Mircea Robaș are porumbei de când se știe și spune că i-au plăcut tot timpul, fără vreun motiv anume. De performanță s-a apucat în anul 2010, cînd a început să și concureze. Deși n-a trimis porumbei în columbodroame și nici nu și-a înscris porumbeii la competiții naționale, spune că participă mereu la zborurile Asociației Județene Columbofile „Voiajorul”, din Satu Mare, și știe că are parte numai de concurenți cu renume printre columbofilii români, iar faptul că mai mereu se află în topul clasamentului nu-l face decât să fie mândru de lotul său de zbor și mulțumit de produsele Beyers, pe care a început să le folosească.

imagine

imagine

Cu ce locuri obținute în competițiile la care-ați participat de-a lungul vremii vă mândriți?

În anul 2013 îmi amintesc că am câștigat un concurs care a fost pe bani – așa a avut premiile. Atunci a fost o etapă de fond, desfășurată pe zona de Vest, pe nouă județe, în total; am câștigat atunci 770 de Euro. Concursuri pe bani nu prea sunt; așa că acesta de atunci mi-a rămas în minte.

Anul acesta la ce competiții ați participat?

Am participat la toate zborurile Asociației „Voiajorul”, din Satu Mare. Acum, în 2017, am avut cel mai bun an al meu de cînd zbor eu porumbei. La crescător am câștigat Locul 1 Viteză Crescător, Locul 1 Demifond Crescător, Locul 1 General Crescător și Locul 1 Fond Crescător.

Aveți porumbei de la crescători celebri, sau aveți linia dumneavoastră?

Majoritatea porumbeilor mei sunt de la Olimpiu Nagy – zbura în tandemn cu fratele lui, Claudiu Nagy – au fost vicecampioni naționali amândoi, iar el campion național în anul 2013 – crescătorul anului. Au mai avut rezultate în top trei național. Eu am avut în top trei național numai la campionatul copiilor, unde joc cu cele două fete ale mele. Una dintre ele are 15 ani și cealaltă are 10. Anul acesta am jucat numai pe numele lor; ele două sunt cele care au concurat.

imagine

imagine

imagine

Câți porumbei aveți la lotul de zbor?

În prezent am 45 de porumbei și puii de anul acesta, cu care am să mai rămân. Am avut o etapă acum, pe 4 octombrie - o etapă de pui. Am un lot de 80-90 de porumbei în primăvară, când începem zborurile.

Ce drumuri preferate aveți?

Viteză demifond și fond general – atât. Doar aici joc. Mai concurez, de fapt, și la maraton, uneori, dar fără rezultate.

Ce metodă de zbor practicați?

Văduvia. Zburăm ambele sexe - și femelele și masculii. Anul acesta chiar am adoptat un stil nou de văduvie.

Ce îl diferențiază de cel vechi?

Zboară ambii parteneri – când vin acasă îi las tot timpul împreună până seara, după care îi despart. Ei nu se văd niciodată înainte de etapă, ci numai cînd se întorc de la concurs, după ce vin acasă.

Aveți vreun antrenament special pentru porumbei, zboară anumite distanțe înainte de marile etape?

Da. Începem treptat – cu 10 km, 20, 30, 50 – pînă la 80 de km. Îi duc eu; înainte de prima etapă avem mereu 8 sau 10 antrenamente, cum ne permite timpul.

Puii la cîte zile îi angajați la prima etapă?

Eu, în general, pun în pereche mai repede lotul de zbor, iar la prima etapă nu mai am deloc pui. Am deja o săptămînă sau două de văduvie. Prima oară însă cresc un pui – îi împerechez și fiecare pereche crește cîte un singur pui.

Ce mâncare administrați porumbeilor? Ce tip, cum le combinați?

Înainte foloseam altceva, dar anul acesta am început să folosesc Beyers. Și nu doar mâncare am de la ei, ci și produse. Am folosit si cealalta gama, de la Vet Schroeder Tollisan: Tolliamin si Kombi Mischung pentru tratamente; dar de mâncare am fost super-mulțumit. Nu cred că voi mai folosi o altă mâncare de acum înainte.

Cum o administrați?

De două ori – dimineața și seara.

Ce tip de mâncare aveți?

Cred că le am pe toate. Mi-au plăcut foarte mult, cred că e cea mai bună mâncare care există pe piață. Am Koopman, am Sport Energy, Sport Light și mai am Diet – eu Diet Special folosesc foarte mult. Sunt super mulțumit!

Ce schimbări ați observat la porumbei, în urma folosirii produselor Beyers?

Rezultatele din anul acesta.

 

PREZENTARE CEI MAI BUNI PORUMBEI:

Cel mai bun porumbel din 2017 – Femelă din anul 2015, seria 242472, Locul 1 Viteză – matur, Satu Mare – etapă pe județ. Porumbel 100% de la Olimpiu Nagy.

Celmai bun porumbel la tineret, din 2017– Locul 1 pe Satu Mare, etapă de fond - a venit cu 10 minute avans. Seria 3009702, a cîștigat în 2017 – As Speed tineret – Locul 1, Satu Mare, general tineret Satu Mare – Locul 1