Are 29 ani, locuiește în județul Dâmbovița și este unul dintre columbofilii tineri ai României, care demonstrează că atunci când muncești mult, rezultatele nu încetează să apară. Se numește Sorin Cârstea, iar în 2018 a devenit Maestru al sportului columbofil, reușind să câștige șase premii naționale: locul 3 National Demifond Palmares 3 ani, loc 2 National AS Palmares 2 ani, locul 1 National AS Palmares 3 ani, locul 2 Crescător laureat, locul 1 As Expo 2018, locul 3 Demifond Expo 2018 și locul 3 Crescătorul anului Viteză. În 2019, va primi și titlul de Maestru Emerit al sportului columbofil. Cum reușește să obțină performanțe într-o zonă puternică, cu crescători de mare valoare, și ce produse columbofile folosește, citiți în rândurile următoare.
Sorin, când te-ai apucat de columbofilie și câți proumbei ai astăzi în crescătorie?
În 2010 m-am apucat serios, însă de mic copil am avut o relație specială cu aceste păsări minunate. Îmi aduc aminte că la un moment dat am văzut crescătoria unor vecini și mi-am adus aminte că avusesem și eu în copilărie porumbei. A fost ca o revelație, pentru că a doua zi l-am rugat pe bunicul meu să-mi construiască un coteț, pentru că eu deja mă pregăteam să aduc porumbei. Treptat, am luat porumbei de la mai multe persoane și mi-am transformat cotețul într-o crescătorie adevărată. În momentul de față dețin un număr de 130 porumbei, dintre care 30 perechi la reproducție. În compartimentul de reproductie dețin liniile Gaby Vandenabeele, Koopman, Leo Heremans, Van Loon, Jos Cools, Jan van de Pasch („Lowieke”), Janssen, Sangers, Drapa, Rudi Diels. Însă anul acesta mi-am oprit pentru reproducție și porumbei campioni de-ai mei.
Ce metodă de zbor folosești?
Concurez la văduvie totală, și masculi, și femele. Cred că este unul dintre cele mai bune sisteme de joc, cel puțin în crescătoria mea. Și porumbeii se pretează foarte bine la metoda aceasta. Îi antrenez foarte des, de două-trei ori chiar și 4 ori pe săptămână, însă distanțele variază în funcție de cum îi simt.
Folosești anumite produse columbofile sau o anumită hrană?
Da, folosesc toată gama de produse Beyers din anul 2017. Am citit foarte mult despre aceste produse, m-am sfătuit și cu prietenii mei columbofili și nu pot să spun decât că recomand tuturor crescătorilor să folosească cu mare încredere, pentru că sunt de calitate. Cel mai mult am folosit Amino Plus și Bioflorum Plus, din punctul meu de vedere cel mai bun probiotic. De asemenea, folosesc Condition Plus, Herba Zyma, Mineral Plus, Chromix și Energy Oil. Sunt foarte încântat de cum evoluează porumbeii după administrarea lor. Prețul este foarte ok față de ceea ce găsim pe piață la ora actuală, mă refer la acele produse despre nu știi ce conțin cu exactitate și nici ce administrezi porumbeilor. Chiar mă bucur că s-a gândit cineva să aducă produsele Beyers și în România.
Cum a fost sezonul 2018?
Aș zice ca în fiecare an, pentru că eu concurez într-o zonă foarte puternică și cu crescători de foarte mare valoare. Adică un an foarte dificil. Însă am muncit și, spun eu, am demonstrat că pot face față cu brio în acest campionat. Am îndeplinit toate criteriile pentru placheta de Maestru Emerit, urmează să o primesc anul acesta, și am avut 19 porumbei propuși pentru expoziția națională. Au intrat14 și am câștigat 6 premii naționale: locul 2 Crescător laureat, locul 1 As Expo 2018, locul 3 Demifond Expo 2018 și locul 3 crescătorul anului Viteză, locul 3 National Demifond Palmares 3 ani, loc 2 National AS Palmares 2 ani și locul 1 National AS Palmares 3 ani cu porumbelul 834471-2015 M. Este un porumbel reprodus din doi zburători de ai mei, tatăl campionului este reprodus dintr-un mascul de la Adrian Dobrescu și o femelă de la Ștefănescu Bibi, iar mama campionului, la fel, este o zburătoare care în anul 2014 a fost locul 14 National Demifond Yearling. Această femelă a fost introdusă la matcă anul acesta, ea a fost concurată inclusiv anul 2018, chiar și la etape de 650 km și 750 km, pe care le-a clasat. Din această pereche, un singur pui am scos și iată că a fost invincibil la categoria AS, dar și la alte categorii precum AS Viteză, AS Demifond, General, Super AS, Record, Demifond.
Ce alte premii reprezentative ai mai câștigat de-a lungul anilor?
Cred că cel mai reprezentativ trofeu este titlul de Maestru, câștigat anul acesta.
După cum se poate observa, eu concurez numai etape de Viteză Demifond, General și AS, toți porumbeii sunt formați de mine și reproduși în crescătoria mea. În anul 2016 am avut locul 2 National Viteză și locul 1 Expoziție UCP 2016, cu femela 0871112-2013, locul 2 National AS Yearling 2016 și locul 2 Nat as 2 ani, ambele cu masculul 834471-2015.
În 2017 am avut locul 3 National Demifond 2 ani, cu femela 834500-2015. Cu aceeași femelă am avut locul 3 Balcaniada 2017 Republica Moldova, reprezentând și lotul României.
De asemenea, cu același porumbel campion am mai obținut locul 3 National Demifond 3 ani, locul 7 General 2 ani și locul 7 lotul național General 2 ani. Porumbelul 834500-15 este soră de tată cu campioana mea de la Viteza 0871112-13 F. Tatăl lor provine din crescătoria domnilor Stănescu si Dobre din București. Este vorba despre mascul este 100% Gaby Vandenabeele, pe care cu orice femelă l-aș pune în pereche ar reproduce porumbei de top. Din acest mascul, în 2018 am avut patru semifrati în expoziție. Mama porumbelului 834500-15 a fost achiziționată de la prietenii mei Șerban și Neculăescu în anul 2014, la bază este 50% Gaby Vandenabeele și 50% Koopman. Bunica femelei 834500-15, porumbelul 570045-2008, a mai reprodus câțiva campioni în crescătoriile domnilor Cocos și Musat, Cazacu Alexandru, Petre Nicolae, Șerban și Neculăescu. Pe această cale, chiar le mulțumesc pentru această femelă.
Cu ce gânduri de pregătești de următorul sezon?
În anul 2019 pornesc cu gânduri mari. Vreau să-mi îmbunătățesc rezultatele și mai mult față de anul 2018, tocmai de aceea mi-am oprit toți porumbeii campioni la reproducție. Sper să reușesc si cu alți porumbei ceea ce am reușit cu aceștia. Tuturor crescătorilor doresc un an cât mai bun și cu rezultate pe măsură.
Comentarii articol
Nu sunt comentarii pentru acest articol.