Marian Clipea s-a apucat de columbofilie prin anul 2007, iar peste numai un an, în 2008, a fost cel care a ocupat locul 1 în expoziția națională UCPR, la categoria viteză pui, cu cinci locuri de 1. Locuiește, crește și-și antrenează porumbeii în Dâmbovița. Deși 40 la număr, porumbeii săi au toți origini celebre și aparțin marilor crescători ai lumii – dar asta nu-i destul pentru a-i selecta, ci, după cum spune columbofilul „porumbeii care ajung să intre la mine în coteț trebuie să fi obținut chiar ei, înainte, niște rezultate” și trebuie să-și mențină forma, cu ajutorul produselor de calitate pe care Marian Clipea le administrează porumbeilor săi.

imagine

Ați obținut de curând locul 1 la Lublin. Cum s-a desfășurat?

Eu am câștigat locul 1 la etapa Lublin, pe lansare. Etapa a avut loc la Dâmbovița, la UCPR, iar clubul se numește „Nae Mihăilescu”. Distanța la Lublin a fost de 718 kilometri, numărul de porumbei 3938, iar numărul de columbofili participanți a fost de 298. Noi am câștigat cu titulatura „Clipea Marian Eduard”; Eduard este fiul meu.

Ce puteți spune despre porumbelul câștigător?

Porumbelul câștigător se trage dintr-un porumbel de Hooymans, din Olanda, soră cu locul 1 Balkanic Fair-Play. Perechea porumbiței este tot de la Hooymans – pereche locul 1 As, columbodrom Rusia (eu am avut locul 1 acolo la columbodrom) – deci tatăl se trage tot dintr-un porumbel de Hooymans.

De unde sunteți și de cât timp v-ați apucat de performanță?

De performanță în anul 2007, iar în anul 2008 am fost cel care a ocupat locul 1 în expoziția națională UCPR, categoria viteză pui – cu 5 locuri de 1, cu un punctaj de 17 puncte. Porumbelul de atunci are seria 908004. Eu, spre deosebire de alți columbofili, reușesc să ating performanța mai mult în columbodroame și, deși eu lucrez numai cu produse Beyers în campionat, în columbodroame depinde de fiecare organizator cu ce lucrează.

imagine

imagine

imagine

Aveți etape preferate la zbor?

Da, înainte le preferam pe cele de viteză, dar acum m-am îndreptat mai mult spre cele de fond și demifond.

Câți porumbei aveți la lotul de zbor, momentan?

Lotul meu de zbor are 10 porumbei, iar toți porumbeii mei sunt, la număr, 40.

imagine

imagine

Aveți porumbei și de la crescători celebri, sau doar linia dumneavoastră?

Toți 40 sunt numai de la crescători celebri – de la Janssen, de la Eros Carboni – Italia, de la Weitendorf, care a luat în columbodrom locul 5 și 6 – a costat cam 2.000 – 2.500 fiecare porumbel. Numai anul acesta am cumpărat, spre exemplu, 4 porumbei din columbodroame – sunt Kubacek, din Cehia, o porumbiță care a fost locul 1 în olimpiadă, în anul 2011, (02772011-11-28), iar tatăl este fratele locului 1 din China, în anul 2007, pe nume Tonis, Koherman, care e locul 1 și am dat 2.000 la Balkanic Fair-Play – a fost locul 1 As și locul 2 în finală (NL08-1303352) – la columbodrmul din Dâmbovița, la Balkanic Fairplay, a fost, din nou, locul 1.

Ce alte criterii de selecție mai aveți porumbei? Este destul ca aceștia să aparțină columbofililor celebri?

Nu. Selecțiile făcute de mine au la bază faptul ca porumbelul care intră la noi în coteț să fi făcut deja ceva. Eu nu merg pe baza că cineva a făcut ceva, tatăl sau mama lui, ci vreau ca el personal să fi făcut. Acum, spre exemplu, am băgat porumbei în columbodromul din China, am băgat în Africa la Million Dollar Race o echipă, împreună cu porumbei360.ro sub denumirea de TEAM PIGEONS360.COM și o altă echipă singur; o echipă în Anglia, unde locul 1 e 20.000 de lire și am mai băgat o echipă de porumbei la Sofia, în Bulgaria și aici, în România, la Balkanic Fair-Play.

imagine

imagine

Ce metode de zbor practicați, ce sistem preferați?

Sistemul natural. Niciodată nu am lucrat cu văduvie, pentru că am încercat să îmi fac porumbeii sportivi – să las sângele de porumbel să fie valoarea lor pură și eu doar să-i antrenez și mențin cu produse de calitate.

imagine

Ce produse folosiți pentru menținerea porumbeilor?

Numai produse Beyers. Tot ce este am, toată gama. Am hrană, am toate produsele - Vandenabelle, Koopman, recuperare si vitaminizare – toată gama Beyers și sunt foarte mulțumit de ea.  

Ce drumuri zboară înainte de marile etape, cum îi antrenați?

Fac multe antrenamente – îi duc la 100 de kilometri, chiar și la munte. Pentru că în Ucraina nu mai avem voie, din cauza gripei aviare, acum zburăm pe munte, în Polonia. Am porumbei mai tineri și eu lucrez cu ei la multe pariuri – la fiecare etapă pariez, ca la pariuri sportive – ori dau banii, ori îi iau. Cu mine mai pariază un columbofil – Nicoară Mihai, care are peste 50 de locuri 1 în expoziții, dar el nu prea este adeptul promovării, deși este printre cei mai buni columbofili ai României, la momentul actual.