Pasiunea pentru porumbei voiajori leagă prietenii pe viață. Cu toții știm că fără o relație strânsă între un crescător și pasările sale, fără sacrificii și fără multă perseverență, premiile și titlurile din acest sport nu ar exista. Însă ce spuneți de prietenia care se leagă între doi porumbei din două crescătorii diferite? Cum așa ceva nu întâlnim în fiecare zi, ne-am propus să vă povestim, astăzi, un caz concret: doi porumbei antrenați de doi prieteni din județul Neamț, participanți la Madona National 2018, s-au întors acasă împreună. Ne referim la columbofilii Gabi Nour și Ioan Pește, ai căror porumbei au reușit să obțină locurile 2 și 3 dintr-un număr de 12.423 porumbei, dar și premiile puse în joc - produse Beyers, Dr. Norbert Peeters și HP. Sunt două femele foarte bine antrenate şi hrănite, dar care au fost motivate diferit: una dintre ele a zburat la natural, iar cealaltă la văduvie. Mai multe despre dintre cei doi columbofili, dar și despre porumbei acestora, citiți în rândurile următoare.

imagine

 

Gabi Nour din Neamț este pasionat de porumbei voiajori de peste 30 ani. Dacă la început nu știa foarte multe lucruri despre ce înseamnă să crești și să participi la competiții cu astfel de păsări, treptat, prin perseverență și ambiție, a deprins tainele acestui sport. A știut dintotdeauna că nicio performanță nu vine bătând din palme, iar asta l-a făcut să fie conștient de opțiunile sale: „columbofil amator” sau „columbofil profesionist”? Gabi Nour a ales să fie profesionist și a investit o bună parte din resursele sale în acest sport: bani, timp și energie. Acum are în jur de 150 porumbei, iar cu mulți dintre ei a obținut numeroase premii și titluri la competiții. Baza o are de la unul dintre columbofilii care au marcat istoria acestui sport: Emiel Denys, supranumit și „regele pe distanțe lungi”.  Porumbelul cu care a reușit să câștige locul 2 Madona National 2018 provine din această dinastie.

Gabi Nour: „Ca să ai porumbei buni, sănătoși, trebuie să le dai mâncare foarte bună, tratamente și condiții bune de adăpost”

Femela RO 16-0641559 a reușit să parcurgă în aproape treisprezece ore jumătate de zbor, 1152 km. Pentru că până acum are șapte etape clasate, aceasta îndeplinește categoria Maraton National maturi 2018. „Este a treia generație produsă la mine. Străbunicii erau Favorit Barcelona de la Emiel Denys. A zburat la văduvie, i-am luat masculul cu o noapte înainte de îmbarcare, iar de aici... Instinctul ei natural de a se întoarce acasă a fost, din câte s-a văzut, destul de puternic. Înainte de competiție, a fost antrenată zi de zi, timp de două ore. Bine, nu numai ea, toți porumbeii cu care am participat. De obicei, îi duc și cu mașina la 100-150 km, cel puțin o dată de zi sau chiar de două ori. Folosesc doar produse Beyers, fie că vorbim de mâncare sau de produse de condiționare și recuperare. Toți porumbeii mei, adică în jur de 150, beneficiază de același tratament, aceeași întreținere, aceeași mâncare. Nu există, din punctul meu de vedere, secrete. Sportul cu porumbeii e o treabă destul de simplă: contează rasa, masa (n.r. hrana) și casa. Ca să ai porumbei buni, sănătoși, trebuie să le dai mâncare foarte bună, tratamente și condiții bune de adăpost. Există porumbei buni și porumbei răi. Ca să vedem care sunt cei buni, nu avem altă soluție decât să-i zburăm pe toți. E normal să se lege prietenii, și între noi, crescătorii de porumbei, și între păsări. Am mai pățit să vină împreună acasă câte doi-trei, chiar și patru, porumbei. Pentru mine, cazul de la Madona National 2018 nu e singular. Când sunt pe aproape, se împart la diferite crescătorii. E o diferență de doar câteva minute. Depinde și de cât de agil e crescătorul, pentru că dacă porumbelul vine acasă și el nu apasă pe trapă la timp, nu se înregistrează ora sosirii. Se înregistrează doar ora la care a apăsat. Întâmplare face ca de această dată chiar să mă cunosc cu cel care a pregătit câștigătorul de pe locul 3. Suntem prieteni, ne știm cred că de peste 20 ani, facem parte din aceeași asociație columbofilă și, probabil, s-au împrietenit și porumbeii între ei”, spune Gabi Nour.

Ioan Pește: „Mulți cred că dacă le dai mâncare și apă, vor câștiga nu știu ce premiu sau că sunt columbofili profesioniști”

Columbofilul la care face referire se numește Ioan Pește și este tot din județul Neamț. Asemenea prietenului său, pasiunea acestuia pentru porumbei își are rădăcinile din copilărie. „Microbul îl am din familie. Bunicul meu a crescut porumbei și am avut și un unchi care era cu ornamentul și cu tot felul de animale sălbatice și domestice. Am preluat puțin și de la ei. Dar deși mi-au plăcut porumbeii de mic, abia prin 2008 m-am apucat să-i zbor în competiții. Când începi să le dedici timp, apar și rezultatele. Mulți cred că dacă le dai mâncare și apă, vor câștiga nu știu ce premiu sau că sunt columbofili profesioniști. Trebuie să te uiți la ei, să le oferi atenție, să-i simți dacă sunt bolnavi sau sănătoși...”, explică Ioan Pește. RO 12-0841050, porumbelul cu care a câștigat acum locul 3 la Madona National, are șase ani și este femelă.

imagine

imagine

Aceasta a câștigat și anul trecut, la aceeași competiție, locul 2 dintr-un număr de 4227 porumbei. Tot în 2017, a ocupat locul 1 Maraton maturi pe județul Neamt și 8 National Maraton maturi. „Se trage din porumbei autohtoni, care au fost zburați la noi, în Moldova, peste 20-30 ani la Fond și Maraton. A fost pe ouă 10 zile și, cu două zile înainte de îmbarcare, i-am pus un pui. Cât despre antrenamente, a zburat dimineața 30-40 minute și seara încă pe atât. Când am timp, mai duc porumbeii, cu câteva zile înainte de competiții, de două-trei ori la 30 km.  Le dau hrană la sac, amestecată, de la diverse firme, electroliți, la fel”, explică columbofilul. Deși nu are un număr foarte mare de porumbei, acesta este preocupat și de reproducția lor:. „am în jur de 130 porumbei împărțiți pe categorii: de matcă, de zbor și pui. Când fac perechile, mă las purtat mult și de feeling (n.r. intuiție). Sigur, urmăresc foarte mult perechiile care și-au confirmat valoarea, dar și să nu fie rude. Cel mai mult, însă, contează ca porumbeii să fie sănătoși, pentru că dacă sunt, cu puțin noroc, poți obține și rezultate”, spune acesta.  Despre prietenul său columbofil, Gabi Nour, nu are decât cuvinte de laudă: „concurează de mulți ani și este unul dintre cei mai mari investitori în porumbei, a băgat și încă mai bagă mulți bani bani. A fost printre primii care a adus porumbei Emiel Denys și a obținut performanță cu ei, aici, în țară. Când e cazul, mai schimbăm și sfaturi. Niciodată nu poți să le știi pe toate. El are, însă, un alt stil de joc. Concurează la văduvie, eu la natural. La el au venit acum porumbeii mai grupați, la mine, mai răspândiți. Ne știm de mulți ani, cam de când ne-am apucat de acest sport. E normal să se lege prietenii”, spune Ioan Pește.