Incercam noi sa reinventam roata si apa calda, in loc sa copiem, nu doar ca forma ci si pe fond, o logica si o reteta care da roade in alte parti si sa le particularizam la fata locului, in functie de anumite variabile logice: relief, vant, distante. Nu pozitionarea organizatorului, pozitionarea presedintelui, pozitionarea tehnicului. Nu! Pentru ca maine se schimba tehnicul si o sa trebuiasca sa schimbam si etapele. Este drept insa ca daca nu ai grija sa avantajezi presedintii, tehnicii si alti cativa oameni mai influenti de prin anumite locuri, risti sa ii auzi urland si descurajand lumea sa participe la etapa din varii motive, si atunci etapa e sortita esecului.

Poate ca e prea devreme sa ne referim la asta, dar Malta prinde radacini, asemenea unui copac tanar, proaspat plantat. Deja s-a stabilizat si incepe sa isi formeze coroana. 

Dupa modul in care se dezvolta, putem trage unele concluzii si cred ca putem anticipa amploarea pe care aceasta etapa, nu neaparat ca nume, dar mai ales ca logica, distanta si mod de organizare, o va avea.

La 30 de ani de la revolutie, vedem ca romanul nu si-a invatat inca lectia si din disperarea de a recupera din decalajul fata de vestul Europei, se agita, se avanta, se arunca intr-o groaza de lucruri si de parti, pana cand reuseste sa faca totul praf. El nu intelege ca in vest lucrurile sunt trainice pentru ca sunt logice, facute cu cap, dintr-o nevoie fireasca si fara o gandire partinitoare, "hoteasca", care sa avantajeze pe cineva anume. Pana cand nu vom intelege si nu vom invata aceasta lectie, nu vom reusi sa recuperam cei 50 de ani ce reprezinta decalajul fata de vest.

In aceasta goana dupa orice, tind sa prinda aripi si sa iasa in fata tot felul de idei, care mai de care mai ilogice, cu lansari de la polul Nord, cu participari la etape care nu ne-ar consacra niciodata. Idei, unele, chiar penibile. Si dupa ce ti-ai format un porumbel timp de 2-3 ani, trebuie sa il dai peste cap si sa te adaptezi la un nou sistem, etc. Daca jucam noi, romanii, in Belgia, Barcelona devenea peste 3 ani Lisabona, apoi dupa alti 3 devenea Zurich, si tot asa. Trebuie sa intelegem cateva principii clare, logice si corecte, sa asezam toate astea pe o hartie, sa le aplicam pentru fiecare zona in parte si o sa iasa niste planuri de zbor UNICE, coerente si benefice pentru noi, pentru copiii nostri si pentru copiii copiilor nostri si ai porumbeilor nostri.

Asta s-a incercat cu Malta.

1. Distanta

Ea trebuie sa fie logica, destul de mare cat sa nu avantajeze sau sa dezavantajeze. Minim 900km, ca la Barcelona si pana la maxim 1300(anul acesta). Rezultatul? Incerdibil: castigatorul a avut distanta 1168km cu porumbel inregistrat a doua zi dimineata la ora 05.55. Loc 2 a fost de la aprox. 1250km. In primii 11 clasati regasim castigatori de la 950km din Suceava si pana la 1295km la Ialomita.

2. Impartirea pe zone

La Bacelona avem un clasament general, iar apoi un clasament facut pe fiecare tara: Franta(pana in aprox. 1000km), Belgia pana in 1100-1150km, Olanda pana in aprox. 1300km si Germania pana in aprox. 1300km. La editia I au fost trasate mai multe zone: 900-1050km, 1050-1200km si peste 1200km. O alta zona este reprezentata de Republica Moldova. Castigatorul anul trecut a fost din Zona II, 1072km, iar anul acesta la 1166km. Anul trecut s-au regasit mai multi porumbei din Zona I in primii 10 pentru ca vantul a impins stolul perpendicular pe judetul Botosani.

3. Lansarea

Aici am vazut ca se discuta si pe forumuri si organizatorii trebuie sa isi asume usor-usor o serie de masuri care sa defineasca clar tipul de etapa. Este etapa de o zi, o etapa mixta sau o etapa de a doua zi? Care este diferenta dinte ele? Simplu.

La 1 zi, cei 20% intra in ziua 1 si etapa se inchide. Asta inseamna o lansare cat mai de dimineata.

Etapa mixta a fost anul trecut, datorita impatirii pe 3 zone si practic, zonele nu se prea concurau intre ele. Castigatorul a fost stabilit la distante mici, iar loc 7(daca nu gresesc), daca intra cu 25 de minute mai devreme devea loc 1. Loc 7 a fost inregistrat la o distanta de 1259km. 

La etapa de a doua zi, ideea este ca toti porumbeii sa petreaca o noapte afara, nu in ideea de a se odihni, etc, ci pentru ca cei din spate cu distante f mari fac asta si sunt expusi unor riscuri; nu le mai enumeram.

Etapele de a doua zi omoara porumbeii ambitiosi care mor zburand doar doar sa apuce sa vada mult iubita casa. 

Indiferent de ceea ce se propune, mai ales cu introducerea categoriei Maraton FCI, se pot organiza etape din fiecare categorie, a.i. toti cei implicati sa poata fi satisfacuti.

4. Asezarea geografica

Sa nu se faca un plan comun daca zonele sunt rupte de munti. Daca exista asa ceva, atunci sa se faca impartire pe zone si premiere pe zone, dar si cu un clasament general, pt ca de multe ori vantul influenteaza in cele mai nebanuite modalitati un clasament. Daca sunt disntate foarte mari si intindere mare, atunci sa fie o impartire pe mai multe zone, nu doar doua. Barcelona tocmai spuneam ca are impartire pe tari si nu mai e cazul. Jos Thone chiar a ramas impresionat de impartirea logica si corecta propusa de noi la Editia I Malta si cred ca ar trebui mers pe aceasta mai departe. Nu poate concura la toate categoriile 900km cu 1300km.

5. Imbarcarea

Indifirent de conditiile atmosferice, daca imbarcarea a fost anuntata din iarna ca va fi in ziua de marti, miercuri sau joi, ea atunci trebuie sa fie. Pentru Barcelona sunt unii care se pregatesc cate 5 ani si ca sa prinzi porumbelul pe pozitia si in forma perfecta necesita multa munca. Nimeni nu poate decala aceasta zi, doar din prostie sau rea vointa, pentru ca asta scade mult din calitatea etapei. E drept ca in Romania 200 de euro(o zi de stat in plus pentru lansare) conteaza foarte mult si asta ii face pe multi sa ia deciziile cele mai cretine. E si mai drept ca pierzatorii si rustratii vor urla ca ar fi trebuit decalata cu o zi imbarcarea, de parca nu toti porumbeii au avut parte de aceleasi conditii: in masina.

6. Lipsa de educatie

Asta e cea mai mare durere in Romania si de asta suntem de fapt aici. Pentru columbofilul roman, la fel ca si pentru alegatorul roman, nu conteaza cine face treaba ca la carte, ci conteaza cine sta la minciuni si la spart seminte cu el. Daca iti faci treaba, nu esti bun, pentru ca iti urmaresti interesul. Aici nu conteaza cum muncesti, conteaza cum te justifici. Pe principiul "capra vecinului", nu pe principiul "hai sa facem cu totii, iar daca nu stim cumm, hai sa ne uitam la altii si sa invatam si sa ascultam si sa respectam". Dar nu s-au nascut toti invatati si asta e doar o etapa in evolutia columbofila a Romaniei.

Editia I - 2016

A fost o editie foarte reusita, cu premii foarte mari, cu o mediatizare foarte buna, atat in tara cat si in afara. Primele 3 locuri au fost inregistrate la distantele: 1075, 999 si 1072km. Lansarea a fost amanata cu o zi pentru ca vremea nu a permis asta. In schimb, un lucru foarte important si foarte contestat de novici, a fost faptul ca s-a respectat ziua imbarcarii.

imagine

 

imagine