Columbofilul Sergiu Vanani e din Satu Mare și e adeptul curselor de maraton. Admiră crescătorii din țările occidentale și pe langa importul de porumbei cumpărați doar de la campionii mondiali din Olanda și Belgia, Sergiu a "cumparat și reteta succesului", faimoasele metode de motivare folosite de columbofili și ințelepciunea acestora de a crește porumbeii. Așa a ajuns ca de la începutul acestui an să administreze porumbeilor săi doar hrană Beyers și să încerce și alte produse din gama pe care, prin Porumbei360.ro, compania Beyers Belgium o pune la dispoziție crescătorilor români.
Ați avut un porumbel câștigător într-o cursă care a avut loc sâmbătă, pe 8 iulie, la Satu Mare. Cum s-a desfășurat?
Cursa se anunța ca fiind una destul de ușoara, cu vânt de Vest, până la mijlocul Cehiei și de acolo, cu vânt de Nord-Vest destul de puternic. A fost o cursă foarte favorabilă pentru cei de la Timișoara, Arad sau Oradea și mai puțin favorabilă pentru Satu-Mare, pentru că împingea porumbeii foarte mult în jos pe Ungaria și pe Cehia – un vânt de 30-40 km/h. Lansarea a avut loc la ora 6:25. Toată lumea a crezut că va fi o cursă ușoară, însă din păcate n-a fost tocmai așa; n-a fost chiar cum se anunța. Când au început să apară porumbeii, a apărut și ploaia în Satu Mare – fix când au sosit primii porumbei la Bihor; eram foarte dezamăgiți, pentru că pe ploaie porumbeii nu trec. Era o ploaie torențială și în timpul ploii, pe la jumătatea ei, când încă eram în cușcă, am văzut că am un porumbel. Era afară, ud leoarcă – era ora 19:44. A fost un porumbel curajos – a simțit că e aproape de casă și atunci a trecut prin ploaie, nu s-a oprit. A fost primul porumbel sosit pe Satu Mare. Următorul a sosit abia după aproximativ 25 de minute, cam pe la 20:10.
Ce puteți spune despre porumbelul câștigător?
Este un porumbel de pe linii mai vechi – jumătate este linia mea mai veche și jumătate linia unui crescător foarte bun care a zburat înainte în Satu Mare, domnul Man Simion. În momentul de față însă, din liniile respective, nu mai am nimic în cușcă. Între timp, m-am aprovizionat din Vest. Am trecut la porumbei mai puternici, de la marii campioni.
„Tot ce dețin, am de la crescătorii de top din Occident.”
De la ce crescători celebri aveți porumbei?
Am de la Jelle Jellema, care, după părerea mea, este unul dintre cei mai buni crescători care zboară la maraton (Jelle Jellema a castigat in 2017 Loc 4 International Barcelona, la una dintre cele mai grele editii din istoria concursului). De asemnea mai am de la un crescător foarte tânăr din Olanda, care este însă și foarte bun – anul trecut a câștigat două locuri 1 național – cred că a fost și primul crescător din istoria Olandei care a câștigat două locuri 1 în același an; se numește Frank Zwiers. Mai am porumbei de la Cor de Heijde, Patrick Delrue-Vanbruane, Mark van den Berg, Frans Bungeneers și Arjan Beens. Cam tot ce am,am de la crescătorii de top din Occident.
Este destul să luați porumbeii de la crescători celebri, sau trebuie și selectați? Dacă trebuie selectați, care sunt criteriile de care țineți cont?
În primul rând, dacă este să începem cu începutul, cel mai important lucru de care țin cont toți crescătorii celebri – este sănătatea păsărilor. Un porumbel poate fi mediocru, dar dacă este sănătos bate un porumbel de top care nu este 100% sănătos. Dacă avem sănătate, trecem la urmatorul pas porumbei foarte puternici, selecționați foarte strict, doar cei mai buni zburatori vor rămâne și la anul viitor în cușcă. Din nou însă aici trebuie menționat că degeaba ai un porumbel ales în funcție de pedigree, dacă el nu moștenește foarte bine caracteristicile. Dacă ai trei-patru copii, nu toți învață la fel de bine – așa e și cu porumbeii. Ai opt pui dintr-un cuplu, dar nu zboară toți la fel de bine. În fiecare an dacă se naște un porumbel foarte bun, care nu se pierde și care trebuie, neapărat, să aibă și noroc, atunci ești un crescător norocos.
Cum motivați porumbeii, ce metode preferați?
Încerc sa simplific cat de mult lucrurile din lipsă de timp. De aceea zbor la natural, pt. mine este mai ușor. Metoda este adaptată de la bunul meu prieten Frank Zwiers. Nu mă axez pe etapele scurte, nici pe cele de demifond sau de fond – ci exclusiv pe cele de maraton. Am doar porumbei de maraton și pe viitor nu intenționez sa abordez alte categorii. Porumbei zboară primele 5 etape toți începând cu 100 km până la 450 km. După care, la primul fond angajez doar porumbeii de un an, care trebuie să capete experiență, pentru că ei nu au stat două zile în camion până la momentul respectiv, ci doar una. Pe cei de un an îi zbor cam patru fonduri și pe cei care mă supără, îi angajez la ultimul maraton. Maturi (2 ani +) îi zbor până la demifond, la primul fond stau acasă, și de atunci intensific antrenamentele particulare. Îi duc personal cu mașina la 100 de km, sau la 120. După care peste 3 zile ii mai duc o dată la 70 de km – asta cam la trei zile înainte de primul maraton. Apoi, îi îmbarc direct la maraton. De asemenea mai realizez cam 3 antrenamente de seară, cu lansare doar după ora 9, cam cu două-trei zile înainte de îmbarcarea de la maraton. Realizez aceste antrenamente pt. ca porumbei să nu aibă tendința de a se opri, dacă e aproape de casă. Cam atat cu antrenamentele. Eu pun un accent foarte important, de care trebuie să ținem cont, anume mâncarea și mineralele.
„Mulți campioni din Olanda, care sunt printre cei mai buni la maraton, folosesc mâncarea și produsele Beyers.”
Aveți, pentru porumbei, hrană de la Beyers. Ce alte produse Beyers mai folosiți?
Am trecut la Beyers începând cu anul acesta, pentru că am fost sfătuit de către crescătorii din vest, dar pentru că m-am și documentat mult în prealabil – mulți campioni din Olanda, care sunt printre cei mai buni la maraton, folosesc mâncarea Beyers și produsele Beyers. Așa am decis și eu ca începând cu 2017 să folosesc Beyers. Pentru zbor mi-am luat Premium G. Koopman, pe care-o folosesc toți maratoniștii, iar în ultimele trei zile le administrez și Premium Super Energy, în concentrație 50%, 50% cu G. Koopman. În ultima zi le dau chiar 75% Super Energy și 25% Koopman.
Ce schimbări ați observat la porumbei?
Sincer, vă spun se vede o explozie de energie la porumbei și o mai mare anduranță – ei rezistă acum mult mai mult și vin mult mai legați decât înainte. Bineînțeles, pe lângă mâncare, am luat de la Beyers și minerale pentru zbor – Urtica Chlorella, cu o combinație de alge marine. Pe lângă aceste produse am mai folosit, în ultimele trei zile, și un electrolit și chiar și minerale lichide – tot de la Beyers. Am mai folosit și drojdie de bere pe mâncare, tot de la ei.
Puilor ce hrană le administrați?
Pentru matcă și pui folosesc tot de la Beyers, Olimpiade – o mâncare foarte bună, după părerea mea. Puii se dezvoltă foarte bine, pot să zic că n-am avut chiar niciun pui care să rămână mai mic; toți au crescut uniform și s-au comportat bine. În alți ani au mai fost probleme de sănătate, dar în anul acesta n-am avut nici o problema. Eu spun că se datorează și mâncării folosite – pentru performanță un pui nu trebuie sa fie bolnav deloc. Daca e bolnav poti sa il notezi în caiet si vei vedea ca nu va face performanță niciodată nici un pui care a avut probleme de sănătate. Sunt foarte mulțumit de produsele Beyers și chiar dacă e sa fiu sincer dacă ar fi ca cineva să facă reclamă celor de la Beyers, le-ar face foarte simplu. Eu am fost la foarte mulți crescători din Vest și am văzut că toți aveau sacii cu mâncare de la Beyers alături – una e să faci reclamă unui produs, și alta e chiar să-l folosești cu încredere. Nu l-ar folosi dacă n-ar fi observat o schimbare la porumbeii lor.
Pentru ce curse vă pregătiți de acum?
Pentru mine urmează ultima cursă din acest an, care este, totodată, și o cursă foarte importantă – Berlin Național. Vor fi 960 de km și se va desfășura pe 28 iulie. Sper să fie o etapă echitabilă din punct de vedere al vremi și, astfel, să avem și noi, Satu Mare, o șansă la câștig. În anii următori sper ca să ajung în top la nivel de lansare și nu doar la nivel de județ. Suuces tuturor participanților la Berlin Național! Vânt în pene tuturor!
Comentarii articol
Nu sunt comentarii pentru acest articol.