Prima ediție a Expoziției Provinciale U. C. P. R zona Est și Sud-Est 2018 s-a încheiat cu succes. Peste o sută de crescători din Moldova s-au reunit, în perioada 23 - 25 noiembrie, la Dărmănești, județul Bacău, pentru a-și prezenta cei mai buni porumbei, dar și pentru a schimba opinii și sfaturi cu cei cu care împart aceeași pasiune. În semn de respect pentru sărbătoarea anului - Centenarul Marii Uniri - în deschiderea expoziție, columbofilii prezenți au intonat imnul național "Deșteaptă-te române!". Seara, în cadrul festivității de premiere, s-au acordat peste 100 de trofee, s-a cântat, s-a dansat și s-a făcut o promisiune: evenimentul va fi o tradiție și se va organiza, de acum înainte, și în anii următori.
Expoziția Provincială U. C. P. R zona Est și Sud-Est a început la ora 09:00 și a fost deschisă de Emil Bondilă, președintele Uniunii Columbofililor Profesioniști din România. Acesta a mulțumit crescătorilor prezenți și autorităților locale, care au fost de acord să sprijine evenimentul: "Mulțumesc tuturor pentru participare. Îi mulțumesc, de asemenea, primarului Constantin Toma, al orașului Dărmănești, pentru că ne-a pus la dispoziție această sală. Ne dorim să facem din acest eveniment columbofil o tradiție și să-l organizăm în fiecare an, pentru toți locuitorii și crescătorii zonei Moldova". Evenimentul a continuat, apoi, cu intonarea imnului național și cu câteva cuvinte din partea primarului și a organizatorilor.
"Vizitatorii au fost foarte receptivi, pentru noi chiar au fost o surpriză"
Numărul mare al vizitatorilor și reacțiile pozitive ale crescătorilor de porumbei despre această expoziție i-a surprins și pe organizatori, care au recunoscut că înainte de eveniment au avut ceva emoții. "Totul decurs totul așa cum ne doream. Au participat peste o sută de crescători la peste 70 de categorii. Au fost în jur de 400-450 de porumbei și i-am premiat pe primii de la fiecare categorie, porumbei care au obținut în medie 40-45 puncte de penalizare, dar precizez că au fost categorii la care porumbeii au avut un punctaj mai mare și la altele, un punctaj mai mic. Vizitatorii au fost foarte receptivi, calzi, pentru noi chiar au fost o surpriză. Vorbim de 300 de vizitatori, ceea ce, zic eu, este foarte bine. La masa festivă au fost aproximativ 150 de persoane, care, la fel, e un lucru foarte bun pentru noi. Suntem undeva pe la jumătatea numericului de la expoziția națională, dar trebuie să ținem cont și că la noi a fost provinciala, o zonă cât de cât restrânsă. Deci, nu a fost nu bine, ci foarte bine", a spus Dan Matache, președintele Clublui A. S. C. Voiajorul Tecuci, implicat în organizarea acestei expoziții.
Impresii despre expoziție: "organizare bună, cald în sală și stand-uri bine amenajate"
Vizitatorii prezenți la expoziție au apreciat organizarea în detaliu a evenimentului, mai ales că s-a ținut cont de amănunte importante, ignorate la alte expoziții de acest tip. "Per total, a fost un eveniment frumos, bine organizat. Mi-a plăcut că au așezat frumos în sală și că a fost cald. Sunt două aspecte importante, pentru că, vă spun sincer, am fost la alte expoziții și am înghețat de frig. Dacă vrei să vezi expoziția cap-coadă, să înțelegi ceva din ea, să analizezi o parte din porumbei, ai nevoie de câteva ore. Columbofilii cu adevărat pasionați sunt interesați de rezultatele porumbeilor, în special cei de Fond și Maraton, studiază puțin locurile I, II și III, vor să vadă ai cui sunt, ce zboruri au făcut, din ce numerice de porumbei, ce punctaje au... Durează cam 10 minute la fiecare porumbel și uite așa trec vreo cinci ore. Dacă nu ai căldură în sală, nu ai răbdare. Lași tot și pleci. Am pățit-o anul trecut la o expoziție, o sală de nici măcar jumătate cât aceasta de acum, fără căldură, totul înghesuit, de nu aveau loc să treacă câte două persoane printre stand-urile cu porumbei. A fost urât. Dacă te duci de două ori la o astfel de expoziție și găsești așa ceva, clar nu te mai duci apoi. Ca recomandare pe viitor, mi-ar plăcea să văd porumbei cu punctaje mai mici în expoziție, pentru că, dacă ajung mereu cei cu punctaje mari și columbofilii nu văd campionii, e ciudat, devin neinteresați", a povestit crescătorul de porumbei Elisei Eacobuță, prezent la Expoziția Provincială U. C. P. R zona Est și Sud-Est.
Comentarii articol
Nu sunt comentarii pentru acest articol.