În jur de 2350 de porumbei din zona de est și sud-est a țării vor participa la Derby Malta 2019. Aceștia vor fi colectați miercuri, 10 iulie, din centrele celor trei zone anunțate de organizatori, urmând ca sâmbătă, 13 iulie, să aibă loc lansarea. Echipa Porumbei 360 va răsplăti și în acest an performanțele columbofililor români, astfel că locurile 1, 2 și 3 de la această etapă, toate la nivel general (lansare), vor fi premiate cu produse de calitate de la Beyers și Dr. Peeters. De asemenea, va oferi crescătorului care va obține cele mai bune rezultate un porumbel al cvadruplului campion mondial Jos Thone.

Cele trei zone ale competiției, cu centrele de colectare aferente:

Zona 1 (Suceava, Botoșani, Iași, Neamț): Centrul Rădăuți - vor participa în jur de 750 porumbei

Zona 2 (Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați): Centrul Moinești - vor participa în jur de 600 porumbei
Centrul Tecuci - vor participa în jur de 500 porumbei

Zona 3 (Prahova, Buzău, Brăila, Ilfov, Călărași, Tulcea, Ialomița, Constanța): Centrul Mărăcineni - vor participa în jur de 400 porumbei

Centrul Drajna - vor participa în jur de 100 porumbei

Primii zece porumbei pe fiecare zonă vor fi prezentați cu probă video

"Primul columbofil de la Botoșani va avea 901 km, iar mai jos, la Tecuci de exemplu, sunt 1160 km. Cred că ultimul columbofil va avea în jur de 1300 km. Este același transportator de anul trecut, un băiat cu experiență. Clasamentul provizoriu și cel general va fi întocmit de Constantin Banu, membru C.N.S. al U.C.P.R. El va prelua și anunțurile telefonice, pentru a întocmi clasamentul provizoriu, și va întocmi și clasamentul definitiv", a precizat Dan Matache, președintele Asociației Sportiv Columbofile Voiajorul Tecuci, organizator al etapei Derby Malta. Porumbeii vor fi reclemați, iar pe toata durata transportului, mașina va fi însoțită de un membru C.N.S., care va ștampila suplimentar porumbeii pe aripă. Obligatoriu, primii zece porumbei pe fiecare zonă vor fi prezentați cu probă video. În momentul în care porumbelul ajunge în crescătorie, columbofilul va trebui să facă un video cu ștampila de pe aripă și îl va prezenta organizatorului.

Premiile etapei Derby Malta

Costul per porumbel este de 10 lei. Clasamentul se va întocmi atât pe fiecare zonă de distanță cât și pe general. Din încasările totale, după scăderea cheltuielilor de transport, banii rămași vor fi împărțiți pe zone, direct proporțional cu numărul de porumbei participanți pe fiecare zonă în parte. Se va premia cu o cupă+diplomă locul 1, 2, și 3 pe fiecare zonă, porumbei și crescători, iar pe concursul general (lansare), porumbeii vor fi premiați după cum urmează:

- locul 1: produse Beyers în valoare de 300 lei + produse Dr. Peeters în valoare de 160 lei

- locul 2: produse Beyers în valoare de 150 lei + produse Dr. Peeters în valoare de 125 lei

- locul 3: produse Beyers în valoare de 100 lei + produse Dr. Peeters în valoare de 75 lei

Locul 1 crescător concurs general (lansare) va primi un porumbel original Jos Thone oferit de www.porumbei360.ro.