Sergiu Vanani din Satu Mare a reușit să câștige locul 2 la Maratonul Berlin National 2018, cu porumbelul RO 16 – 603738. Este vorba despre o femelă rezultată dintr-un porumbel Ko van Dommelen și unul Jelle Jellema.  Rezultatul obținut nu este întâmplător, pentru că Sergiu Vanani acordă o atenție deosebită tuturor aspectelor ce țin de hrănirea, îngrijirea și antrenamentul păsărilor sale. „Este important ca porumbeii să fie foarte buni, să li se asigure sănătatea prin mâncare, minereale și două-trei produse de întreținere, cușcă foarte bună și antrenamente. Totul trebuie să fie perfect”, spune columbofilul.

imagine

imagine

La Maratonul Berlin National de anul acesta, s-au înscris la start 5875 porumbei si 637 de crescatori. „În zona Arad, Timișoara a fost vânt de  nord-vest, nu a bătut deloc tare. Porumbița mea - RO 16 – 603738 - a fost singura femelă care s-a rupt, reușind, astfel, să se claseze pe locul 2. A zburat la natural, după ce înainte de competiție, a stat pe ouă timp de zece zile. Antrenamentul: la o săptămână de la sosirea ei de la marton zboară 370 km, după șapte zile – 70 km, iar după trei zile – 50 km. În ziua îmbarcării: 70 km. De asemenea, în fiecare zi a zburat în jurul crescătoriei cam o oră jumătate, zilnic”, explică Sergiu Vanani.

imagine

„Folsesc doar produse Beyers, pentru că sunt mulțumit de ele”

În ceea ce privește hrana, acesta spune un singur nume: Beyers. „Eu am peste o sută de porumbei, dar doar cu 60 zbor. Îi hrănesc doar cu produse de la Beyers. Am mai spus-o și o mai spun: am luat această decizie abia după ce am văzut că cei mai buni maratoniști din Olanda le folosesc. Pentru zbor, le dau porumbeilor  Premium G. Koopman și Premium Super Energy (în ultimele zile), în concentrație 50%, 50% cu G. Koopman. În ultima zi le dau chiar 75% Super Energy și 25% Koopman. Am văzut că rezistă mult mai mult și vin mult mai legați decât înainte, când nu foloseam aceste produse. Pe lângă mâncare, am luat de la Beyers  și minerale pentru zbor – Urtica Chlorella, cu o combinație de alge marine. Pe lângă aceste produse am mai folosit, în ultimele trei zile, și un electrolit și chiar și minerale lichide – tot de la Beyers. Am mai folosit și drojdie de bere pe mâncare, tot de la ei. De asemenea, și în cazul puilor folosesc produse Beyers. În cazul lor, mâncarea e foarte importantă. Pentru performanță un pui nu trebuie să fie bolnav deloc. Dacă e bolnav, poți să îl notezi în caiet și vei vedea că nu va face performanță niciodată niciun pui care a avut probleme de sănătate. Eu sunt foarte mulțumit de produsele Beyers”. 

Sergiu Vanani: contează sănătatea păsărilor și puterea lor

Pentru cei care vor să câștige un loc bun într-o competiție națională, Serviu Vanani are un singur sfat: să țină cont de sănătatea porumbeilor. „Un porumbel poate fi mediocru, dar dacă este sănătos bate un porumbel de top care nu este 100% sănătos. Dacă avem sănătate, trecem la urmatorul pas - porumbei foarte puternici, selecționați foarte strict si doar cei mai buni zburatori vor rămâne și anul viitor în cușcă. Din nou însă, aici trebuie menționat că degeaba ai un porumbel ales în funcție de pedigree, dacă el nu moștenește foarte bine caracteristicile. Dacă ai trei-patru copii, nu toți învață la fel de bine – așa e și cu porumbeii. Ai opt pui dintr-un cuplu, dar nu zboară toți la fel de bine. În fiecare an dacă se naște un porumbel foarte bun, care nu se pierde și care trebuie, neapărat, să aibă și noroc, atunci ești un crescător norocos”, spune columbofilul din Satu Mare.