Marius Constantin este din Titu, Județul Dâmbovița. De performanță cu porumbeii s-a apucat „prin anii 2006-2007, deși de columbofilie am început să mă apropii prin 2005 – să zbor porumbeii, să le acord atenție mai multă. În 2007 deja aveam rezultate, locuri bune în competiții, porumbei în expoziții și chiar și în columbodroame”. Chiar dacă s-a lăsat de columbofilie o perioadă, a avut mereu echipe în columbodroame, care s-au dovedit a fi și câștigătoare, iar anul acesta a reușit deja prin antrenamente, prin motivare și prin administrarea produselor Beyers, să-și transforme porumbeii tineri în campioni care ocupă primele locuri din listele cu rezultate finale.

imagine

Ați obținut, de curând, un loc 1 în finala din Grecia, la Derby Halkidiki.

Da, la columbodrom. Distanța etapei a fost de 275 de kilometri. Porumbelul câștigător se trage din columbodrom, dintr-o femelă de Markus Sollner și dintr-un mascul de Altmiks Soudy. Am mai obținut anul acesta câteva locuri 1 – destul de multe, de fapt. La majoritatea etapelor de aici, de la mine din protocol, am câștigat locul 1. Spre exemplu, chair și de săptămâna trecută am un rezultat important – un loc 3 pe protocol aici, la o etapă de maraton.

imagine

imagine

imagine

imagine

 

Preferați anumite etape?

Tind spre viteză-demifond, dar am jucat și câțiva porumbei la cele de fond și maraton. Porumbeii mei sunt niște porumbei tineri, la un an de zile – yearlingi. Nu am putut să joc la maraton porumbei tineri – am jucat doar câțiva, pot spune că am încercat.

imagine

imagine

Câți porumbei aveți acum la lotul de zbor?

Aproape 35 de porumbei, maxim. Nu am foarte mulți. Am luat porumbeii de la zero; am început anul acesta cu alți porumbei, deci lotul meu este format numai din porumbei tineri.

În funcție de ce criterii îi selectați; țineți cont de origini, aveți porumbei de la crescători celebri?

Da, toți porumbeii mei sunt cumpărați din afara țării – am numai nemți, olandezi, belgieni – nimic din România. Am mulți porumbei luați din columbodrom. Nu am o linie personală pentru că am stat o perioadă de aproximativ trei ani de zile, în care nu m-am mai ocupat de porumbei deloc, pentru că am fost plecat din țară și prin urmare, am fost nevoit să iau totul de la început, cum s-ar spune.

imagine

V-ați apucat de columbofilie din nou la începutul anului acesta?

Concret, de anul trecut, de cînd am început să zbor din toamnă cu puii. Am avut chiaratunci trei rezultate foarte bune – un loc 1 pe lansare la pui, un loc 1 și 2 pe lansare la o etapă de viteză și totul a fost foarte bine.

Aveți anumite metode de motivare?

Porumbeii mei zboară numai la văduvie.

Puii câte zile au când îi angajați la etapă?

Normal, după a treia pană – când o schimbă, îi și angajez la concurs. Dacă nu au trei pene schimbate, nu-i bag. Au, prin urmare, cam 30 de zile – o lună, o lună și ceva. Unii sunt mai mari, unii mai mici, dar niciunul nu participă dacă nu are cel puțin trei pene schimbate.

Zboară anumite drumuri înainte de marile etape?

Da, zboară 4-5 antrenamente și între etape la fel – au cel puțin două antrenamente pe săptămână, la 30-40-50 de kilometri, după posibilitate – când pot și când am timp să-i duc eu.

Ce produse le administrați porumbeilor?

Mâncarea e cea mai importantă – e 100% Beyers. Numai mâncarea asta o folosesc. Am început cu ea anul acesta și mi se pare o mâncare foarte bună, față de ce am folosit anterior. Mâncarea de la Beyers e mâncare curată, naturală, fără absolut nimic în ea – eu asta încerc să fac, să-mi țin porumbeii cât mai naturali. Am, spre exemplu, de la Beyers, mai multe tipuri de mâncare. Pentru văduvi, la concurs, anul acesta am folosit mâncare Koopman, Sport Light, Gaby Vandenabeele –  adică mai multe feluri de mâncare. Când vine vorba de produse de condiționare, și ele sunt, în mare parte, tot de la Beyers.

imagine

Rezultate competiții

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

imagineimagine

imagine

imagine

imagine

Rezultate crescători

imagine