Subiectul tratamentelor medicamentoase aplicate porumbeilor în perioada de repaus este unul delicat. Se vorbește în permanență despre utilitatea acestui demers, pe care unii columbofili îl consideră obligatoriu, părerile fiind însă împărțite. Dar cum majoritatea crescătorilor de porumbei caută să obțină rezultate cât mai bune în sezonul competițional, conștienți fiind că acestea nu pot fi adjudecate decât de exemplare perfect sănătoase, ”tratamentele de iarnă” devin un obiectiv de bifat în multe voliere cu pretenții. Fiecare crescător își creionează propria strategie de urmat, îmbinând experiența acumulată în domeniu cu sfaturile medicilor veterinari sau cu recomandările firmelor producătoare de medicamente.  

Este adevărat că un organism care nu suferă de nici o afecțiune nu are nevoie de tratament cu produse de sinteză. Însă cum ne putem da seama dacă un porumbel este 100% sănătos din punct de vedere clinic? Putem avea certitudinea aceasta bazându-ne doar pe capacitatea noastră de observație empirică? Întrebarea este retorică, iar răspunsul este de la sine înțeles: numai un examen amănunțit de laborator ne poate confirma sau infirma acest lucru. Chiar și așa, un medic veterinar specialist poate întâmpina uneori probleme în punerea unui diagnostic diferențiat, patologiile fiind extrem de complexe și nuanțate.  

În România, și în acest domeniu lucrurile au început să cunoască un progres evident, mulți crescători înțelegând însemnătatea aplicării unor tratamente țintite, prescrise de un specialist, în baza unor analize de laborator detaliate. Iar marele câștigător al acestei abordări va fi în primul rând porumbelul, care va beneficia astfel de tratament curativ eficient, strict pentru afecțiunea sau afecțiunile de care suferă. Dacă se va dovedi că suferă de ceva anume.

Desigur, ideal ar fi să prevenim, nu să tratăm, însă profilaxia a devenit și ea dificilă în columbofilia actuală, în special în rândul efectivelor de pui și tineri, acolo unde sistemul imunitar al păsărilor este supus unor virusuri și bacterii din ce în ce mai agresive și mai letale. Ba chiar sunt raportate din ce în ce mai des cazuri de îmbolnăviri inexplicabile ale porumbeilor maturi, situații cu care nici cei mai experimentați crescători nu s-au mai întâlnit până acum. Columbofilului nu-i rămâne decât să păstreze vigilența în crescătorie tot timpul anului, apoi să intervină imediat ce observă un declin al stării de sănătate în rândul porumbeilor. Și foarte important, să-și pună la punct o schemă clară de vaccinare a păsărilor, pe care să o respecte cu strictețe, folosind exclusiv vaccinuri cu eficiență dovedită și provenind de la firme producătoare de încredere.    

În cele ce urmează, redăm o schemă de aplicare a tratamentelor în perioada de iarnă, cu produsele create de legendarul doctor Peeters Norbert. Cu mențiunea că intervalul de timp și ordinea aplicării lor pot suferi modificări sau ajustări, în funcție de specificul fiecărei crescătorii. 

Toate produsele incluse în această schemă pot fi achiziționate de pe site-ul nostru, din secțiunea MAGAZIN. 


imagine