Câștigătorul locului I la categoria Demifond+Fond Uman (Ucraina) aparține tandemului Vasile Găvan &Nicolae din Bolintin-Vale. Este vorba despre un porumbel mascul din 2017, cu origini Ludo Claessens (mama) și Jan Grondelaers (tată), care a clasat anul trecut 14 etape din 14 și care a obținut locul 3 județean Viteză Tineret și locul 1 județean As Speed Tineret. Din cei 12.371 de porumbei care au luat startul, acesta a reușit să ajungă primul acasă, înfruntând condițiile meteo dificile – cer înnorat și ploaie. „Pentru noi, e un rezultat foarte bun. Am angajat 39 de porumbei și am clasat 25 porumbei. Avem și locul trei la echipă și crescători, iar pe județ am avut tot un rezultat foarte bun – avem în primii 10 – 4 porumbei și în primii 20 – 7 porumbei”, a punctat columbofilul Vasile Găvan.

imagine

imagine

Secretul reușitei constă, potrivit crescătorului, în calitățile porumbelului de a zbura. „Arată foarte bine și are și origine bune. Mama porumbelului este din linia Ludo Claessens și face parte din porumbeii aduși de tandemul Nicolaescu&Adi acum câțiva ani pe o sumă foarte mare. 17.000 euro erau și atunci foarte mulți bani, dar și acum sunt. Nimeni nu le dădea nicio șansă, dar uite că la noi se pretează foarte bine, de doi ani de zile am început să zburăm la Fond cu ei și avem rezultate bune, deci pot să zic că rezultatul de acum nu a fost o întâmplare. La Uman, condițiile meteo au fost foarte dificile, a fost înnorat și a și plouat. O etapă grea chiar dacă porumbeii au venit foarte bine și cu o viteză mare”, a povestit Vasile Găvan.

imagine


„90% dintre produsele pe care le folosim sunt de la Beyers”


Despre porumbelul câștigător a mai povestit că a fost zburat la văduvie și că a fost antrenat, alături de ceilalți porumbei, de două ori pe săptămână: „Masculul a zburat la văduvie. Noi așa îi zburăm: trei etape la natural, iar după aceea îi separăm, trecem la văduvie și îi ținem astfel până la ultima etapă. Porumbeii sunt antrenați de două ori pe săptămână, marțea și joia, pe o distanță de 80 km, dar zboară și în jurul crescătoriei”. În ceea ce privește hrana și produsele de recuperare, porumbeii tandemului Vasile Găvan &Nicolae Cosoba merg pe mâna profesioniștilor: „90% dintre produsele pe care le folosim sunt de la Beyers. Le-am descoperit acum patru ani de zile și de atunci am rămas fideli aceleași mărci. Folosim în special Electrolit Plus, Herbazyma, Condition Plus – unul dintre cele mai bune produse, îi ajută foarte bine să intre în formă și să obțină performanțe... De asemenea, folosim și produse naturiste, precum mierea”.