei maturi: locurile 1, 6, 7, 15, 16 ...

- Bourges provincial împotriva 2.899 de porumbei maturi: locurile 43, 63, 64 ...

- Provincia Bourges împotriva celor 3.324 porumbei Yearlingi: locurile 36, 79...

- Chateauroux împotriva a 618 de porumbei maturi: locurile 1, 7, 33, 59

- Chateauroux împotriva 607 Yearlingi: locurile 2, 15, 23, 43, 53

- Poitiers local împotriva  a 521 porumbei Yearlingi:  locurile 1, 4, 10, 34, 58

 

- Poitiers National împotriva 14.094 Yearlingi: locurile 1, 9, 82, 409, 884

2015 – alte rezultate excelente

Și în 2015, Hilde a reușit să obțină rezultate bune:

- Clermont (177 kilometri) împotriva 452 de porumbei: locurile 1-10-10...

- Clermont împotriva 414 de porumbei: locurile 1, 11, 15, 18, 19 ...

- Fontenay (301 kilometri) împotriva 362 de porumbei: locurile 3, 4, 6, 7, 10, 11, 13 ...

- Fontenay împotriva 201 de porumbei: locurile 1, 2, 6, 7 ...

- Fontenay împotriva 365 de porumbei: locurile 10, 17, 36, 38, 39 ...

- Tours  (428 kilometri) împotriva 418 de porumbei: locurile 1, 3, 4, 5, 9 ...

- Tours Provincial împotriva a 5.967 de porumbei: locurile 27, 61, 68, 88 ...

- Tours împotriva a 269 de porumbei maturi: locurile 4, 6, 10, 28, 29, 30 ...

- Tours împotriva a 224 Yearlingi: locurile 1, 6, 8, 12, 14, 18 ...

- Tours Provincial împotriva a 2.463 Yearlingi: locurile 2, 65, 88

- Limoges împotriva 672 de porumbei: locurile 7, 9, 46 ...

Hilde: „Eu sunt șeful”

Cine crede că Hilde își răsfață porumbeii, gândește greșit. „Porumbeii trebuie să știe că eu sunt șeful”, spune Hilde. Imediat ce porumbeii au terminat năpârlirea, intră la un regim de iarnă, iar acesta este momentul potrivit pentru a-i învăța să o asculte. Hilde îi antrenează cu fluierul. La primul fluier, porumbeii se grăbesc să intre în crescătorie, pentru a ajunge cât mai repede la alimentator. În timpul sezonului de curse de până la 300 km, porumbeii primesc o hrană ușoară (cu conținut scăzut de proteine). La cele de peste 300 de kilometri, ei sunt obișnuiți cu un sistem de alimentare în trei etape: luni, în prima zi de recuperare, primesc un amestec scăzut în proteine, marți și miercuri se refac cu un amestesc special pentru sportivi, iar joi, mâncare cât cuprinde, cu un conținut bogat în grăsimi. În această zi, porumbeii primesc doar hrană pură, astfel încât să nu ezite să mămânce. „Nu spunem că sistemul nostru e cel mai bun și că doar așa se pot face lucrurile. Dar porumbeii sănătoși vor progresa numai dacă vor primi hrană sănătoasă”, spune Luc.