Viorel Barbu are 39 ani, este din Pitești și este un mare pasionat de porumbei. I-a descoperit pe când era mic copil, în gospodăria bunicului său, și a prins drag de ei imediat. La început a avut doar câțiva, însă treptat numărul lor a crescut. A citit tot ce a găsit despre tainele columbofiliei, a interacționat cu diverși crescători, iar azi are propria crescătorie de porumbei. Chiar dacă se numește un „zburător de weekend”, Viorel Barbu a reușit să câștige, de-a lungul timpului, numeroase etape competiționale. Care este secretul lui, cu ce își hrănește păsările, cum le ajută să facă față unor competiții grele și cum este prima jumătate a sezonului competițional 2018, citiți în rândurile următoare.
„Pasionat de porumbei sunt din fragedă pruncie, cred că m-am nascut cu ei în sânge, în ADN”, așa se descrie Viorel Barbu. Motivul: pasiunea o moștenește de la bunicul său. „Primii porumbei i-am avut de pe la 4-5 ani. Îmi aduc aminte de cușca făcută de tatăl meu, undeva la streașina casei de la bunici. Pe măsura ce am crescut, pasiunea a crescut și ea. Astfel, am ajuns să am o crescătorie mai generoasă, undeva la 12m X 2.5m, unde conviețuiesc un număr de 40 de porumbei în compartimentele de matcă și undeva la 50-60 de zburători. Crescătoria este împărțită în cinci compartimente, două dintre acestea sunt destinate lotului de zburători, două destinate lotului de reproducție și un compartiment destinat puilor”, explică Viorel Barbu.
Atitudine de campion: „ca în orice sport, există învingători și învinși!”
„Ca sistem de joc folosesc zborul la natural, pe ouă false. Nu pot spune că îl prefer, dar fiind un zburător de weekend (crescătoria este situată la 60 de km departăre de casă, iar păsările le văd doar în weekend, uneori din două în două weekend-uri), consider că mă ajută să fac față cerințelor unui sezon competițional extrem de disputat. Activez în cadrul unui club columbofil destul de tânăr, Clubul Neacșu Marin - Șerboieni, dar cu adversari redutabili, maeștri naționali și multipli campioni naționali la diferite categorii de zbor, de aceea trebuie să încerc să mă ridic la nivelul lor. Uneori reușesc, alteori, nu. Ca în orice sport, există învingători și învinși! Totul este să fim capabili să strângem mâna celui ce ne-a învins și să ne ambiționăm mai tare”. În ceea ce privește hrana porumbeilor săi, Viorel Barbu spune că folosește produsele Beyers: „începând cu anul competițional 2017 am făcut cunoștiință cu câteva produse ale firmei Beyers. Am fost mulțumit de ele, iar în 2018 folosesc exclusiv produsele Beyers, de la recuperatori și condiționare până la hrană, totul este Beyers. Am folosit și voi folosi pentru recuperare Electrolyt Plus de la Beyers, Mineral Plus, Amino Plus. Pentru condiționare folosesc Mineral Plus și Condition Plus. Pentru tratamente folosesc pentru cai respiratorii de la porumbei360.ro, produse de excepție până la ora actuală. Ca hrană, totul este Beyers, amestecuri din mai multe tipuri, în funcție de dificultatea cursei. Amintesc aici Premium Koopman, Premium Vandenabeele, Sport Energy, Long – Distance. Am recomandat și recomand hrana Beyers. Asta după ce am vazut diferența la mine în crescătorie. Merită!”.
Rezultatele porumbeilor săi în prima jumătate a sezonului competițional 2018
Iar rezultatele se văd în competiții: „Sezonul competițional 2018 este de-abia la jumătate. Până acum a fost un sezon dificil, în mare parte din cauza condițiilor meteo, dar cred că la final va fi unul reușit. Oricum, nu mă pot ridica la rangul crescătorilor de valoare cu care concurez, dar au fost etape la care m-am simțit ca un campion național, desigur păstrând proporțiile… Până acum am avut câteva etape reușite. Aș aminti aici:
Loc 1 – 5877p – 355 km;
Loc 1 – 3599p – 613 km
Loc 1 – 1910p – 185 km
Loc 4 – 5877p – 355 km;
Loc 5 – 5877 p – 355 km;
Loc 6 – 5877 p – 355 km;
Loc 6 – 1667 p – 306 km;
Loc 7 – 5877 p – 355 km;
Loc 7 – 2795 p – 116 km;
Loc 9 – 1677 p – 128 km.
La clasamentul pe crescători aș menționa:
Loc 1 – 190 crescători – 355 km;
Loc 2 – 408 crescători – 613 km;
Loc 3 – 75 crescători – 116 km.
Sfat pentru începători: „țineți cont de calitate, nu de cantitate!”
Pentru cei aflati la început de drum, are un singur sfat: să țină cont de calitate, nu de cantitate. „Trebuie să știe foarte bine la ce se înhamă. Este un sport, iar ca orice sport cere implicare și sacrifiu. De orice fel. Să nu cadă în mirajul titlurilor pompoase, al hârtiilor colorate. Să-și aleagă o categorie de zbor preferată și să se dedice acesteia. Păsări să-și achiziționeze de la crescători care zboară bine, nu de la crescători care beneficiază de reclamă. Eu am un principiu, un motto : La mine primează calitatea, nu cantitatea! Să țină cont întotdeauna de asta. Să evite crescătoriile sufocate de un numeric mare de porumbei. Unde-i aglomerație,este greu să se mențină o stare de sănătate aproape perfectă, acesta fiind unul dintre pașii ce duc la succes. Să țină cont de sănătatea porumbeilor, de condițiile crescătoriei, de hrană administrată. Să nu uite niciodată că ei sunt antrenorii, iar porumbeii sunt sportivii lor”, este îndemnul lui Viorel Barbu.
Comentarii articol
Nu sunt comentarii pentru acest articol.