Prezentare crescător - Vasile CORDEANU 

Sînt din Vaslui și am început să zbor porumbei din anul 2009. Aș fi putut să încep de mai multă vreme să concurez, pentru că eu am porumbei în crescătorie de la vîrsta de 8 ani. O perioadă am fost ocupat – școala și facultatea nu mi-au permis, așa că nu m-am mai ocupat de ei foarte mult, însă din anul 2009 am început să concurez serios. Porumbeii cu care am concurat – ei erau de aici din sat de la bunicii mei, de la un profesor care i-a avut de la domnul Oslihgher Roland de la Iași. El a concurat la maraton în anii 1980 cu porumbeii ăia. Au rămas, apoi, din 60 de porumbei, în anul 2009, cînd am zburat cu absolut toți, doar 4 frați buni. Ei, din cei 4 frați am avut Locul 5 Național în 2010. Descendentii lor, mai exact nepoata locului 5 Național din anul 2010 este chiar campioana mea de anul acesta, Loc 1 National Palmares AS Maraton 3 ani.

imagine

Ce victorii v-ați adăugat în palmares anul acesta?

La nivel național, am cu porumbița 0101410 din anul 2012  Locul 1 Național Palmares 3 ani AS Maraton – acesta este cel mai bun porumbel la maraton la întreg nivelul țării. Cu aceeași porumbiță am mai obținut Locul 1 4 ani AS Maraton Palmares pe Provincia Moldova, plus Locul 1 3ani Maraton Extrem pe Provincia Moldova – tot cu aceeași porumbiță. Are trei locuri 1. Momentan, în istoria României s-a mai întîmplat să aibă domnul Cobzaru aceeași performanță cu porumbelul 059, care a fost și olimpic; mai are aceleași clasări, dar are locul 1 în Lotul Olimpic al României în anul 2015 – dintr-un total de 4 maratoane.

 

PORUMBEII DLUI. VASILE CORDEANU

F RO 1131766-2008 (bunica campioanei de anul acesta)

Locul 1 Jud Maraton 2010. Locul 15 Nat Maraton 2010

imagine

 

 

CAMPIOANA F RO 0101410-2012

Locul 1 Nat. Palmares 3 ani AS Maraton

Locul 1 Provincia Moldova Palmares 4 ani AS Maraton

Locul 1 Provincia Moldova Palmares 3 ani Maraton Extrem

Locul 1 Jud Record. 15000 km clasați

imagine

 

În afară de linia aceasta, de unde mai aveți porumbei?

Am cumpărat cîte un pui sau doi de la majoritatea marilor crescători din țară – numai din campioni.

Din străinătate nu ați adus deloc?

Am adus prima oară în anul 2009, de la Natural. Am luat o data 4 pui și abia reuseau sa zboare pana ce ieșeau din țară, așa că nu i-am mai ținut. M-au ținut ei pe mine în urmă doi ani. Am pierdut doi ani din viață dgeaba cu acei porumbei. Erau dezastruoși. Apoi, în anul 2011, am achiziționat o mamă campioană de la domnul Buțucanu și încă un mascul. În 2012 am mai achiziționat din campionii lui Lazăr Paraschiv o fiică și un frate cu campionii lui Lazăr Paraschiv de la maraton extrem. Am luat în ultimii ani numai de la campionii din țară – de la Preda Gheorghe am luat de la campioni, de la Asmarandei Florentin, de la Dorneanu...

Cîți porumbei ați avut la lotul de zbor, în sezonul acesta?

Am terminat cu 20 de porumbei, dar am început cu 35. Din cei 20, majoritatea au norme. Cinci dintre ei sunt cu AS Maraton – numai Maraton Extrem au clasat.

Ce metodă de zbor practicați?

Am practicat în 2015 văduvie totală – tot anul am ținut porumbeii separați; în schimb, ei clasau mult, dar clasau cu puncte și nu prea veneau în față. Înainte de 2015, la fel si dupa acel an, îi zbor numai la natural. Maratoanele mele sunt toate zburate numai la natural. Sunt împerecheați porumbeii la începutul lui aprilie, scot un pui, cresc un pui, apoi sunt despărțiți o lună cât sunt fondurile, și apoi sunt împerecheați la natural, sunt lăsați să zboare la maratoane.

Zburați porumbeii anumite drumuri înainte de marile etape, aveți vreun antrenament special?

Da, depinde – anul acesta i-am avut împerecheați mai devreme; am vrut să zbor după metoda lui Menne și i-am ținut mai în formă. Ii duceam pe unde mai aveam eu treabă. Chiar am pierdut un porumbel tare drag – fond 4 ani Maraton Palmares – 14500 de km clasați, avea 18 etape din 20 zburate clasate – toate de fond și maraton. L-am pierdut la un antrenament la Iași – era frate cu campioana. Era cel mai drag porumbel al meu, un roșu sânge foarte frumos. Am avut și oferte de 2000 de EURO pe el, mi s-au oferit și nu l-am dat. Eu am puțini porumbei – am 6 perechi la prăsilă, am 20 de tardivi și restul sunt cei despre care v-am spus că mi-au rămas de la zbor. Sunt foarte puțini și îi selectez așa, mai la sânge.

Ați înscris și în columbodroame?

Nu, numai la maratoane – prefer să-i văd eu cum vin acasă, să am eu satisfacția mea.

imagine

- Locul 6 Nat AS Maraton tineret

- 077925/2016. M

- Locul 1 Jud AS Maraton tineret

- Locul 1 Jud maraton tineret

imagine

- Locul 7 Nat palmares 3 ani AS Maraton

- 0287793/2013 F

- Locul 3 provincia Moldova palmares 3 ani Maraton Extrem

- Locul 2 județ - record de 14400 km clasați

- 11 Maratoane Clasate din 11 la care a participat

imagine

- Locul 1 județ record 2016. 4 ani Palmares Fond, 4 ani Palmares Maraton

- 0100094/12

 - Frate bun cu campioana 0101420/12

Știm că folosiți produsele BEYERS; ne puteți spune de cât timp ați început?

Da, chiar le folosesc – am început anul trecut. Am luat și mîncare, și produse. Am Electrolit Plus, Condition Plus și cam atît – nu folosesc multe produse, ci putine si foarte foarte bune. Ii țin cît mai natural, pentru că le trebuie rezistență, de aceea nu prea folosesc medicamente. În ceea ce privește hrana, am observat mai multe schimbări la ei de atunci și pînă astăzi. Mi-au plăcut foarte mult de la Beyers: Sport Energy in combinatie cu Long Distance. E foarte bună, îmi place mult și n-aș da-o pentru nimic în lume – îmi face porumbeii perfecți pentru maratoane. La Vaslui, eu am maratoane cu 1100 – 3 maratoane, unul de 1050, două de 1125 de km. Plus că ei au mai băgat și un mare fond, de 815 km. Prima dată porumbeii au zburat 600 de km, direct de la 200 de km  - deci, 600 km, apoi 815 km, apoi 1050 km și apoi două de 1125 km. Deci le-a trebuit energie maximă – de aceea folosesc Energy de la Beyers. Nu le mai rămîne nimic în urma zborului.

Ce efecte are hrana asupra porumbeilor, în timp?

Atunci cînd porumbelul înaintează în vîrstă  îl ajută și hrana. La zboruri te aștepți să nu mai fie el din 7000 locul 3 sau 4, sau locul 1 din 2000 pe județ - va fi undeva mai la mijloc, nu chiar ca în tinerețe. Constant tot va fi, pentru că forma fizică și-o păstrează – dacă e sănătos și-l hrănești cum trebuie. Locul 1 într-o competiție îl poate cîștiga și un porumbel fără minte; în schimb, mai multe locuri – 10 sau 5 pe concurs, le cîștigă un porumbel cu adevărat deștept. Am observat diferențe mari, în urma administrării hranei – păreau mult mai în formă. Eu le-am pus pe lîngă Energy si Long Distance pentru ca are porumb roșu; nu am nimic de ascuns. Concursul din mijloc e cel cu distanța cea mai mare și am zis că special pentru el trebuie neapărat porumb roșu din Long Distance și ENERGY de la Beyers. Anul acesta eu le-am dat zburătorilor mei Beyers tot anul – am avut cinci saci, și mi-au ajuns tot sezonul – trei luni, cît am zburat noi fonduri și maratoane.  A mers foarte bine, super bine – se vedea energia pe ei. Am fost foarte mulțumit.

imagine