Marc de Cock este managerul unei companii de succes din industria cărnii, ”Charles”, în trecut aceasta numindu-se "Cock's Vleesaren". Și putem spune că și lunga carieră columbofilă a lui Marc este una încununată de succes.

Am întâlnit mulți crescători care au devenit campioni. Totuși, să fii un columbofil de succes pe termen lung e cu totul altă poveste. Iar aceasta este cea mai mare calitate a lui Marc. Și-a uimit colegii columbofili sezon după sezon cu rezultate senzaționale, care inevitabil au condus și la obținerea a numeroase titluri de campion.  

 

Scurt istoric

Totul a început cu și datorită bunicului său, Charles, un adevărat crescător de viteză, care câștigase mai multe locuri de 1. Obișnuia să se concentreze asupra unui singur porumbel, care la sfârșit de săptămână obținea locul 1 și câștiga și bani pe deasupra. De aici a început Marc să dezvolte o pasiune pentru porumbei. Iar bunicul l-a ajutat, construindu-i nepotului prima volieră, iar Marc a trecut astfel la acțiune. Așa a început cariera unei legende vii.  

Marc a concurat alături de tatăl său, Jozef, într-un tandem de succes în perioada 1976-1998, datorită unor investiții reușite: doi porumbei de clasă, ”Dokus” și ”Schellensduiven”, precum și alte exemplare din crescătoria lui Jan Broecks. L-au cumpărat și pe ”167” al lui Marien Pieterse iar acesta a fost punct de cotitură în cariera sa. Crește porumbei în voliera situată pe Brandstraat din 1999 și primul mare star a fost De Crack, provenit din crescătoria lui Marcel Dillen din Ranst. Acest porumbel a avut un palmares fenomenal. La nivel național, a ocupat locul 9 KBDB Fond, câștigând de asemenea și titlurile ”Gouden Oscar” și ”Gouden Ring” maraton extrem la nivelul regiunii Waasland. A fost și locul 3 provincial Fond KBDB, cu 14 etape clasate în total. Marc l-a achiziționat și pe Rambo, alt porumbel din colecția lui Marcel Dillen. Acest exemplar s-a dovedit un excelent reproducător. 1994 a fost anul când Het Kanon a urcat în top, fiind locul 1 Nat. Bourges din 12,389 porumbei. Iar în 2000, un alt loc 1 a fost trecut în palmares, de data aceasta de la Narbonne.  

Marc a concurat și în cadrul columbodroamelor internaționale. Spre exemplu, a câștigat mașina oferită ca premiu în cadrul a două ediții ale faimosului columbodrom One Million Dollar Race din Africa de Sud. Iar în 2000 a câștigat și cursa olimpică din Kaapstad.

Marc a făcut câteva investiții spectaculoase de-a lungul carierei sale. Spre exemplu, a cumpărat întreaga familie de porumbei de Raw-Sablon în 2002, alături de prietenul său Erik Limbourg. Dar și-a dorit enorm să câștige și un titlu olimpic într-o bună zi, iar mult râvnitul trofeu a fost obținut în 2006 cu porumbelul Special Man. Acesta a fost campion olimpic la Dortmund în 2009. A fost și locul 6 Nat. KBDB Fond 2008 și locul 4 ”Golden Ring” fond în același an. Apoi, locul 1 Fond Club Lokeren și locul 104 Nat. Barcelona din 11,484 porumbei, locul 246 St. Vincent din 7,515 porumbei.   

Să o punem la socoteală și pe fenomenala NIQ (BE06-4140181). Aceasta a ocupat locul 104 Nat. Barcelona din 11,484 porumbei. Între timp, sora ei Leen (BE08-4255148) s-a clasatpe locul 1 Int. Narbonne 2010.

Când s-a desfășurat licitația totală a lui Erik Limbourg din 2009, Marc l-a achiziționat atunci pe cel mai scump porumbel vândut vreodată într-o licitație publică: Eagle Eye. Acest porumbel excepțional a fost locul 4 Nat. KBDB Fond și campion olimpic al categoriei All-round (General).

Marc a mai deținut un porumbel as în 2015: Johan 275 (BE12-4313275), care a fost locul 3 Nat. KBDB Fond, la nivel provincial ocupând locul 1 KBDB Fond 2015. În clasamentul Pipa din același an, porumbelul respectiv a ocupat locul 1 din 5 etape de fond, iar astăzi este bunicul locului 7 din finala Grand Prix Thailanda și locului 2 As-porumbel One Loft Special 2018.

Un alt porumbel olimpic creat de Marc a fost Bold Eagle (BE14-4068054), participant în 2017 la Olimpiadă, câștigător și al locului 13 Nat. KBDB Fond Maturi în 2016. Porumbelul a urcat și pe prima treaptă a podiumului ”Golden Ring” Fond în 2016, iar în 2015 a fost medialiat cu argint în cadrul aceleiași competiții. Bold Eagle este și tatăl mai multor porumbei de top, cum ar fi 711/17, locul 18 Nat. Aurillac din 3,886 porumbei, și al lui 165/17, locul 22 Nat. Chateauroux din 5,209 porumbei.

Sezonul 2019 a fost similar cu cel din 2018, cumulând 20 (!) de victorii. Una dintre acestea a fost locul 1 zonal Tulle, dublată de locul 2 zonal Souillac. Iar cireașa de pe tort a fost locul 4 Nat. KBDB Fond, titlu obținut de masculul roșu Double Remco (BE18-4164005)

imagine

Acest mascul și-a trecut în palmares și ”Gouden Ring” la categoria Fond în 2019. Iată cum arată topul clasărilor în 2018, ca pui:

Bourges:

Club 1/599     
Prov. 28/4,900
Nat. Zone 272/7,514
Nat. 1138/23,854

 

Chateauroux:

Club 20/291
Prov. 219/3,206
Nat.  1611/17,281

 

Palmaresul din 2019:

 

Souillac:

Club 1/85
Nat. Zone 2/1,164
FVOV 10/911
Nat. 29/4,056
 

Tulle:

Club 1/81
Nat. Zone 1/2,085
FVOV 21/1,353
Nat. 62/7,155

 

Aurillac:

Nat. 227/3,584
Nat.Zone 75/1,009

 

Între timp, Marc a bifat deja peste 100 (!) de victorii provinciale. Și să nu uităm de faptul că din crescătoria lui se aprovizionează cu material genetic de top și alți crescători. Spre exemplu, Jos Thoné, care a obținut rezultate frumoase cu a sa Kirin, o femelă care provine din linia lui 801 Aelbrecht. Kirin a obținut deja 10 locuri de 1, printre care și locul 1 Nat. Brive.

 

Masculii văduvi, femelele și puii

Marc începe sezonul cu o echipă formată din 50 de masculi văduvi, aproximativ 40 de femele zburate la văduvie, 200 de pui și aproximativ 35 de cupluri la reproducție. Porumbeii sunt împerecheați la sfârșitul lunii noiembrie și cresc prima serie de pui. O a doua serie de pui nu mai există. Primele antrenamente se desfășoară la începutul lui aprilie. Dacă vremea permite, iar văduvii sunt duși până la 60 km timp de 14 zile. Masculii și femelele sunt lăsați împreună 30 de minute înainte de îmbarcare. După concurs, partenerii stau împreună până a doua zi. Antrenamentul se desfășoară dimineața, între 7:00 și 8:30, iar porumbeii sunt obscurizați din ianuarie până în mai. Marc a abordat metoda văduviei clasice, deși are în mânecă câteva trucuri pentru a-și motiva porumbeii și mai tare.

Femelele zburate la văduvie sunt împerecheate și ele la sfârșitul lui noiembrie și pot cloci timp de 5 zile. Nici ele nu au parte de a doua serie de pui și sunt separate în aprilie, după care încep antrenamentele până la 60 km. Participă la etape pe distanțe cuprinse între 200 și 1000 km. Cuplurile nu stau mai mult de 5 minute împreună înainte de îmbarcare. După sosire, pot sta împreună până a doua zi dimineață. Femelele nu se împerechează între ele și acest lucru se datorează rolelor cilindrice instalate pe podea, care împiedică porumbeii să se așeze. Femelele nu sunt obscurizate.  

Concursurile cu puii nu sunt principalul obiectiv al lui Marc. Cei peste 200 de pui sunt reproduși în 3 serii și sunt înțărcați la vârsta de 21 zile. Masculii și femelele sunt ținute la comun. Puii sunt obscurizați din ianuarie până pe 21 iunie, după care beneficiază de lumină suplimentară până la sfârșitul sezonului. Puii se antrenează o singură data pe zi, imediat după văduvi. Urmează același regim de antrenament. Ușa culisantă e introdusă spre sfârșitul lui iunie, iar masculii sunt ținuți separați de femele în timpul îmbarcării. Sunt duși la antrenament de 3 ori pe săptămână, după care partenerii pot sta împreună o jumătate de oră. Nu se aplică nici o altă metodă de motivare.

 

Repetarea ciclului

Porumbeii din Temse primesc o combinație de amestec BEYERS Superdietă și Long Distance. Majoritatea acestor porumbei este îmbarcată săptămânal, fondiștii fiind îmbarcați la fiecare 2 sau 3 săptămâni. Porumbeii care sunt angajați la etapele de maraton fac excepție, aceștia fiind îmbarcați cel mult o dată la 3 săptămâni. Păsările de fond care sosesc din cursă sâmbăta primesc amestec de hrană ”Long Distance” de la BEYERS, iar în apă electrolit. Aceeași porumbei sunt hrăniți duminică, luni și marți cu amestec 100% Superdietă. În apă, li se administrează următoarele produse: două zile electrolit și Herba Zyma, alte două zile electrolit și Wonder Pigeon, alte două zile electrolit, apoi suc de usturoi și ceai încă două zile. După care programul revine pe ziua 1. Hrana porumbeilor constă în 50% amestec sport și 50% amestec superdietă miercurea, joia, vinerea, sâmbăta și duminica. În ziua îmbarcării, suplimentar, un pumn de alune.

 

Omul în halat alb

Medicul veterinar trece pe la voliere în fiecare lună. Porumbeilor lis e administrează un comprimat împotriva tricomonozei sau picături galbene după fiecare etapă în care au petrecut două nopți în mașină. Sezonul trecut, nu au primit nimic împotriva infecțiilor respiratorii deoarece acestea nu au afectat porumbeii. Dacă porumbeii trebuie să stea mai multe zile în mașină pe caniculă, atunci li se administrează un comprimat de Appertex (împotriva coccidiozei). Ca urmare a procesului strict de selecție, în rândul puilor aproape că nu se mai înregistrează nici un caz de răceala ochiului. Iar în rarele cazuri când izbucnește adeno-coli, durează numai câteva zile până un tratament corespunzător începe să-și facă efectul.

 

O construcție grandioasă

Primul etaj al acestei prestigioase crescătorii are 70 metri lungime și reprezintă locul unde sunt cazați zburătorii maturi și puii. Deasupra compartimentelor de zbor se află cele de reproducție, care se întind pe o lungime de 40 metri. Restul de 30 metri sunt folosiți ca spațiu de birouri și de lucru. 

Deasupra compartimentelor de zbor se află un acoperiș imens, în două ape, care asigură o ventilație corespunzătoare și mult aer proaspăt. Fiecare compartiment dispune de un tub de ventilație pentru a asigura circulația aerului. Crescătoria este echipată cu încălzire prin pardoseală, la care se adaugă un higrometru pentru a obține o temperatură plăcută și un aer uscat în permanență. Încălzirea prin pardoseală este folosită tot timpul anului. Boxele din fiecare compartiment sunt prevăzute cu bandă transportoare, iar porumbeii stau pe grătare din lemn. Obscurizarea poate fi setată automat și există jaluzele automate, astfel încât ferestrele pot fi lăsate deschise zi și noapte în lunile toride de vară. Această crescătorie are și un standard de curățenie riguros și dispune și de un sistem de evacuare a particulelor de parf. Fațada secțiunii de zbor e prevăzută cu mai multe trape de aterizare pe toată lungimea ei și sunt montate 60 de antene Bricon, astfel încât fiecare sosire e înregistrată corespunzător.    

 imagine

Palatul porumbeilor din Temse

 

Selecția finală

Echipa de zbor inițială este formată din aproximativ 90 de porumbei maturi și yearlingi și cam 30 (30%) dintre ei trec de testul selecției. Porumbeii sunt selectați exclusiv pe baza rezultatelor, deci trebuie să presteze bine la nivel provincial și național dacă vor să rămână la bord. Toți puii rămași după concursuri vor face parte din echipa de zbor. Selecția începe abia din momentul când devin yearlingi. Lui Marc îi plac porumbeii care arată mediu la mână, dar cu aspect inteligent și pune accent doar pe rezultatele lor. Și nu sunteți de acord că un porumbel urât pare din ce în ce mai frumos cu cât performanțele sale devin mai bune?  

Consangvinizarea strânsă, de genul tată x fiică sau mamă x fiu se aplică adesea pentru a obține produși destinați compartimentului de matcă, deși aici se aplică o selecție și mai dură deoarece prin această metodă se obțin multe păsări inferioare calitativ. Sușa lui Marc se bazează în linii mari pe porumbeii De Raw-Sablon / Aelbrecht: Eagle Eye, Bold Eagle și Johan. Iar în linia lui Rockefeller, locul 1 Nat. KBDB General 2018 a investit recent. Echipa are toate motivele de a fi extrem de ambițioasă și în sezonul următor, țintind campionatele naționale, titlurile de porumbel as și, de ce nu, o victorie națională. În fiecare sezon, Marc se bazează pe e sprijinul îngrijitorilor Luc Buyl și Andre Moonens.

Sezonul 2018 a fost unul extraordinar pentru “ROCKEFELLER” BE17-4094340, acesta câștigând locul 1 Nat. KBDB General.

Topul clasărilor arată în felul următor:

Narbonne

Club 3/97
Prov. 29/624
Nat. 92/3,017

 

Limoges

Club 1/154
Prov. 77/2,138
Nat.Zone 28/2,510
Nat. 187/7,236
 

Brive

Club 1/40
Prov. 23/811
Nat.Zone 4/1,187
Nat. 72/4,384

 

Chateauroux

Club 11/434
Prov. 65/5,209
Nat.Zone 206/8,486
Nat. 569/27,081

 

Bourges

Club 3/303
Prov. 55/3,886
Nat.Zone 61/6,920
Nat. 266/19,133

 

Vierzon

Club 6/357
FVOV 170/3,854

 

Autor: Bart Nies

Sursa text și foto: pipa.be

Mai jos, vizita pe care echipa Porumbei360 i-a făcut-o campionului belgian în 2018.